?>

"İş Sağlığı ve Güvenliği bütün paydaşlarla beraber yürütülmeli"

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Koç: - "İş Sağlığı ve Güvenliği konusu bütün paydaşlarla beraber yürütülmesi gereken bir konu" - "Türkiye'deki büyük firmalar ve sendikaların iş sağlığı güvenliğinde çok iyi uygulamaları var" - "Kongremizde bürokrasi, kamu çalışanları, özel sektörde çalışan, iş sağlığı profesyonelleri ve üniversitedeki akadamisyenlerin buluştuğu yaklaşık 6 bin katılımlı bir kongre olacak"

Ekonomi - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, "İş Sağlığı ve Güvenliği konusu bütün paydaşlarla beraber yürütülmesi gereken bir konu." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 6-9 Mayıs 2018'de düzenleyeceği açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı 9. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, basın mensupları ile bir araya geldi.

Basın toplantısında konuşan Koç, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunun bütün paydaşlarla beraber yürütülmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.

Koç, "Biz bu anlamda kongremizde buna çok dikkat ettik. Bütün paydaşları bu konunun içerisine çekmek istedik. Her alanı ilgilendiren bir konu. Sadece büyük endüstriyel işletmeleri değil, küçük işletme dediğimiz esnafımızı, bakkalımızı, kasabımızı da ilgilendiren bir konudur." diye konuştu.

Türkiye'deki büyük firma ve sendikaların İş Sağlığı Güvenliği'nde çok iyi uygulamaları olduğunu belirten Koç, "Bunları kongreye taşıyarak, bir diğer sektörün örnek almasını önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

Koç, "Kongremizde bürokrasi, kamu çalışanları, özel sektörde çalışan, iş sağlığı profesyonelleri ve üniversitedeki akadamisyenlerin buluştuğu yaklaşık 6 bin katılımlı bir kongre olacak." dedi.

- "Bu seneki kongrenin teması Koordinasyon İş birliği"

Bu seneki kongrenin temasının Koordinasyon İş birliği olduğunu belirten Koç, "Daha önceki konumuzun teması iş sağlığı yönünde sürdürülebilirlikti bu sene ana oturumlardan birisi maden oturumu, maden konusunu biraz daha öne çıkaracağız." açıklamasında bulundu.

Koç, şunları, kaydetti:

"İş sağlığı güvenliği konusunda 50'den fazla çalışanı olan büyük iş yerlerinde iş sağlığı güvenliği hizmeti alma oranı olması gereken seviyede ama 10'dan az çalışanı olan iş yerlerinde iş sağlığı güvenliği kültürü konusunda sıkıntımız var. Bunu biz ilgili Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile iş birliği yaparak çözeriz. Bu geniş taban olan 1 milyon 100 iş yerinden bahsediyoruz. İş sağlığı güvenliği konusunda bakanlığımızın ciddi manada teşviki var. Eğer 10'dan daha az çalışanınız var ve tehlikeli bir işyeri iseniz iş sağlığı güvenliği hizmeti alırsanız kişi başı ödeyeceğiniz bedeli biz ödüyoruz fakat bunun uygulaması çok düşük. Kullanan iş yeri sayısı çok az."

Koç, "Büyük işletmeler ve global firmalar gerek uluslararası kurallar gereği ihracatı ve başka sebeblerden dolayı iş sağlığı güvenliği hizmeti alıyorlar. Mesela Türk Hava Yolları'nı düşünün; işin sağlık ve güvenlik boyutunu öne alıyor." diye konuştu.

Türkiye'de 2,5 milyon çiftçinin olduğunu, fakat yanında sigortalı çalıştıranların sayısına bakıldığında bu sayının 20 bin olduğunu bildiren Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim 2,5 milyona bir mesajımızın olması lazım. Kongremizde bunları öne çıkarmaya çalışacağız. Mesela her ilde bir üniversite var. Her üniversitenin meslek hastalıkları ve iş kazası konusunda yapabilecekleri çok şeyler var. Bunlar biz akademik çalışmalar verelim, ortak projeler geliştirelim istiyoruz. Bu konuda finasal destek sağlamak gerekir proje bağlamında yakında bunu hayata geçireceğiz. Bu şu demek 81 ilde olan üniversitelerimizde proje bağlamında beraber olmak, yerindeki sorunları beraber tespit etmek. Oranın kültürü ile beraber onlara bir hizmet vermek istiyoruz. Çünkü uyguladığınız eğitim programları, farkındalık programları bölgesel, kültürel farklılıklara göre değişmesi lazım. Siz Şırnak'ta bir çalışana mesaj verecekseniz, Şırnak'ın kültürüne uygun bir mesaj vermeniz lazım."

Haftanın Öne Çıkanları

Yabancı mankenler yöresel kıyafetleri sevdi

2018-04-28 15:02 - Magazin

Survivor Yiğit Dikmen kimdir? Survivor All Star Yiğit Dikmen elendi mi?

2018-04-30 21:02 - Magazin

“Kürk Mantolu Madonna“ Berlin'de festival açılışını yapacak

2018-05-03 20:43 - Magazin

Birsen Bekgöz kimdir? Survivor Birsen elendi mi? |Survivor Birsen elendi mi?

2018-04-30 21:32 - Magazin

'Allah aşkının şairi: Yunus Emre'

2018-04-30 19:32 - Kültür Sanat

Trafikte makas atanlara büyük ceza

2018-05-04 21:16 - Asayiş

Özgün Semerci Vodafone FreeZone Stüdyo’da

2018-05-02 15:46 - Magazin

Derbinin galibi Galatasaray

2018-04-30 00:27 - Spor

Başbakan Yıldırım: Türkiye'yi yönetmek istiyorsan başka kapılarda aday aramayacaksın

2018-04-28 22:27 - Politika

Bal Kaymak filmi 18 Mayıs'ta vizyona girecek

2018-05-03 22:02 - Magazin

İlgili Haberler

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Mustafa: İlk ve en önemli ortağımız Türkiye Cumhuriyeti'dir

20:38 - Ekonomi

S&P küresel ekonominin gelecek yıl yüzde 3 büyüyeceğini öngördü

20:23 - Ekonomi

Rusya Merkez Bankası döviz alımlarını yıl sonuna kadar durdurdu

18:48 - Ekonomi

Kapalıçarşı'da bazı döviz büroları sahte banknot iddiasıyla 50 ve 100 dolar alımını durdurdu

18:16 - Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan: Beklentilerdeki iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz

18:11 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran Meclis Başkanı Kalibaf: Netanyahu'nun tehditleri boş laftan ibaret

20:52 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Singapur Ulusal Güvenlik Bakanı Chee Hean'i kabul etti

20:47 - Siyaset

Başakşehir son dakika golüyle galibiyeti kaçırdı

20:42 - Spor

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Mustafa: İlk ve en önemli ortağımız Türkiye Cumhuriyeti'dir

20:38 - Ekonomi

Ordu ve Van'da eğitime 1 gün ara verildi

20:32 - Gündem