?>

İş makineleri ehliyet kurslarına yeni düzenleme

Milli Eğitim Bakanlığınca iş makineleri ehliyet kurslarında okutulan eğitim programları, 100 farklı araç için ayrı ayrı güncellendi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) iş makineleri ehliyet kurslarında okutulan eğitim programları 100 farklı araç için ayrı ayrı güncellenerek, bunlara iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yeni konular eklendi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, MEB "İş Makineleri Sürücü Eğitim Kursları ile İlgili Yönerge"de değişikliğe gitti.

Bu kapsamda, Türkiye genelinde iş makinesi operatörlük belgesi için "G" sınıfı ehliyet veren sürücü kurslarının açılma koşulları ve eğitim programlarına ilişkin düzenlemeler yapıldı.

Bakanlık, iş makineleri ehliyet kurslarında okutulan eğitim programlarını, 100 farklı araç için ayrı ayrı güncelledi. Güncellenen programlar, Talim ve Terbiye Kurulunun onayının ardından yürürlüğe girdi. Yeni eğitim programlarının güncellenmesi çalışmaları da sürüyor.

Türkiye genelinde iş kazalarını en aza indirmek için iş makinesi kullanacak operatörlerin iş güvenliği tedbirlerine ilişkin daha kapsamlı eğitim almasına yönelik de düzenleme yapıldı.

Yönergedeki değişiklikle, tarım, sanayi ve inşaat sektöründe kullanılan iş makineleri için operatörlük belgesi alacaklara, kurslarda iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin eğitimler, eklenen yeni konular sayesinde daha detaylı verilecek.

Eğitim ile sınavlarda öncelikle iş güvenliği bilgisi ve diğer araçla ilgili teknik bilgilere sahip olmadığı anlaşılanlar belge alamayacak.

Kurs açma şartlarında değişiklik

Yönergede, iş makineleri sürücü kurslarının açılma şartı olan 7 demirbaşın, belirlenen 20 iş makinesi arasından seçilmesiyle ilgili kolaylık sağlandı.

Her kurs için en az 2 bin metrekare eğitim alanı ve bu alanda 20 metrekarelik sosyal tesis şartı getirildi. Tarım makineleri için ayrıca tarım alanında 2 bin metrekarelik ek saha şartı konuldu.

Resmi ve özel kurumlara iş makinesi kurslarıyla protokol yaparak personeline eğitim belgesi verme imkanı sağlandı.

Kurslarda çalışan personelin sigorta primlerinin sorgulanması şartı getirilirken, prim borcu olanlara dönem açma izni verilmemesi hükmü konuldu.

Yazılı sınav ve uygulama sınavlarında, MEB'in meslek lisesi öğretmenlerinin görevlendirilmesi şartı konuldu. Böylece kursların usta öğreticileri, sınav komisyon üyesi olamayacak.

Mevcut kursların bir yılda yönergeye uygun hale getirilmesi gerekiyor.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İtalya'ya kaçan askeri ataşeler için harekete geçildi

2016-08-11 20:17 - Dünya

Ünlü tenor Hakan Aysev evlendi

2016-08-12 16:47 - Magazin

Caretta caretta dehşeti

2016-08-15 20:32 - Genel

Milli sporcular Yusuf Dikeç ve İsmail Keleş olimpiyatlara veda etti

2016-08-10 23:07 - Spor

'Astro-Fest' astronomi meraklılarını Uludağ'da buluşturacak

2016-08-11 16:27 - Teknoloji

Tayland'da patlamalar

2016-08-12 14:22 - Dünya

'Kanada'nın empati yapması gerekiyor'

2016-08-11 13:32 - Dünya

16 Temmuz'da durdurulmuştu! Yola çıktı

2016-08-14 00:17 - Gündem

Şehid Erkan Pala Vakıf üyelerini de darbeye karşı seferber etti

2016-08-14 17:02 - Medya

Rabia katliamı Kanada'da protesto edildi

2016-08-15 12:22 - Dünya

İlgili Haberler

Kaza kara noktaları birer birer güvenli hale getiriliyor

12:18 - Gündem

Ardahan'da dondurucu soğukların etkisi sürüyor

11:08 - Gündem

Emine Erdoğan: Dualarımız Filistin ile kalplerimiz her daim kardeşlerimizle

22:47 - Gündem

Sahipsiz hayvanlar konusunda görevini ihmal edenlere soruşturma

16:08 - Gündem

Polonya Başbakanı Tusk, Türkiye'ye ziyarette bulunacak

16:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler polis korumasında Mescid-i Aksa'ya baskın yaptı

12:22 - Dünya

Kaza kara noktaları birer birer güvenli hale getiriliyor

12:18 - Gündem

Düzce'de KOSGEB desteğiyle kurulan fabrika Avrupa'ya kalıp ve makine parçaları gönderiyor

12:12 - Ekonomi

Doğu Karadeniz'in yılın ilk 2 ayında su ürünleri ihracat geliri 15 milyon doları aştı

12:07 - Ekonomi

Almanya, Ukrayna ile ABD arasında Cidde'de yapılan görüşmeden çıkan önerilerden memnun

12:02 - Dünya