?>

Iraklı ressam, ülkesinin resim sanatında 'dünyadan kopuk olduğu' görüşünde

Iraklı ressam ve akademisyen Riyaz Ganiye, şiddet yorgunu ülkesindeki resim sanatının dünyadan kopuk şekilde sürdürüldüğünü ifade ediyor

Kültür Sanat - 2 yıl önce

Bağdat

Ressam Ganiye, başkent Bağdat’ta Güzel Sanatlar Fakültesi'ni tamamladıktan sonra Saddam Hüseyin rejiminin sanata karşı politikalarından dolayı, 1990'larda ülkesini terk edip Ürdün’e gitti.

Amman'da resim sanatında o dönem ülkesinde bulamadığı ortamla tanıştığını aktaran Ganiye, daha sonra daha özgür bir sanat hayatı için Kanada’ya yerleştiğini söyledi.

Iraklı ünlü ressam, Kanada’daki hayatı boyunca birçok Avrupa ülkesi ve ABD’de, uluslararası sergilere katıldı.

Ganiye, baskı zincirini kırarak sanatını daha özgür bir ortamda sürdürmesi gerektiğine inanarak çıktığı yolda yaşadıklarını anlattı.

Ressam Ganiye, 90'lı yıllarda zorunlu askerlik hizmetinde bulunması gerektiğini ifade ederek, "O zamanlar ambargonun yaşandığı Irak'ta askerlik yapan bir gencin ailesini geçindirme endişesi vardı. 1990'larda gençler ve sanatçılar için yurt dışına çıkmak, özgür yaşamı yakalamak ve sanatçı kimliğini arama anlamına geliyordu. Amman benim için yaşam ile ilk defa ve yeniden tanışma fırsatını yakaladığım bir yerdi. Orada çeşitli kültürlerle tanıştım." dedi.

1998 yılında ise Ürdün'ü bırakıp Kanada'ya yerleştiğini söyleyen Iraklı ressam, şöyle devam etti:

"Kanada, benim için en büyük macera ve meydan okumaydı. Dünyadan kopuk bir ülke olan 90'lar Irak'ından farklı kültürlerin bulunduğu Kanada'ya geçmek sanatımda da dönüm noktası oldu."

Irak'ta üniversitede aldığı eğitimin, Avrupa'dakine göre çok yetersiz kaldığını aktaran Ganiye, Irak dışında modern sanatla tanıştığını ve profesyonelliğe adım atarak tablolarını uluslararası resim sergilerine götürdüğünü kaydetti.

"Irak’a döndüğümde Bağdat'ı dünyadan kopuk gördüm"

Ganiye, yurt dışındaki 20 yılı aşkın hayatı ve sanat tecrübesi, özel nedenlerden dolayı Kanada'dan ayrılıp Irak'a dönme sürecini şöyle anlattı:

"2011 yılında Irak'a döndüğümde Bağdat'ın özellikle sanat anlamında hiç değişmediğini ve yerinde saydığını üzülerek izledim ve gördüm. Teknolojiyle tanıştı Bağdat evet ama o eski muhit ve dünyadan izolasyonun aynen devam ettiğine şahit oldum.

Bağdat ve içinde bulunduğu durum sanatçının daha geniş ve gelişmiş alanda ilerlemesini engelledi. Irak'ın yaşadığı izolasyon beni derinden üzüyor.

20 yıldan fazla olan yurt dışı tecrübemi Bağdat'a taşıma kararı aldım ve bunun etkili olabileceğini de düşündüm.

Önce Kadisye sonra Vasıt ardından da Bağdat Üniversitesi’nde resim dersleri vermeye başladım ve onlarca öğrencim var."

Ganiye, resim sanatının dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak hızlı dönüştüğünü ve yenilikler kazandığını ancak bunun ülkesinde istediği düzeyde olmadığını belirtti.

Çeşitli şiddet olaylarıyla karşılaşan Iraklı resim sanatçılarının resim alanında göz ardı edilmeyecek uğraş verdiklerini ifade eden Ganiye, ancak bu kesimin dünyada resim sanatında yaşanan gelişmeleri ve yenilikleri yakalayamadığını kaydetti.

Riyaz Ganiye, "Irak'ta resim sanatı var ancak bu dünyadan kopuk şekilde icra ediliyor. Resim sanatı, 25 yıl önce Bağdat'ı terk ettiğim dönemde kalmış. Resim sanatında dünyayı yakalamak benden yıllarımı aldı.” değerlendirmesinde bulundu.

Ganiye, Iraklı ressamların üretim odaklı olduğuna işaret ederek, Irak’ta tablolarına yansıtacağı birçok hikaye ve içerik olduğuna da dikkati çekti.

Terör örgütü DEAŞ saldırıları sırasında Salahaddin vilayetindeki Spyker Üssü’nde 3 binin üzerinde Iraklı askerin öldürüldüğü olay için fırçasını oynatarak ses getiren bir resim tablosu yaptığını söyleyen Ganiye, ayrıca Bağdat'ta 2016 yılında meydana gelen ve onlarca insanın yaşamına mal olan Karrada patlamasını anlatan bir tablo çizdiğini söyledi.

Annesini çizimlerine taşıdı

Gurbetteyken annesi Ganiye'yi kaybeden Iraklı sanatçı, onun için de resim çalışmasına imza attı.

Iraklı ressam, bu çalışmasını şu sözlerle ifade etti:

"Ganiye, Kanada'ya yerleşmemden bir ay sonra hayata veda etti. O zaman Irak'a dönemedim. Ganiye, anne olarak Irak'ı yani vatanı temsil ediyordu.

Döndükten sonra Ganiye annemin hatırasının Kanada'da değil Bağdat’ta olduğunu anladım. Annemi Kanada'da bazen unutabilirdim çünkü oradaki mekanlar annemin hatırasını taşımıyordu.

Ganiye'nin hatırasının olduğu yer, Bağdat'tı. Ganiye adlı çalışmama onun kolu, bacağı, gözü ve kulağı gibi vücudunun önemli yerlerini işledim. Tüm resim tecrübemi bir kenara bırakıp, Ganiye'yi çağırdım ve onun ruhuyla çizim yaptım."

Üniversite öğrencilerine yurt dışında edindiği deneyimleri aşılamak için de uğraştığını anlatan Ganiye, Iraklı resim sanatçılarının dünyayla teknoloji aracılığıyla iletişime geçmeye başladığını bunun da kendisi için bir umut kaynağı olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emeklilerimizi inşallah memnun edecek adımları atacağız

2023-08-21 14:38 - Gündem

Türkiye, Macaristan ile doğal gaz ihracatı anlaşması imzaladı

2023-08-21 10:57 - Gündem

Yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 2'si FETÖ mensubu 3 kişi yakalandı

2023-08-20 17:07 - Asayiş

Bingöl'de ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

2023-08-14 20:27 - Asayiş

Kamu toplu sözleşme görüşmelerinde müzakere süreci yarın sona eriyor

2023-08-21 11:08 - Gündem

Malatya'da dağlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

2023-08-15 07:57 - Asayiş

Yerinde Dönüşüm Projesi'ne başvuru sayısı 175 bin 703'e ulaştı

2023-08-16 12:48 - Gündem

Gündüz'ün Gözüyle Sole Mare Beach Club Saldırısı: Güvenlik Tedbirlerinin Yetersizliği

2023-08-16 16:35 - İnsan&Hayat

Iraklı ressam, ülkesinin resim sanatında 'dünyadan kopuk olduğu' görüşünde

2023-08-21 15:43 - Kültür Sanat

Bayburt'ta dağlık alandaki örtü yangını söndürüldü

2023-08-16 10:22 - Gündem

İlgili Haberler

Antalya Diplomasi Forumu'nda 'Günümüz Dünyasında Kültürün Rolü: Birleştirici mi Bölücü mü?' başlıklı panel düzenlendi

21:44 - Kültür Sanat

Polis memuru iş stresini boş zamanlarında ahşap yakma sanatıyla atıyor

13:53 - Kültür Sanat

Başkentte 'Tarihi Polis Kıyafetleri Sergisi' açıldı

15:32 - Kültür Sanat

Iraklı ressam 'çivi ve piksel sanatı'yla sıra dışı tablolar yapıyor

15:03 - Kültür Sanat

Erzincan'da kütüphaneler 2024'te 351 bin okuyucuyu ağırladı

14:28 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Dominik Cumhuriyeti'nde eğlence mekanının çatısının çökmesi sonucu ölenlerin sayısı 226'ya

06:57 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne hava saldırısı düzenledi

04:38 - Dünya

Trump, İran ile yapılan görüşmelerin "fena gitmediğini" söyledi

04:33 - Dünya

Trump, El Salvador Devlet Başkanı Bukele ile görüşeceğini teyit etti

02:13 - Dünya

TEM'deki zincirleme kaza, FSM Köprüsü girişinde trafik yoğunluğuna neden oldu

01:27 - Gündem