?>

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Rusya Devlet Başkanı Putin'le telefonda görüştü

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, "NATO genişlemesi, farklı bölgelerdeki bağımsız ülkelerin istikrarı ve güvenliği için ciddi bir tehdittir." dedi.

Dünya - 3 yıl önce

İstanbul

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, NATO genişlemesinin bağımsız ülkelerin istikrar ve güvenliği için bir tehdit olduğunu savundu.

Fars Haber Ajansı'na göre, Reisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüştü.

Görüşmede Reisi, NATO'nun doğuya doğru genişlemesinin gerginlikleri arttırdığına değinerek, "NATO genişlemesi, farklı bölgelerdeki bağımsız ülkelerin istikrarı ve güvenliği için ciddi bir tehdittir." ifadelerini kullandı.

Gelişmelerin uluslara ve bölgeye fayda sağlamasını umut ettiğini dile getiren Reisi, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen nükleer anlaşmaya atıfta bulunarak, kalıcı bir anlaşmaya varmak için garantisi olan, siyasi iddialara son veren ve yaptırımların gerçek manada kaldırıldığı bir anlaşmanın gerekli olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise konuşmasında, mevcut durumu, "onlarca yıldır güvenlik anlaşmalarının ihlaline ve Batı'nın ülkesinin güvenliğine zarar vermeye yönelik çabalarına meşru bir yanıt" olarak nitelendirdi.

İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile aktif iş birliğine değinen Putin, nükleer müzakereler konusunda iki taraf arasında istişarelerin sürmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Viyana nükleer müzakereleri

İran'ın nükleer faaliyetleri konusundaki Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan anlaşmanın ilki, 2015 yılında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ile Almanya ve İran arasında imzalanmıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de ülkesini tek taraflı olarak anlaşmadan çekmesi kararı sonrasında İran'a yönelik ekonomik yaptırımlar tekrar uygulamaya konulmuştu. Bunun üzerine Tahran yönetimi nükleer faaliyetlerine aşamalı olarak geri dönmüştü.

KOEP'in yürürlüğe konulmasına yönelik görüşmeler, Kasım 2021'de Avusturya'nın başkenti Viyana'da yeniden başlamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü işadamı ve müzisyen Emin Ağalarov'a Medya Ödülü!

2022-02-19 06:03 - Magazin

Selimiye Camisi meydan düzenlemesi Ramazan Bayramı'nda tamamlanacak

2022-02-18 14:48 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Sahel'de bir kedi, kum tepesi ve Tevarik kılıcı: Mali'deki Fransız operasyonları

2022-02-18 11:56 - Dünya

Çıldır-Aktaş ve Türkgözü sınır kapıları 1 Mart'ta yolcu trafiğine açılıyor

2022-02-24 18:08 - Gündem

İstanbul'da polislerden taksi denetimi

2022-02-21 18:36 - Asayiş

Avustralya'nın Melbourne kenti Ukrayna’ya destek için sarı-mavi renklerle ışıklandırıldı

2022-02-24 17:14 - Dünya

Rusya, Azak Denizi'nde nakliyeleri askıya aldı

2022-02-24 13:06 - Gündem

Kanada polisi Ottawa’daki göstericilere karşı kimyasal madde kullandı

2022-02-20 07:39 - Dünya

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu 'Diyarbakır anneleri'ni ziyaret etti

2022-02-18 19:01 - Gündem

Anadolu Efes, THY Avrupa Ligi'nde yarın Maccabi Tel Aviv'i konuk edecek

2022-02-23 09:48 - Spor

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor