?>

İran: Yaptırımların kaldırılması için müzakerelere hazırız

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, ekonomik yaptırımların kaldırılması için müzakerelere hazır olduklarını, diğer tarafların da bu iradeye sahip olmaları durumunda netice alınabileceğini söyledi.

Dünya - 3 ay önce

İstanbul

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre Garibabadi, Cenevre Sözleşmesi'nin kabulünün 75'inci yıl dönümü töreninde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Garibabadi, "İran, geçmişte olduğu gibi yaptırımların kaldırılmasına yönelik müzakerelere yeniden başlamak için hazır. Biz her zaman bu iradeye sahip olduk. Diğer taraflarda da bu irade olursa, görüşmeler gerçekleşecek ve sonuçlanacaktır." dedi.

Görüşmelerin yeniden başlaması ve uzlaşıya varılması için uygun zemin ve fırsatların bulunduğunu dile getiren Garibabadi, ekonomik yaptırımların halkı olumsuz etkilediğini fakat hedeflerine ulaşmadığını öne sürdü.

İranlı yetkili, geçen günlerde 3 Avrupa ülkesi (Almanya, İngiltere ve Fransa) ile yapılan görüşmelere atıfta bulunarak Avrupa ile yeni bir müzakere turunun düzenlenmesi ve istişareleri sürdürme konusunda anlaştıklarını aktardı.

Garibabadi, "Yeni turun tarihini, birlikte yapacağımız istişareler yoluyla belirleyeceğiz ancak görüşmelerin devam etmesi konusunda mutabakata varıldı." ifadelerini kullandı.

Cenevre'de 13 Ocak'ta, İran ile Almanya, İngiltere ve Fransa arasında 3. tur görüşmeler gerçekleştirilmişti.

Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 14 Temmuz 2015'te imzalanmıştı.

Bununla birlikte 2017'de ilk dönem başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump, Mayıs 2018'de ABD'nin anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiğini açıklamıştı.

Nükleer müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik çabalar sonuç vermemiş, İran da uranyumu yüzde 60 düzeyinde zenginleştirmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, Aralık 2024'te yaptığı açıklamada, Tahran ziyaretinde İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile görüştüğünü ve bir müzakereye başlama aşamasında olduklarını aktarmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel borsalarda algoritmik işlemler giderek yaygınlaşıyor

2025-01-15 12:17 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovakya Başbakanı Fico'yu resmi törenle karşıladı

2025-01-20 17:17 - Gündem

Fransa'da, Paris ve Maccabi Tel-Aviv basketbol takımlarının karşılaşması protesto edildi

2025-01-17 09:46 - Spor

Almanya Başbakanı Scholz: Gazze'de sivil halk çok büyük acılar çekti

2025-01-19 20:38 - Dünya

Çanakkale'de fırtına sebebiyle bazı feribot seferleri iptal edildi

2025-01-14 18:13 - Çevre & Seyahat

Almanya'da nihai veriler enflasyonun Aralık 2024'te yüzde 2,6'ya yükseldiğini teyit e

2025-01-16 15:08 - Ekonomi

DSÖ, Gazze'ye sağlık desteğini artırmaya hazır olduğunu belirtti

2025-01-15 23:27 - Sağlık

Avustralya Açık'ta Djokovic ve Zverev çeyrek finale çıktı

2025-01-19 15:13 - Spor

Starbucks, kurumsal ekibinde işten çıkarmalara hazırlanıyor

2025-01-18 07:37 - Dünya

Los Angeles'taki yangınlarda ölü sayısı 25'e yükseldi, 'alev hortumu' uyarısı yapıldı

2025-01-15 10:28 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail, Doğu Kudüs'te Hristiyanların 'Kutsal Cumartesi' törenine katılımını engelledi

20:42 - Dünya

Filipinler'de 5,9 büyüklüğünde deprem

20:37 - Dünya

Rusya ile Ukrayna arasında esir takası yapıldı

20:32 - Dünya

Kosova Meclisi'nde yeni meclis başkanı seçilemedi

19:48 - Dünya

İran: UAEA sürecin bir parçası olacak ancak buna ihtiyaç duyulacak bir aşamaya gelmedik

19:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanlığından ABD'de gözaltına alınan Öztürk'ün son durumuna ilişkin açıklama

00:27 - Gündem

Kaos -Sami Mert yazdı-

00:22 - En Son Yazılar

Eyüpspor, Çaykur Rizespor'a konuk olacak

00:12 - Spor

Japonya'da 'Gizem Dolu Anadolu' başlıklı fotoğraf sergisi açıldı

22:29 - Kültür Sanat

Bakan Fidan, Hamas Şura Meclisi Başkanı Derviş ve Siyasi Büro üyeleriyle bir araya geldi

22:27 - Siyaset