?>

İran uranyum zenginleştirme için gelişmiş 146 adet IR6 santrifüj zincirini devreye soktu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Yeni santrifüjlerden öncekilere oranla 10 kat daha fazla verim elde edilebiliyor." dedi.

Dünya - 4 yıl önce

Tahran

İran önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum üretecek 146 adetten oluşan IR6 santrifüj zincirini Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla devreye soktu.

İran Milli Nükleer Teknoloji Günü'nün 11. yıl dönümü nedeniyle ülkenin muhtelif bölgelerindeki nükleer projelerin açılış törenine video konferans yoluyla katılan Ruhani, İsfahan eyaletindeki Natanz Nükleer Tesislerindeki yeni nesil santrifüjlerin faaliyete başlaması talimatını verdi.

Canlı yayında 146 IR6 ve 30 IR5 santrifüjün faaliyete başlaması talimatını veren Ruhani, yaptığı konuşmada, "Yeni santrifüjlerden öncekilere oranla 10 kat daha fazla verim elde edilebiliyor. Eski santrifüjler SWU idi, yeni nesil santrifüjler ise 10 SWU. Günümüzde teknolojik açıdan 50 SWU olan IR9 santrifüjlerini de üretecek seviyeye ulaştık. IR9 santrifüjleri öncekilere kıyasla 50-60 kat daha fazla verime sahip." ifadelerini kullandı.

Dünyaya Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) ile ilgili taahhütte bulunduklarını ve buna bağlı olduklarını belirten Ruhani, "Karşı taraf bu teknolojiyi farklı alanlarda kullandığı için bizi de kendisi gibi görüyor. Bu teknoloji sanayi, tarım, tıp ve enerji alanında kullanılacak. Tüm nükleer faaliyetlerimizin barışçıl olduğunu ve askeri amaçlarla kullanılmayacağını bir kere daha vurguluyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kendi hükümetlerinden önce İran nükleer faaliyetlerinin ABD'nin gözünde yasal olmadığını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) İran'a karşı karar çıkartarak tüm nükleer çalışmaların durdurulmasının istendiğini hatırlatan Ruhani, "Nükleer anlaşmanın gurur verici etkilerinden birisi nükleer sanayini İran'da tam olarak yasal bir hale getirdi. Bu gerçekleştirilen büyük bir icraattı." diye konuştu.

Ruhani, geçen seneden bu yana nükleer faaliyetler alanında 133 projeyi hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Vuslat Derneği, Ramazanda 20 ülkedeki ihtiyaç sahiplerine ulaşacak

2021-04-05 20:07 - İslam-Hayat - Şaban 1446

İçişleri Bakanı Soylu'dan emekli amirallerin açıklamasına tepki: Sabrımızı zorlamasınlar

2021-04-04 17:26 - Siyaset

Laodikya Antik Tiyatrosu, 1600 yıllık hasretin ardından izleyicilerini ağırlamak için gün sayıyor

2021-04-06 16:59 - Kültür Sanat

Yargı FETÖ'nün kirli yöntemlerini ortaya çıkardı

2021-04-10 15:30 - Asayiş

Bakan Pakdemirli: Bitkisel üretim destekleme bütçesinin 6,27 milyar lirasını nisan ayı itibarıyla çiftçilerimize ödedik

2021-04-07 17:35 - Siyaset

Erman Ilıcak, Rusya'da “Rönesans” projelerinden Amur Gaz İşleme Tesisi’ni ziyaret etti

2021-04-09 09:44 - Özel Haber

Koç Holding’in 57. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti

2021-04-09 22:02 - Yerel haber-Şirket Haber

AB Konseyi Başkanı ile Komisyon Başkanı Türkiye'ye geliyor

2021-04-06 00:43 - Gündem

Opel’den nisan ayına özel kampanya

2021-04-05 02:00 - Yerel haber-Şirket Haber

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Diamessis'i kabul etti

2021-04-07 20:46 - Gündem

İlgili Haberler

Oxfam: Gazze'nin kuzeyi ve Refah'taki su miktarı, 7 Ekim öncesinin yüzde 7'sinin altı

13:47 - Dünya

DOGE'nin ABD Gelir İdaresinin hassas verilerine erişmeye çalıştığı iddia edildi

13:42 - Dünya

Filistinli aile İsrail saldırısı altındaki Cenin'de her şeye rağmen evlerini terk etmiyor

13:38 - Dünya

Üst düzey AB yetkilileri, ABD'nin Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Kellogg ile görüştü

13:33 - Dünya

Rus ve ABD heyetleri Ukrayna'da barışın şartlarını görüşecek

12:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Oxfam: Gazze'nin kuzeyi ve Refah'taki su miktarı, 7 Ekim öncesinin yüzde 7'sinin altı

13:47 - Dünya

DOGE'nin ABD Gelir İdaresinin hassas verilerine erişmeye çalıştığı iddia edildi

13:42 - Dünya

Filistinli aile İsrail saldırısı altındaki Cenin'de her şeye rağmen evlerini terk etmiyor

13:38 - Dünya

Üst düzey AB yetkilileri, ABD'nin Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Kellogg ile görüştü

13:33 - Dünya

Anderlecht-Fenerbahçe maçını İsviçreli hakem Sandro Scharer yönetecek

13:28 - Spor