?>

Irak'ta Sadr'dan 'eyleme devam ve erken seçim' çağrısı

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, parlamentonun feshedilmesini ve erken seçime gidilmesini istedi.

Dünya - 3 yıl önce

Bağdat

Sadr, yaptığı televizyon konuşmasında, başkent Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'deki destekçilerine talepleri yerine gelene kadar oturma eylemlerine devam etmeleri çağrısı yaptı.

Şii dini ve siyasi lider Sadr, İran destekli Şii siyasi rakiplerine diyalog ve uzlaşı kapısını kapatarak, parlamentonun lağvedilmesini ve erken seçim yapılmasını istedi.

Eski Başbakanlardan Nuri el-Maliki'nin kendisini öldürmek istediğini de iddia eden Sadr, "Yolsuzlukları bitirmek istiyorsanız varlığımdan faydalanın. Ey Irak halkı; değişim istiyorsanız sizi bekliyor olacağım." dedi.

Sadr yanlıları Yeşil Bölge'yi basmıştı

Irak'ta Ekim 2021'de yapılan seçimlerden galip çıkan Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr, İran yanlısı partilerle hükümet kurmaya yanaşmamış ve ardından siyasetten çekildiğini açıklamıştı. Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurmuştu.

Sadr yanlıları, İran’a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Sudani’yi protesto etmek amacıyla 30 Temmuz Cumartesi günü Yeşil Bölge’ye girerek Meclis binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Yeşil Bölge’deki oturma eylemlerini sürdüren Sadr Hareketi mensuplarına seslenerek, devlet kurumlarını boşaltmalarını istemişti. Kazımi, siyasi partilerle Sadr'a diyalog çağrısı yapmıştı. Bağdat'taki Şii liderlerle bazı Sünni yetkililer ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) Kazımi'nin çağrısına olumlu yanıt gelmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Batı Trakya Türk azınlığından Yunanistan'ın yeni müftülük yasasına tepki

2022-08-03 14:16 - Dünya

Süper Lig'in gol raporu

2022-08-02 15:59 - Spor

Fenerbahçe Kulübü, Dinamo Kiev maçıyla ilgili UEFA'ya gönderilecek beyannameyi hazırladı

2022-07-30 16:07 - Spor

Rusya: Ukrayna'da toplam 4 bin 195 tank ve zırhlı araç yok ettik

2022-07-31 16:21 - Dünya

Galatasaraylı Emre Akbaba, yeni sezon öncesi kendine güveniyor

2022-07-31 22:24 - Spor

Doğal afetler 30 yıl içinde 143 milyon insanı yerinden edecek

2022-07-29 18:08 - Dünya

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Togg'u test etti

2022-07-30 16:14 - Teknoloji

KKTC Cumhurbaşkanlığından Kıbrıs'taki barış gücünün süresini uzatan BM'ye tepki

2022-07-29 23:35 - Dünya

Şırnak'ta askeri birliğin mühimmat deposundaki patlamada 2 personel yaralandı

2022-08-03 15:42 - Gündem

TİGEM 58 baş safkan Arap koşu tayı satacak

2022-07-28 10:35 - Ekonomi

İlgili Haberler

Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine dair olumsuz haberleri eleştirdi

18:53 - Dünya

Çin, Trump'ın tarife müzakerelerinin sürdüğü iddiasını bir kez daha reddetti

17:53 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ile ABD Başkanı Trump ikili görüşme konusunda mutabık kaldı

17:08 - Dünya

Rusya, Kursk bölgesini Ukrayna ordusundan tamamen geri aldı

15:22 - Dünya

Vatikan'da Papa Franciscus için cenaze töreni düzenlendi

15:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi

18:57 - Ekonomi

Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine dair olumsuz haberleri eleştirdi

18:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Her alanda teknolojik gelişimi hızlandırmaya çalışıyoruz

18:48 - Gündem

Sivasspor, kendi sahasında Antalyaspor'u 2-0 yendi

18:43 - Spor

Yerli aşı TURKOVAC'ı geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli, söyleşide konuştu

18:37 - Gündem