?>

İşitme engellilik teknolojik çözümlerle ortadan kalkabiliyor

Prof. Dr. Levent Sennaroğlu: "İşitme engellilik erken evrede uygulanan yenilikçi ve teknolojik çözümlerle ortadan kalkabiliyor. Küresel düzeyde farkındalığın artırılmasıyla, dünyadaki milyonlarca işitme engellinin kaderi değişebilir"

Sağlık - 3 yıl önce

İSTANBUL

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Sennaroğlu, "İşitme engellilik erken evrede uygulanan yenilikçi ve teknolojik çözümlerle ortadan kalkabiliyor. Küresel düzeyde farkındalığın artırılmasıyla, dünyadaki milyonlarca işitme engellinin kaderi değişebilir." ifadelerini kullandı.

Sennaroğlu, yazılı açıklamasında, işitme kaybında doğuştan ve sonradan meydana gelen olayların rol oynayabileceğini ve özellikle doğuştan işitme kayıplarına iç kulak anomalilerinin neden olabileceğini bildirdi.

İleri ve çok ileri derecede işitme kayıplarında koklear implant uygulamalarının başarı sağladığını aktaran Sennaroğlu, teknolojinin işitme engellilikle mücadelede tıp dünyasının "en önemli silahı" olduğunu belirterek, "İşitme engellilik erken evrede uygulanan yenilikçi ve teknolojik çözümlerle ortadan kalkabiliyor. Küresel düzeyde farkındalığın artırılmasıyla, dünyadaki milyonlarca işitme engellinin kaderi değişebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Sennaroğlu, işitme engellilik vakalarının önemli bölümünde, erken müdahale edilmesi ve implant uygulanmasıyla, sağlıklı duyma sağlanabileceğini belirleterek, "Maalesef bu konuda farkındalığın düşük olması, hastaların yenilikçi çözümlerden yararlanmasının önüne geçiyor. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre koklear implanttan fayda görebilecek her 20 yetişkinden en fazla 1'inde koklear implant bulunuyor. Bu oldukça düşük bir oran." ifadelerini kullandı.

Dünya çapında daha çok insanın koklear implant teknolojisinden yararlanmasını sağlamak hedefiyle ABD’de bir araya gelen bilim adamları, sivil toplum kuruluşları ve implant teknolojisi üreticilerinin tarafsız ve objektif bir Uluslararası Konsensüs Belgesi yayınladığını aktaran Sennaroğlu, tüm dünyada konunun çözümünde çalışan uzmanlar için ortak bir yol haritası belirlendiğini kaydetti.

- "Dünyada 53 milyon işitme engelli var"

Geçen aylarda Delphi Konsensüs Süreç Yönlendirme Komitesi tarafından tüm dünyada yayınlanan, Uluslararası Konsensüs Belgesi’nin Türkiye için de farkındalık ve uygulama konusunda bir rehber olduğunu belirten Sennaroğlu, şunları kaydetti:

"Doğumsal işitme kayıplarında ve yetişkinlikte gelişen kayıplarda yenilikçi teknolojiler kullanılarak üretilen koklear implantlar bilinen işitme cihazlarına göre çok net bir duyma ve yaklaşık 8 kat daha güçlü konuşmayı anlama olanağı sağlayabilmektedir.

Dünyada bugün 53 milyon işitme engelli hasta bulunmaktadır. Bu popülasyonda tedaviden yararlanabilecek özellikteki bireylere ulaşabilirsek, milyonlarca insanın sağlıklı bireyler olarak hayatına devam etmesini sağlayabilir, adeta kaderlerini değiştirebiliriz. Böylelikle hem sosyal ve akademik açıdan, hem de üretkenlik anlamında pek çok işitme engelli insan topluma kazandırılabilir.

Özellikle orta yaş üzerinde tedavi edilmeyen işitme kayıplarının son derece dramatik sonuçlarından biri bilişsel yetilerin kaybı ve demanstır. Bu anlamda da sağlıklı ve aktif bir yaşlanma için işitme kaybına yönelik çözümlerden yararlanmak önemlidir."

Levent Sennaroğlu, Uluslararası Konsensüs Belgesi’nin, orta, ileri veya çok ileri durumda sensorinöral işitme kaybı olan hastaların değerlendirilmesi ve yönetimi için net kılavuz ilkelerle en iyi uygulamaların belirlenmesine yönelik adımların oluşturulması amacını taşıdığını ifade ederek, "Hastaların optimum işitme sonucuna erişebilmesi ve en iyi hayat kalitesine sahip olması için koklear implantlara ilişkin olarak teşhisi, tedaviyi ve hastalık sonrası bakımı ele alan bu kılavuz, küresel farkındalığın artırılmasında bir dönüm noktası olacak." açıklamasına bulundu.

Sennaroğlu ayrıca Türkiye’de, uygun hastaların, maliyeti devlet tarafından ödenen implant ameliyatları ile sağlığına kavuşabildiğini, hedeflerinin bilinirliği artırarak daha çok işitme engellinin hayatını değiştirmek olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yılın İnovasyon Ödülü Erdal Can Alkoçlar'a verildi

2021-10-21 17:45 - Yerel haber-Şirket Haber

Türkiye-Azerbaycan kardeşliği dans gösterisiyle sahneye taşındı

2021-10-23 12:36 - Kültür Sanat

Trabzonspor liderliği bırakmadı

2021-10-24 00:41 - Spor

Tarım Kredi, mağazalarında kendi et ürünlerini satmaya başlayacak

2021-10-25 17:56 - Ekonomi

ABD, Sudan'daki darbe girişimine tepki olarak 700 milyon dolarlık yardımı askıya aldı

2021-10-26 01:31 - Ekonomi

n11.com CEO'su Yu-Shik Kim'den e-ticaret sektörüne dair açıklama:

2021-10-22 20:08 - Yerel haber-Şirket Haber

Parkinson hastalarına Kovid-19 sürecinde tedavilerini aksatmamaları önerisi

2021-10-26 13:02 - Sağlık

Fransa'da bir rahip hakkında 2 çocuğa cinsel saldırıdan soruşturma açıldı

2021-10-26 13:06 - Dünya

ABD'de Müslüman öğrenciye 'terörist' ithamında bulunan öğretmen açığa alındı

2021-10-26 12:56 - Dünya

AK Parti Sözcüsü Çelik, büyükelçilerin açıklamalarını değerlendirdi

2021-10-25 21:31 - Siyaset

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı "Ankara'nın Etimesgut ilçesinde aşı bulunmadığı" iddiasını yalanladı

00:58 - Sağlık

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı çocuk felcine karşı aşı kampanyasının başlatılacağını duyurdu

19:28 - Sağlık

DSÖ, Gazze'de çocuk felcine karşı aşılama kampanyasının devamının planlandığını açıkladı

16:52 - Sağlık

Başkentte "Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu" düzenlendi

14:58 - Sağlık

Akademisyenler, arı sütünün hormonları dengeleyerek üreme sağlığını desteklediğini belirledi

13:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya