?>

İrlanda'da 'Filistin için İşgal Altındaki Topraklar Yasa Tasarısı' nöbeti

İrlanda'nın başkenti Dublin'de "İşgal Altındaki Topraklar Yasa Tasarısı"nın yürürlüğe girmesi talebiyle nöbet tutuldu

Dünya - 1 ay önce

Dublin

İşgal Altındaki Topraklar Yasa Tasarısı'nın yürürlüğe girmesi talebi ve Filistin'e destek amacıyla Dublin'deki İrlanda Parlamentosu binası önünde 12 saatlik nöbet tutuldu.

Nöbete katılan aktivistler ve sivil toplum kuruluşları, İrlanda hükümetinden, işgal altındaki bölgelerden gelen malların ithalatını yasaklayacak yasa tasarısının bir an önce yasalaştırmasını talep etti.

Nöbette, "İşgal Altındaki Topraklar Yasası'nı engellemeyi bırakın", "Ateşkes başlangıç, özgürlük hedef" yazılı pankartlar ve "Ayağa kalk, sesini yükselt" yazılı dövizler açıldı.

Nöbete katılan Soykırıma Karşı Anneler Derneği Başkanı Naomi Sheehan ve aktivist Brian Corcoran, değerlendirmede bulundu.

Yasa tasarısının, İsrail'e yaptırımlar uygulanmasını sağlayacak bir tasarı olmasına rağmen İrlanda hükümeti tarafından zayıflatıldığını ve tamamen değiştirileceğini söyleyen Sheehan, "Bu yasa tasarısı, Senatör Frances Black tarafından 6 yıldır hazırlanıyor. Avukatlar tarafından bu yasa tasarısının kabul edilmeye hazır olduğu konusunda bilgilendirildik. Yeni hükümet şimdi bunun anayasaya aykırı olduğunu söylüyor. Bu yüzden, bugün buna itiraz etmek için buradayız." ifadesini kullandı.

Corcoran da "Bugün burada bulunmamızın sebebi, İşgal Altındaki Topraklar Yasası'nı yürürlüğe koymaktır. Bu yasa, İsrail'in işgal altındaki topraklarda ürettiği ve yasa dışı olan ürünlerle ticaret yapmayı durdurmamız anlamına gelecek. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de yakın zamanda bunun (İsrail'in işgal altındaki topraklarda ürün üretmesi ve bu ürünlerle ticaret yapması) yasa dışı olduğunu belirtti. Demokratik hükümetimiz bu yasayı yürürlüğe koyana kadar durmayacağız. İşte bugün burada olma nedenimiz bu." diye konuştu.

İşgal Altındaki Topraklar Yasası...

İrlanda'da, işgal altındaki topraklardan gelen mal ve hizmetlerin ithalatını yasaklamayı amaçlayan İşgal Altındaki Topraklar Yasası (OTB), gündemde kalmaya devam ediyor.

2018'de bağımsız senatör Frances Black tarafından sunulan yasa tasarısı, özellikle İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşimlerinden gelen ürünleri hedef alıyor.

Uluslararası hukuka aykırı olduğu belirlenen bölgelerden yapılan ticareti yasaklamayı öngören yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda, İrlanda, bu tür bir yasayı geçiren ilk Avrupa ülkesi olacak.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ateşkesin duyurulmasının ardından İsrail Gazze'deki saldırılarını sürdürüyor

2025-01-16 01:02 - Dünya

Etil alkol ve metanol depolamaya düzenleme

2025-01-16 09:58 - Ekonomi

Bodrum FK, Eyüpspor maçının hazırlıklarını sürdürdü

2025-01-22 15:17 - Spor

Beşiktaş-Athletic Bilbao karşılaşmasını Avusturyalı hakem Julian Weinberger yönetecek

2025-01-20 12:43 - Spor

Mersin'de geliştirilen insansız deniz aracı OKHAN tanıtıldı

2025-01-17 19:43 - Teknoloji

Karadeniz'de üç ildeki 128 köy yolunda karla mücadele çalışmaları devam ediyor

2025-01-21 14:47 - Çevre & Seyahat

Toyota Hilux, 2025 Dakar Rallisi'nde zafere ulaştı

2025-01-20 19:07 - Magazin

Hamas, 3 İsrailli kadın esiri Kızılhaç'a teslim etti

2025-01-19 18:32 - Dünya

Galatasaray, Avrupa'da 325. kez sahne alacak

2025-01-20 11:27 - Spor

Anadolu Ajansının hazırladığı "Cumhuriyet'in Büyük Projeleri" kitabı satışta

2025-01-17 16:52 - Gündem

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump'tan Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili değerlendirme

02:48 - Dünya

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis: Türkiye ile bazı alanlarda ilerleme kaydedildi

00:31 - Dünya

İsrail ordusu, Suriye-Lübnan sınırına hava saldırısı düzenledi

00:27 - Dünya

Malcolm X'in ailesinden Trump'a, suikast dosyalarının gizliliğinin kaldırılması çağrısı

00:23 - Dünya

ABD ile Ukrayna, Rusya'ya karşı BM'ye sunulacak karar tasarısının içeriğinde anlaşamıyor

23:18 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump'tan Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili değerlendirme

02:48 - Dünya

Hani ortak paydanız Müslümanlıktı? -Siyaset Bilimci Prof. Dr. Nuray Mert yazdı-

01:11 - En Son Yazılar

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis: Türkiye ile bazı alanlarda ilerleme kaydedildi

00:31 - Dünya

İsrail ordusu, Suriye-Lübnan sınırına hava saldırısı düzenledi

00:27 - Dünya

Malcolm X'in ailesinden Trump'a, suikast dosyalarının gizliliğinin kaldırılması çağrısı

00:23 - Dünya