?>

İran yaptırım sürecinde Türkiye ile ticareti geliştirmek istiyor

İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinde yer alan Arez Serbest Ticaret Bölgesi'nin Türk ve İranlı iş adamları için yeni ticaret noktalarından biri olması amaçlanıyor.

Dünya - 6 yıl önce

TEBRİZ

İran'ın kuzeybatısında 51 bin dönümlük arazide kurulan Arez Serbest Ticaret Bölgesi, Azerilerin yoğunlukta yaşadığı Tebriz'e 137 kilometre mesafede yer alıyor.

Üretim için gerekli ham maddenin önemli bir bölümünü Türkiye'den temin eden ülkede yetkililer ticari ilişkilerin ABD yaptırımlarından etkilenmeden devam edeceği görüşünde. Türkiye sınırına yakın bir bölgede kurulan ve son dönemde gelişmekte olan serbest ticaret bölgesinin iki taraf arasındaki ticari iş birliğini güçlendireceği değerlendirmesi yapılıyor.

AA muhabirine konuşan Arez Serbest Ticaret Bölgesi Müdürü Muhsin Neriman, gümrük, vergi ve geçişlerle ilgili muafiyetlerin tanındığı bölgedeki şirketlerin yüzde 60'ının yabancılardan, bunların da yüzde 30'unun Türk firmalarından oluştuğunu söyledi.

"Türkiye ile ticari ilişkilerimizin kesilmesi mümkün değil"

ABD yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkeden kendileri için en önemlisinin Türkiye olduğunu dile getiren Neriman, "Türkiye ile uzun yıllara dayanan ticari ilişkilerimiz var ve bu bağların kesilmesi mümkün değildir." dedi.

Tebriz Planlama ve İdarecilik Teşkilatı Başkanı Davut Behbudi de Türkiye-İran ticari ilişkilerinin köklü olduğunu ve yaptırımlardan çok az etkileneceğini belirterek, iki tarafın da yapılan ticari anlaşmalara bağlı olduğunu ifade etti.

Behbudi, Türkiye ve İran'ın yerel para birimleri ve kendi bankacılık kanallarıyla ticari ilişkileri arttırabileceğine vurgu yaptı.

Serbest bölgedeki asfalt üretim tesisleri müdürü Behzat Sadıki ise burada üretilen asfaltın önemli bir bölümünün Türkiye'ye ihraç edildiğini söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlara karşı olduklarını ve doğru bulmadıklarını açıklamıştı. İran hükümet yetkilileri de Türkiye'nin sürekli olarak yanlarında durduğunu ve bu yaptırımlar sürecinde de iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin zarar görmeden devam edeceğini belirtiyor.

Muhabir: Muhammet Kurşun

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Azez’de bombalı araçla saldırı

2018-11-08 19:37 - Dünya

Tokat'ta traktör uçuruma yuvarlandı: 1 ölü, 2 yaralı

2018-11-12 02:22 - Asayiş

Çatışmalardan kaçan 30 bin Kamerunlu Nijerya'ya sığındı

2018-11-09 18:22 - Dünya

Altay Adana Demir’i 3-0’la geçti

2018-11-11 22:27 - Spor

Laptop hırsızı güvenlik kamerasına yakalandı

2018-11-12 13:32 - Asayiş

Galatasaray zirve takibini sürdürüyor

2018-11-11 00:27 - Spor

1. Lig'de takımların yarısı teknik direktör değiştirdi

2018-11-14 18:17 - Spor

Milletvekili İslam hakkında tazminat davası

2018-11-09 18:23 - Gündem

Hastalarıyla 'Doğu Ekspresi' yolculuğunda

2018-11-13 15:02 - Çevre-Hayat

Manuel Charr’ın doping sonuçları temiz çıktı

2018-11-12 20:32 - Spor

İlgili Haberler

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

Trump, paylaşımında kendini 'kral' olarak tanımladı

00:07 - Dünya

İsveç Başbakanı Kristersson: Trump'ın Zelenskiy'e yönelik 'diktatör' tanımlaması

00:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Real Madrid, PSG ve PSV, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:53 - Spor

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya