?>

İran'da ağır ekonomik baskı altındaki halk, ABD ile müzakerelerin başarıyla sonuçlanmasını umuy

İran, ABD ile yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programında sınırlandırmayı öngören görüşmelere yeniden başlarken, ekonomik baskı altındaki halk yetkililerden esneklik göstererek görüşmeleri başarıyla sonuçlandırmalarını bekliyor.

Dünya - 19 saat önce

Tahran

ABD Başkanı Donald Trump, ilk başkanlık döneminde 2015 yılında İran ile imzalanan Kapsamlı Eylem Planı olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan çekilerek İran’a karşı tarihin en ağır yaptırımlarını başlattı.

Bu süreçte ekonomisi büyük yara alan İran, ekonomik sorunlardan kaynaklı toplumsal hareketliliklerle de başa çıkmaya çalıştı. Buna karşılık Trump'ın yaptırımları, İran'ın ekonomisine ağır darbeler vursa da Tahran'ı nükleer programından vazgeçirmedi. Aksine Tahran bu dönemde nükleer programını ilerletti.

???? Artık haberler size gelsinAA'nın WhatsApp kanallarına katılın, önemli gelişmeler cebinize düşsün.???? Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, fotoğraf ve videolar için Anadolu Ajansı???? Anlık gelişmeler için AA Canlı

Trump'ın tehditleriyle rekor kıran dolar müzakere haberlerinden sonra yüzde 20'den fazla düştü

Trump'ın ABD'de yeniden göreve gelmesi sonrasında İran'a yönelik tehditleri birkaç ay içinde yerel para birimi riyalin dolara karşı yaklaşık yüzde 30 düşmesine ve doların bu süreçte tarihin en yüksek seviyesi olan 1 milyon riyali aşmasına yol açtı. Bu durum zaten ekonomisi kötü olan İran'daki halkın durumunu daha da kötüleştirdi.

Anlaşmadan 2018'de ülkesini tek taraflı çeken Trump, İran ile doğrudan nükleer müzakere çağrısında bulunan bir mektubu geçen ay İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'e gönderdi.

Bu süreçte bölgeye stratejik bombardıman uçakları dahil büyük askeri yığınak yapan Trump'ın tehditler de içeren mektubuna İran, Umman üzerinden yanıt vererek, “tehdit ve baskı altında doğrudan müzakere etmeyeceklerini yalnızca dolaylı görüşmelere hazır olduklarını” duyurdu.

Karşılıklı mektuplaşma trafiğinin ardından taraflar Umman’da 12 Nisan'da dolaylı görüşmeler yaptı. Görüşmeler sonucunda hem İran hem de ABD tarafı müzakerelerin "olumlu ve yapıcı" olduğunu açıkladı. Taraflar, 19 Nisan’da yeniden bir araya geleceğini duyurdu.

Tarafların görüşmelerinden sonra dolar kuru kısa süre içinde 850 bin riyal seviyelerine kadar hızla geriledi. Bu durum da İran'da halkın nükleer müzakerelere verdiği önemi gözler önüne serdi.

Tüm bu gelişmelerin ortasında AA ekibi, başkent Tahran'ın en işlek noktalarından İnkılap Caddesi ve Veliasr Meydanı'nda İranlılara ABD ile müzakerelerle ilgili görüşlerini ve beklentilerini sordu.

"Esneklik gösterilmezse müzakereler bir sonuca ulaşmaz"

Tahran'da iş insanı olduğunu söyleyen Ferid Şerifi, hem bölgesel gelişmeler hem de ülke içinde yaptırımlardan kaynaklı ağır ekonomik şartlar dolayısıyla bu müzakerelerin kaçınılmaz olduğunun görüldüğünü belirterek, "Fakat asıl önemli olan müzakerelerin nasıl ilerleyeceği ve tarafların ne kadar esneklik göstereceğidir. Trump bir yandan gülümsemesine rağmen müzakereye azami baskı politikasıyla ve azami taleplerle geliyor. Bu yüzden esneklik gösterilmezse müzakereler bir sonuca ulaşmaz." diye konuştu.

İran'da halkın genel olarak müzakerelere olumlu yaklaştığını söyleyen Şerifi, "Buna rağmen bu baskılar ABD'nin azami talepleriyle devam ederse bu olumlu hava İran'da muhtemelen dağılacaktır. Taraflar anlaşma konusunda irade gösterirse müzakerelerin başarılı olma ihtimali mümkündür." ifadelerini kullandı.

"Amerika'ya karşı düşmanlığımız yok"

Serbest meslek sahibi Arsalan Noruzi ise, "Biz yalnızca barış ve huzur istiyoruz. Dünyadaki tüm ülkelere olumlu bakışa sahibiz. Beklentimiz müzakerelerin olumlu olmasıdır. Barış, istikrar ve güven önemli. Biz barış sağlanmasını istiyoruz Amerika'ya karşı düşmanlığımız yok. Burada bazı yerlerde ABD bayrağını yakıyorlar ve hakaret ediyorlar ancak aslında biz akıllı ve anlayışlı bir milletiz ve diğer halklara da saygı duyuyoruz." şeklinde konuştu.

Müzakerelerin başarılı olmasının halkın yaşamına olumlu etki edeceğini ve bunu arzu ettiğini belirten Noruzi, ABD yaptırımlarından kaynaklı şartların ekonomiyi felç ettiğini ve halkı da enflasyon stresi altına soktuğuna dikkati çekti.

Noruzi, ülkenin önceliğinin nükleer program değil, huzur ve refah olduğunu söyledi.

"Yetkililerimizden pahalılık sorununu çözmelerini ve halkın sorunlarıyla ilgilenmelerini istiyorum"

Sinema öğrencisi Fatma Tacik de iki ülke arasında anlaşma olmasını arzu ettiğini ve özellikle ilaç ithalatını engelleyen yaptırımların kaldırılmasının halk için önemli olduğunu ifade etti.

Yaptırımların kaldırılmasının halkın yaşamını doğrudan etkileyen ülkedeki pahalılığı düşüreceğini ancak anlaşma ihtimalinin çok yüksek olmadığını düşündüğünü söyleyen Taciki, "İran ile Amerika arasındaki sorunlar nedeniyle anlaşma ihtimali yarı yarıya. Yetkililerimizden pahalılık sorununu çözmelerini ve halkın sorunlarıyla ilgilenmelerini istiyorum." dedi.

"İran tarafı, müzakerelerde halkın ekonomik durumunu göz önünde bulundursun"

Emekli öğretmen Şehla Esedi de müzakereleri desteklediğini belirterek, "ABD ile İran arasındaki müzakerelerde İran tarafı, halkın ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak müzakerelerin olumlu sonuçlanması için çaba göstermeli. Bu sayede inşallah toplumun bu kötü durumu iyileşecektir." ifadelerini kullandı.

Esedi, savaş olmasını arzu etmediklerini yalnızca huzur ve barış istediklerini dile getirdi.

"Herkes ABD ile ilişkilerin düzeltilmesini ve barış olması gerektiğini düşünüyor"

Ülkedeki ekonomik sorunlara işaret eden ve halkın önceliğinin huzur ve refah olduğunu söyleyen esnaf İsfendiyar Kadiri de müzakerelerin başarılı olmasını istediklerini ancak İran'ın "katı tutumu" nedeniyle iki ülke arasında bir anlaşma ihtimalini zayıf gördüğünü ifade etti.

İran'ın doğal kaynaklarının ve büyük bir pazarının olduğunu dolayısıyla muhtemel bir anlaşmanın hem İran hem de ABD için faydalı olacağını dile getiren Kadiri, "İran toplumunda kime sorsak herkes ABD ile ilişkilerin düzeltilmesini ve barış olması gerektiğini düşünüyor çünkü toplumun huzura ihtiyacı var." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD'de federal yargıç, Rümeysa Öztürk'ün salıverilmesi veya Vermont'a getirilmesi taleplerini değerlendirecek

2025-04-15 00:19 - Dünya

Van'da, '3. Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali'nin tanıtımı yapıldı

2025-04-14 18:47 - Kültür Sanat

Tarife belirsizliği altının "güvenli liman" cazibesini pekiştirebilir

2025-04-09 11:30 - Ekonomi

DMM, İsrail propaganda hesaplarının El-Ehli Baptist Hastanesi hakkındaki iddialarını yalanladı

2025-04-15 00:07 - Gündem

Togg, T10X için faizsiz finansman desteği sunuyor

2025-04-08 20:38 - Ekonomi

ABD Hazine Bakanı Bessent, Çin'e uygulanan tarifeleri kimsenin sürdürülebilir bulmadığını söyledi

2025-04-15 01:42 - Dünya

İran: ABD ile ikinci tur müzakereler Umman'da yapılacak

2025-04-15 00:02 - Dünya

Ekrem İmamoğlu'nun "ihaleye fesat karıştırma" suçundan yargılanmasına devam edildi

2025-04-11 18:27 - Gündem

ABD'deki Columbia Üniversitesinde Filistin destekçisi bir öğrenci daha gözaltına alındı

2025-04-15 00:22 - Dünya

Türk sporunun futbol ve basketboldaki tek milli oyuncusu: Can Bartu

2025-04-11 11:37 - Spor

İlgili Haberler

Nijerya'da gıda güvenliği konusunda 'ulusal acil durum' ilan edildi

09:18 - Dünya

Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Abinader: Ülke olarak derin yas içindeyiz

09:03 - Dünya

Nijerya'da Lassa ateşi sebebiyle ölenlerin sayısı 127'ye çıktı

08:57 - Dünya

Trump yönetiminden kömürle çalışan en az 66 santrale hava kirliliği kurallarından muafiyet

08:38 - Dünya

Kanadalı akademisyenlere ABD'ye "gereksiz" seyahatten kaçınmaları uyarısı

08:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Hatay'da sahipsiz köpeklerin saldırdığı kadın yaralandı

09:53 - Asayiş

Nisan ayı Sosyal ve Ekonomik Destek ödemeleri hesaplara yatırıldı

09:48 - Ekonomi

Çin ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 5,4 büyüdü

09:23 - Ekonomi

Nijerya'da gıda güvenliği konusunda 'ulusal acil durum' ilan edildi

09:18 - Dünya

Tarife restleşmelerinin gölgesindeki küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'da

09:12 - Ekonomi