?>

İran'da yetkililerin çelişkili ifadeleri koronavirüsün önünü açıyor

İran Sosyal Hizmet Derneği Başkanı Dr. Mustafa Ekliman, "Bazı yöneticiler, virüsün zayıflaması için insanların bir kısmının bu virüse yakalanması gerektiğini düşünüyor." dedi.

Dünya - 5 yıl önce

İstanbul

KORONAVİRÜS HABERLERİ

İranlı uzmanlar, ülkede halkın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını dikkate almadan Nevruz tatili günlerinde yolculuğa çıkmasının hastalığı yaygınlaştıracağını belirterek, bunun sebebinin yetkililerin çelişkili açıklamaları olduğunu söyledi.

İtalya, İspanya ve hastalığın ortaya çıktığı Çin'in ardından en çok can kaybının yaşandığı ülke İran'da, yetkililer bir yandan sıkı tedbirler alıp, halka sokağa çıkmama çağrısı yaparken, diğer yandan bazı yetkililer ise yaptıkları açıklamalarla halka çelişkili mesajlar veriyor.

AA muhabirine konuşan İran Sosyal Hizmet Derneği Başkanı Dr. Mustafa Ekliman, "İranlı yetkililerin koronavirüsle ilgili çelişkili açıklamaları nedeniyle halk, ne yapacağını bilemez hale geldi. Bazı yöneticiler, virüsün zayıflaması için insanların bir kısmının bu virüse yakalanması gerektiğini düşünüyor ve bir yetkili çıkıp 'Halkın yüzde 40 ila 60'ı virüse yakalanmalı ki virüs zayıflasın' diyor. Halkın yolculuğa çıkarak virüsü yaymasıyla hastalığın zayıflayacağını düşünüyorlar." diye konuştu.

Sağlık yetkililerinin dışarı çıkmama uyarısına uyulmamasıyla ilgili Ekliman, "Bunun nedeni, ülke yöneticilerinin karantinaya inanmaması ve gerekli tedbirleri almamalarıdır. Bu nedenle şu an virüs taşıması muhtemel birçok insan Nevruz tatilinde yolculuğa çıkıyor." ifadeleri kullandı.

Ekliman, yıllardır ekonomik baskıdan yılan halkın, "her şeyi boş vermiş bir psikolojide" olduğunu dile getirerek, "İnsanlar, 'Yaşarken hayatın tadını çıkarayım' diyor. Bir ülkenin Cumhurbaşkanı 'Ben karantinayı düşünmüyorum' derse halk da istediği yere gider. Vatandaş yollarda kalabalık görünce bir şey olmaz zannına kapılıyor. Halbuki virüs cadde ve sokaklarda birinden diğerine geçiyor." değerlendirmesinde bulundu.

İran Sosyal Hizmet Derneği Başkanı Ekliman, "Virüsün ilk ortaya çıktığı Kum kenti karantinaya alınsaydı durum bu hale gelmezdi. Devlet kararlı bir şekilde karantina uygularsa halk buna uyar." dedi.

500 bin kişiye bulaşabilir

İran Dahiliye Doktorları Derneği Başkanı İyrec Hosruniya da insanların seyahat etmelerinin salgını arttıracağını söyledi.

Hosruniya, "Eğer Nevruz tatili münasebetiyle 3 milyon kişi yolculuğa çıkarsa, 500 bin kişi daha koronavirüse yakalanabilir. Virüse yakalananların yüzde 20'sinde herhangi bir belirti olmuyor. Bu kesim, insanlar arasında dolaşarak farkında olmadan virüsü yayıyorlar." şeklinde konuştu.

Çin'de ortaya çıkan Kovid-19, İran'da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum kentinde görülmüş, ardından ülkenin tamamına yayılmıştı.

İran Sağlık Bakanlığı, dün itibarıyla ülkede Kovid-19 kaynaklı can kaybının 1812'ye yükseldiğini, vaka sayısının ise 23 bin 49 olduğunu açıklamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

ABD'de Kovid-19 salgını silah satışlarını artırdı

2020-03-18 08:37 - Dünya

Motosikletiyle evde yalnız kalan hasta ve yaşlılara iyilik dağıtıyor

2020-03-23 18:27 - Çevre-Hayat

Dezenfektanların uzun süreli kullanımı elinizi tahriş edebilir

2020-03-19 14:30 - Genel

Türkiye, yaş sebze ve meyve ihracatını artırdı

2020-03-22 14:32 - Ekonomi

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs bulaşan kişi sayısı 339 bini geçti

2020-03-23 14:42 - Dünya

Sanatçı Sıla'dan evde kalanlara özel “online“ konser

2020-03-22 20:38 - Magazin

Airbus, Fransa ve İspanya'da üretime ara verecek

2020-03-17 15:22 - Ekonomi

Sağlık Bakanlığının koronavirüs riskinin sorgulandığı internet sitesine bir saatte 100 bin ziyaret

2020-03-19 21:52 - Medya

Yeni Zelanda Kovid-19/ koronavirüs nedeniyle sokağa çıkmayı yasaklayacak

2020-03-23 10:52 - Dünya

İran'da yetkililerin çelişkili ifadeleri koronavirüsün önünü açıyor

2020-03-24 15:12 - Dünya

İlgili Haberler

Gazze Belediyeler Birliği: İsrail'in elektriği kesmesi sağlık ve çevre felaketine yol açabilir

13:28 - Dünya

ABD Ticaret Bakanı'na göre Trump'ın tarifeleri, ekonominin durgunluğa girmesine "değe

13:23 - Dünya

İran: Trump'ın mektubu henüz ulaşmadı

13:18 - Dünya

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler polis korumasında Mescid-i Aksa'ya baskın yaptı

12:22 - Dünya

Almanya, Ukrayna ile ABD arasında Cidde'de yapılan görüşmeden çıkan önerilerden memnun

12:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Gazze Belediyeler Birliği: İsrail'in elektriği kesmesi sağlık ve çevre felaketine yol açabilir

13:28 - Dünya

ABD Ticaret Bakanı'na göre Trump'ın tarifeleri, ekonominin durgunluğa girmesine "değe

13:23 - Dünya

İran: Trump'ın mektubu henüz ulaşmadı

13:18 - Dünya

Mükellefler geçen yıl en çok imalat sektöründe vergi matrahını eksik beyan etti

13:12 - Ekonomi

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma G

13:08 - Siyaset