?>

Iraklı gencin Avrupa hayali kötü muamele gördüğü mülteci kampında kabusa dönüştü

Savaş yorgunu ülkesini terk edip Avrupa'ya giden Iraklı genç Ali Şakir Cebir, büyük hayaller kurarak gittiği yerde umudunu yitirerek Bağdat'taki baba evine döndü.

Dünya - 3 yıl önce

Bağdat

1999 Bağdat doğumlu ve ortaokul mezunu Cebir, temmuz ayında ülkesini terk ederek, insan kaçakçıları aracılığıyla önce Belarus’a gitti, ardından yasal olmayan yollarla Litvanya’ya kadar ulaşabildi.

Ancak Iraklı genç kaldığı kampta zor yaşam şartları ve kötü muameleye dayanamayarak gelecek bulamadığı ülkesine dönmek zorunda kaldı.

Cebir, meşakkatli ve umutsuzlukla sonuçlanan yolculuğunu Bağdat’ın eş-Şule bölgesindeki baba evinde AA muhabirine anlattı.

"Irak’ta umut görmediğim için yurt dışına giderek gelecek aramaya çalıştım." diyen Cebir, "Yüzlerce genç gibi burada okusam da çalışsam da bir şey elde edemeyeceğimi biliyorum. Ailem, Irak’ı terk etmeme karşıydı. Onlara iki haftalık seyahate çıkıp geri döneceğimi söyledim." şeklinde konuştu.

"Hapishaneden kaçarken tekrar hapishanede yaşamak istemedim"

Bir grup arkadaşla Belarus Büyükelçiliği'nden vize aldıklarını ve 3 gün içerisinde bu ülkeye vardıklarını aktaran Cebir, şöyle devam etti:

"Burada da 4 gün içerisinde bir insan kaçakçısıyla tanışarak başka yere gitmeye çalıştık. Litvanya sınırına doğru yola çıktık ve oradaki askeri noktayı tek tek ve gizli şekilde geçerek ülkeye giriş yaptık. Benim hedefim; oradan Almanya’ya geçmekti. Ancak Litvanya’ya giriş sırasında arkadaşlarımdan biri kamerasıyla görüntü almaya çalışınca askerler peşimizden koşarak bizi yakaladılar ve mülteci kampına bıraktılar. Kamptaki askerler bize çok kötü davranıyordu. Yemek ve içecek konusunda sıkıntılar vardı ve ayrımcılığa maruz kalıyorduk. Askerler bize; ‘Siz Araplar teröristsiniz ’diyordu ve bizi sopayla dövüyordu, göz yaşartıcı gaz bile kullanıyorlardı. Üzerimize köpek bile salıverdiler. Kaldığım kampın büyük bölümü 2003 sonrası dünyaya gelen Iraklı gençlerden oluşuyordu. Ben, hapishaneden (Irak) kaçarken orada da hapishanelerde yaşamak istemedim ve durumu görünce geri dönme kararı aldım."

Kamptaki kötü muameleye karşı gösteri yapan arkadaşlarından iki kişinin kayıplara karıştığını anlatan Cebir, kendilerinden hala haber alınmadığını söyledi.

Ali Şakir Cebir, Iraklıların yanı sıra Suriye, Afganistan ve Afrika ülkelerinden de gençlerin kamplarda bulunduğunu kaydetti.

Irak’a dönmek istediğini bildirince de Irak makamları tarafından geri getirildiğini ifade eden Cebir, şuan inşaat malzemesi satan bir dükkanda çalışarak, 3 erkek, 2 kız, baba ve anneden oluşan ailesinin geçimine yardımcı olmaya çalışıyor.

Sağ gözünü savaşta kaybeden baba

Genç Cebir’in 62 yaşındaki babası Şakir Cebir de, Irak’ta gençlerin geleceğinden kaygı duyduğunu ifade ederek, "Irak’ta gençler hamallık bile yapamaz durumda. Bu ülkede gençlere hiçbir çalışma fırsatı ve imkanı bulunmuyor. Hepsi ülkeden kaçmak istiyor. Ben, her şeye rağmen oğlumun yurt dışına kaçmasını istemiyordum ama tutamadım da. Evi, bu yaşta kurduğum bir tezgahta sebze satarak geçindiriyorum. 17 yıl Musul'a bağlı Sincar, Telafer ve Baac’da askerlik yaptım. İran-Irak Savaşı’nda sağ gözümü kaybettim ama şu an maaşım bile yok." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Atıl tarım arazileri yeni projelerle ekonomiye kazandırılacak

2021-11-12 15:02 - Ekonomi

Almanya'da son 24 saatte 65 bin 371 Kovid-19 vakası kaydedildi

2021-11-18 14:02 - Dünya

Şahsanem ve Uğur Atis, dünyaca ünlü virtüözü ağırladı

2021-11-13 21:07 - Magazin

Kristen Stewart'ın Prenses Diana'yı canlandırdığı 'Spencer' izleyici karşısına ç

2021-11-18 14:07 - Kültür Sanat

Ünlü & Co, TSPB ödüllerinde "Satın Alma ve Birleşme İşlemlerinin Lideri" seçildi

2021-11-18 13:28 - Ekonomi

Anadolu Isuzu'nun Citi VOLT elektrikli otobüslerine Proterra teknolojisi

2021-11-18 13:16 - Genel

Bulgarlar 14 Kasım'da bu yıl 3. kez sandık başına gidiyor

2021-11-12 14:56 - Dünya

Malcolm X suikastında 2 sanık hakkındaki suçlamalar bugün düşürülecek

2021-11-18 03:21 - Dünya

Milli Savunma Bakanı Akar: Herhangi bir şekilde gaz, kimyasal silah yok

2021-11-16 23:07 - Siyaset

GÜBRETAŞ'ın Söğüt Altın Madeni Projesi'nin ÇED raporu onaylandı

2021-11-17 22:00 - Ekonomi

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor