?>

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Türkiye ile ticari ilişkilerin ilerlemeye devam ettiğini söyledi

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, "Türkiye ile ticari ilişkilerimiz hızlı şekilde ilerledi ve gittikçe gelişmeye devam ediyor." dedi.

Dünya - 1 yıl önce

BAĞDAT

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin hızla ilerlediğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinin zeminini hazırlamak için iki taraf arasında ortak anlaşmalar imzalanmasını temenni ettiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Fidan: Irak'ın dostluk ve kardeşlik gereği PKK’yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz

Hüseyin, Bağdat'ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Bağdat'taki Dışişleri Bakanlığı binasında görüştükten sonra ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Fidan'ın Bağdat ziyaretinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Hüseyin, talepleri üzerine bu ziyareti yerine getirdiği için Bakan Fidan'a teşekkür etti.

Görüşmede iki ülke arasındaki önemli konulara değindiklerini aktaran Hüseyin, şöyle devam etti:

"Irak ile Türkiye ilişkileri iki taraf için de önemli. Türk hükümeti ve bakanlıklarıyla sürekli görüşmeler aracılığıyla bu ilişkilerin geliştirilmesine önem veriyoruz. Coğrafi, insani, tarihi ve kültürel ortaklıklarımız bu ilişkilerimizin temelini oluşturuyor."

Iraklı Bakan, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere de işaret ederek, "Türkiye ile ticari ilişkilerimiz hızlı şekilde ilerledi ve gittikçe gelişmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Irak, yabancı güçlerin komşulara saldırı yeri değil

Fuad Hüseyin, Irak Anayasası'nın hiçbir yabancı silahlı yapının (terör örgütü PKK) Irak'ı komşu ülkelere karşı saldırı yeri olarak kullanmasına izin vermediğini ve kendilerinin de Anayasa'yı uygulama konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beklenen Irak ziyaretine ilişkin ise Iraklı Bakan, şunları kaydetti:

"Ekselansları Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bağdat ziyaretinin de zeminini hazırlamak için iki taraf arasında ortak anlaşmalar ve mutabakat zaptlarını hızlıca imzalamamızı temenni ediyorum."

Hüseyin, iki ülkenin de iklim değişikliğinin yansımalarından etkilendiğini ifade ederek, "Görüşmemizde su meselesine de değindik. İki ülke de iklim değişikliğinden etkileniyor. İklim değişikliği ve kuraklık Irak'ta tarım ve ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Bu alanda (su meselesi) ortak ve sürekli bir işbirliğine ihtiyacımız söz konusu." dedi.

Irak petrollerinin Türkiye üzerinden ihraç edilmesi konusunda da Hüseyin, petrolün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) Türkiye'ye Cihan Boru Hattı'na ihraç edilmesi sorununun çözülmesi temennisinde bulundu.

Hüseyin, Irak'ta 850 Türk şirketinin faaliyet gösterdiği bilgisini vererek, söz konusu Türk şirketlerinin inşaat ve imar alanında çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

Irak Dışişleri Bakanı, iki ülke arasında giriş vizesi konusunun da gündeme geldiğini belirterek, iki tarafın da bu konuda kolaylık sağlaması gerektiğine işaret etti.

Hüseyin, görüşmede ayrıca Avrupa'daki İslam karşıtı eylemlerin artışının da masaya yatırıldığını aktararak, "Avrupa'da yaygınlaşan ve tehlikeli boyuta varan İslamofobi meselesi konusunda da ortak çalışmalar yürütmeyi görüştük." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Afrika Birliği, Nijer'in üyeliğini askıya aldı

2023-08-22 15:17 - Dünya

Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi'nden depremzedeler için Karsu Vakfına destek

2023-08-18 08:32 - Gündem

Borsada yatırımcı sayısı rekor kırdı

2023-08-16 12:22 - Ekonomi

İstanbul'da köpeklerin iki kadına saldırısı kamerada

2023-08-22 23:03 - Asayiş

Türkiye, Macaristan ile doğal gaz ihracatı anlaşması imzaladı

2023-08-21 10:57 - Gündem

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin Türkiye ile ticari ilişkilerin ilerlemeye devam ettiğini söyledi

2023-08-23 00:03 - Dünya

Jandarma, 79 saatlik görüntü ve 432 aracı inceleyerek ormanı yakan zanlıyı buldu

2023-08-22 15:42 - Asayiş

Hilary Kasırgası 4. kategoriye yükseltildi

2023-08-18 15:52 - Dünya

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı haziranda 1249 yatırım teşvik belgesi verdi

2023-08-21 09:03 - Ekonomi

Diyanet, eski personelinin ceza almasına ilişkin beyanlarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi

2023-08-18 19:18 - Gündem

İlgili Haberler

Lübnan'da Nevvaf Selam başbakanlığındaki yeni kabine açıklandı

18:22 - Dünya

İsrail ordusu, Suriye'nin güneyine hava saldırısı düzenledi

18:18 - Dünya

İsveç'te Filistin destekçileri, Trump'ın Filistinlileri yerinden etme planını protesto ett

17:43 - Dünya

Türkmenler Suriye'nin yeni dönemine dair taleplerini bildiriyle duyurdu

17:17 - Dünya

Macron, Türkiye ile ikili ilişkilerde olumlu gündem oluşturmak istediğini belirtti

16:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti'nin gövde kaynağı yapıldı

18:27 - Ekonomi

Lübnan'da Nevvaf Selam başbakanlığındaki yeni kabine açıklandı

18:22 - Dünya

İsrail ordusu, Suriye'nin güneyine hava saldırısı düzenledi

18:18 - Dünya

Kazakistan, "Born Bold" kampanyasıyla Türkiye ile işbirliğini güçlendiriyor

17:57 - Gündem

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bolu'daki Grand Kartal Otel'in kaçak olduğu iddiasını yalanladı

17:53 - Gündem