?>

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Viyana ve New York'a asla umut bağlamıyoruz

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesinin özellikle komşularla iyi ilişkilere odaklanan dengeli bir dış politika izlediğini ve Viyana'daki nükleer görüşmelere umut bağlamadıklarını söyledi.

Dünya - 3 yıl önce

Ankara

İran devlet televizyonuna göre, Cumhurbaşkanı Reisi, İran devriminin 43'üncü yıl dönümü münasebetiyle başkent Tahran'da cuma hutbesi öncesinde bir konuşma yaptı.

Ülkenin kalkınması için birlik ve beraberliğin korunması gerektiğini ifade eden Reisi, "Devrime ve İslam Devrimi'nin yüksek hedeflerine gönül veren herkes, ülkenin ilerlemesinin birlik ve beraberliğe bağlı olduğunu bilmelidir." dedi.

Reisi, ekonomik bağımsızlığı elde etmek için büyük çabalar gösterdiklerini ancak bu alanda daha gidilecek çok yol olduğunu belirterek, "İslam Cumhuriyeti ile ilgisi olmayan bazı yanlış tercihler ve korkular geriliğe yol açtı. Buna karşılık bu hükümet döneminde inşallah ekonomik bağımsızlık ve direniş ekonomisinin uygulanması hususunda büyük adımlar atılacaktır." diye konuştu.

Ülkedeki sosyo-ekonomik sorunlara işaret eden İran Cumhurbaşkanı, "Ben, halkımıza bu hükümetin yolsuzluk, adaletsizlik ve rüşvetle mücadele edeceğini söylüyorum. Rant peşinde koşanların ve yolsuzluk yapanların karşısında tüm gücümüzle duracağımızı ve bunları ortadan kaldıracağımızı herkes bilmelidir." ifadelerini kullandı.

"Dış politikadaki önceliğimiz komşularımız"

Konuşmasında ülkesinin dış politika tercihlerine de değinen ve önceki hükümetin Batı ülkeleriyle kurduğu ilişkilerin boyutunu üstü kapalı şekilde eleştiren Reisi, şunları kaydetti:

"Dış politikada dengeyi gözetiyoruz çünkü yalnızca Batı'ya bakmak durumu dengesizleştirdi. Tüm dünya ile ilişkilerimizde dengeli bakışa sahip olmalıyız ancak dış politikadaki önceliğimiz komşularımız."

Reisi, İran'ın Viyana'daki nükleer görüşmelere umudunu bağlamadığını belirterek, "Biz İran'ın doğusuna, batısına, kuzeyine ve güneyine umutlarımızı bağladık. Viyana ve New York'a asla umut bağlamıyoruz." dedi.

Nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını sağlama ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı nükleer görüşmeler, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve İran'dan üst düzey temsilcilerin katılımıyla Viyana'da yapılıyor. Eski Başkan Donald Trump döneminde 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilen Washington ise Avrupa Birliği (AB) aracılığıyla görüşmelere dolaylı katılım sağlıyor.

Taraflar şu anda 8. turu devam eden görüşmelerde karar aşamasına girildiğini belirtiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşine geçmiş olsun mesa

2022-02-07 09:13 - Gündem

TURKOVAC aşısı 7 Şubat'ta Sakarya ve Karabük'te tatbik edilmeye başlanacak

2022-02-05 22:57 - Sağlık

İzmir'deki tarım ve hayvancılık fuarının yıldızı teknoloji firmaları oldu

2022-02-05 12:03 - Ekonomi

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 902 bini geçti

2022-02-06 19:58 - Dünya

İETT otobüsündeki yangın beton mikserinden sıkılan suyla söndürüldü

2022-02-06 21:06 - Asayiş

Türkiye'den uzanan yardım eli 'İyilik Treni' Afganistan'a ulaştı

2022-02-07 20:20 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan Adalet Bakanı Bozdağ'a ziyaret

2022-02-09 19:05 - Siyaset

Donbas'ta Yahudi toplumu Rusya-Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesini umuyor

2022-02-05 11:56 - Dünya

İzmit Körfezi'nin hayalet ağlardan temizlenmesi için çalışma başlatıldı

2022-02-05 21:45 - Çevre-Hayat

'Uçan Türk'ün kızaktan kayakla atlamaya uzanan olimpiyat öyküsü

2022-02-08 12:00 - Spor

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor