?>

'İnternete led ampuller üzerinden bağlanılabilecek'

Çalışmaları sadece İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Türkiye'de sürdürülen ve Wi-Fi'ye alternatif olarak gösterilen Li-Fi teknolojisi sayesinde led ampullere yerleştirilecek vericiler üzerinden ışık aracılığıyla internet erişimi mümkün olabilecek. - Anadolu Ajansı

Teknoloji - 7 yıl önce

İSTANBUL - UĞUR ASLANHAN

Özyeğin Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Uysal, üzerinde çalıştıkları ve Wi-Fi'ye alternatif olarak gösterilen Li-Fi teknolojisi sayesinde led ampullere yerleştirilecek vericiler üzerinden ışık aracılığıyla internet erişiminin mümkün olabileceğini söyledi.

Uysal, Wi-Fi teknolojisine alternatif olarak Ar-Ge çalışmaları sürdürülen Li-Fi teknolojisine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Li-Fi'nin led ampullerin hem aydınlatma hem de kablosuz data iletimi için kullanıldığı yeni bir teknoloji olduğunu dile getiren Uysal, bu teknoloji ile evlerdeki, ofislerdeki, metrolardaki tüm led ampullerin birer kablosuz modeme dönüşeceğini söyledi.

Uysal, "Bu sayede internete ampuller üzerinden bağlanmak mümkün olacak. Kablosuz haberleşmede çığır açacak bir teknoloji. Yaygınlaşmasıyla birlikte telekomünikasyon sektöründe büyük değişimlere yol açacak ve özellikle Wi-Fi teknoljisine alternatif olacak." diye konuştu.

"Dört yıldır üzerinde çalışmalar yapıyoruz"

Özyeğin Üniversitesi olarak Li-Fi konusunda yaklaşık 4 yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Uysal, araştırma ekibi ile ilk başta teorik araştırmalar gerçekleştirdiklerini, sonrasında yaptıkları kavramsal tasarımların uluslararası camiada büyük ilgi gördüğünü anlattı.

Çalışmalarının ikinci aşamasında ise bu teorik sonuçları pratiğe dönüştürmeye ve prototip hale getirmeye başladıklarını dile getiren Uysal, 10 kişilik ekiple yaptıkları çalışmalarda amacın prototip sistemini minyatürleştirmek ve her led ampulün içine konulabilecek şekilde minyatür haline getirmek olduğunu anlattı.

Uysal, "Laboratuvarda şu anda gördüğünüz demo aslında marketten alabileceğiniz çok basit ve ucuz bir led ampulün kablosuz data iletimi için kullanılabileceğini gösteriyor." dedi.

Ampullere interneti göndermenin farklı yolları olduğunu ancak kendilerinin fiberobtik kablo üzerinden gönderme sitemi üzerinde çalıştığını aktaran Uysal, "Daha sonra ampulden de Li-Fi teknoloji sayesinde internet son kullanıcıya ulaşacak." ifadesini kullandı.

"Wi-Fi modemlerinden 10-100 kat daha hızlı"

Uysal, bu alanda İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Türkiye'de çalışmalar yapıldığını belirterek, Türkiye'nin hazırlanan Li-Fi Uluslararası Standardına katkı sağladığını, Özyeğin Üniversitesi adına yapılan uluslararası çalışmalara 2015 yılından beri katıldığı bilgisini verdi.

Prof. Dr. Uysal, led ampulden dağıtılacak internetin ilk aşamada diz üstü bilgisayarlara ve cep telefonlarına takılacak çok küçük bir USB ile alınacağını belirterek, daha sonra sistem üreticilerin bu alıcıları diz üstü bilgisayar ve telefonlara entegre edeceğini söyledi.

Herhangi bir ek donanım almadan bu teknolojinin kullanılmaya başlanabileceğini aktaran Uysal, bunun için teknolojinin yaygınlaşması gerektiğini bildirdi.

Fiberobrik altyapı sayesinde ampule kadar gelecek datanın geliştirilen cihazlar sayesinde alınabileceğini yineleyen Uysal, "Li-Fi normal modemden çok daha hızlı olacak. 5G ötesi olarak nitelendiriliyor. 10 ila 100 kata kadar varan oranda daha hızlı olacak. Özellikle kafe, restoran, havaalanı gibi çok yoğun kullanıcı olan ortamlarda Li-Fi önemli bir alternatif teknoloji olacak." dedi.

Bu teknoloji yaygınlaştıktan sonra maliyetin fazlasıyla düşeceğini dile getiren Uysal, "Belki de ampül başına bir-iki dolara kadar düşecek." diye konuştu.

"2019 sonunda pilot uygulamalarını göreceğiz"

Uysal, teknolojinin ne zaman hayata geçeceğine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Standardın tamamlanması 2018 sonu gibi olacak. 2019 sonu pilot uygulamaları görmeye başlayacağız. Minyatürleşme tamamlandıktan sonra dünyadaki ilk pilot uygulamayı yapan ülkelerden birisi Türkiye olacak. Bunun patenti için de Özyeğin Üniversitesi olarak başvurduk. Bu teknoloji ilerde satılmaya başladığı zaman lisans geliri almamız da mümkün olabilecek. Türkiye'de yapılmayan bir şey yapmaya çalışıyoruz. Uçtan uca uluslararası bir çalışma yaptık."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kız çocuğu kucağında topla cesedi izledi

2017-06-27 00:17 - Asayiş

Arizona'da yangın nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

2017-06-29 13:17 - Dünya

Eski FBI Direktörü, Trump'la görüşme notlarını paylaşacak

2017-06-29 17:57 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan anne ve babasının kabrini ziyaret etti

2017-06-24 17:52 - Gündem

Güney Afrika'daki Türkler bayramı buruk geçiriyor

2017-06-27 17:22 - Dünya

Yangına bakıyordu, bir anda kullandığı araç alev topuna döndü

2017-06-28 22:32 - Asayiş

Orgeneral Akar'dan şehit evine taziye ziyareti

2017-06-29 22:56 - Genel

Siyasi partilerde bayramlaşma

2017-06-25 18:52 - Siyaset

Macaristan Başbakanı Orban Ankara'da

2017-06-30 14:22 - Gündem

Pendik'te uyuşturucu operasyonu

2017-06-30 11:37 - Genel

İlgili Haberler

"Yapay Zeka Zirvesi" gerçekleştirildi

17:03 - Teknoloji

NASA'nın Parker keşif aracı Güneş'e en yakın mesafede olacak

10:53 - Teknoloji

ABD'den Çin'in çip üretimine yönelik yeni soruşturma

19:37 - Teknoloji

Lise öğrencileri ürettikleri insansız su altı aracını geliştiriyor

14:22 - Teknoloji

Musk, Starlink'in Kosova'da da mevcut olduğunu açıkladı

18:43 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Ümraniye'de bir dairede patlama meydana geldi

08:58 - Gündem

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret" soruşturması

08:53 - Gündem

Küresel piyasalarda Noel tatili sakinliği

08:47 - Ekonomi

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik "Gürz" operasyonlarında 182 şüpheli yakalandı

08:38 - Gündem

Ankara'da kaçak alkol ve tütün operasyonu

08:07 - Asayiş