?>

'İnsanlarla iyi iletişim kurmak yaşlılığı engelliyor'

Prof. Dr. Atalay, "Bu yaşımda hala kongrelere, konferanslara katılıyorum. Genç kalmayı da hep iyi düşünmeye, herkese iyilik yapmaya çalışmaya borçluyum. İnsanlarla iyi iletişim kurmak yaşlılığı engelliyor." dedi.

Genel - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Turhan Atalay, 48 yıldır sürdürdüğü mesleğinde hala ilk günkü enerjiyle çalışabilmesini, hastalarıyla iletişim kurarken yüzünden gülümsemesini eksik etmemesine bağlıyor. 

Bir aile dostlarının yönlendirmesiyle İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni bitirdikten sonra askerlik görevini Erzurum'da yaparken Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde doktorasını tamamlayan Atalay, Diyarbakır'da da bir süre çalıştı.

Yıllarca Marmara Üniversitesi'nde genç diş hekimlerinin yetişmesi için dersler veren Atalay, artık Dişhekimleri Odası Başkanı olarak zaman zaman konferanslar düzenleyerek meslektaşları arasında bilgi alışverişini sağlıyor.

Prof. Dr. Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir rastlantı sonucu diş hekimi olduğunu söyledi. 

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'ne kayıt yaptırdıktan sonra bir aile dostlarının kendisini diş hekimliğine yönlendirdiğini anlatan Atalay, "Ben fizikçi olmak istiyordum. 1965 yılında üniversite sınavına girdim. Aile dostumuz bir dilekçeyle diş hekimliğine başvurmamı söylüyordu. Ben 'hastalarla uğraşamam' dedim. Kıramadım, dilekçeyi verdim. Açıklanıncaya kadar sorduğum herkes beni diş hekimliğine yönlendirdi. İnsanların kaderi bazen bir raslantıyla değişebilir." dedi.

"İnsan vücudunda olan tüm hastalıkların tedavileriyle ilgili bilgileri biliyorum" 

Atalay, 1969'da mezun olduktan sonra yedek subaylık için kura çektiğini anlatarak, Erzurum'da askerliğini yaptığı dönemde Atatürk Üniversitesi'nde Diş Hekimliği Fakültesi'nin açıldığını söyledi.

Üniversiteden sınıf arkadaşı olan eşinin o dönem muayenehanesi olduğunu dile getiren Atalay, "Erzurum'a gittikten 3 ay sonra evlendim. Eşimi de götürdüm. Orada muayenehane açtı. 21 ay askerlikten sonra Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne asistan olarak girdim. 7 sene orada kaldım, doktoramı yaptım. Ben hem diş hekimiyim hem de patoloğum. Patoloji diş hekimliğini de içine alan bir branş. Patolog olmam nedeniyle insan vücudunda olan tüm hastalıkları, bu hastalıkların tedavileriyle ilgili bilgileri biliyorum." diye konuştu.

Atalay, 1979'da girdiği Marmara Üniversitesi'nde 2005 yılına kadar öğretim görevlisi olarak çalıştığını belirterek, eczacılık fakültesinde de patoloji hocalığı yaptığını söyledi.

Profesörlük unvanını 1990'da alan Atalay, 1995'ten itibaren de serbest muayenehanesi olduğunu kaydetti. 

Meslekte 48 yılı geride bırakan Atalay, "Meslek hayatımın büyük bir bölümü öğretim üyesi olarak geçti. Öğrencilerimle çok güzel diyaloğum oldu. Onlara hep layık oldukları sevgiyi, ilgiyi gösterdim. 1990 yılında rotasyonla Dicle Üniversitesi'nde bir ay görev yaptım. Erzurum ve Diyarbakır'da da hocalık yaptım. 1,5 yıldır da İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanıyım. 1990'dan beri İstanbul Dişhekimleri Odası'nda çeşitli görevler yapıyorum." ifadelerini kullandı.

"İnsanın yaşlılığı pek çok faktöre bağlı" 

Atalay, 72 yaşında olmasına rağmen mesleğini aktif olarak sürdürdüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İnsanın yaşlılığı pek çok faktöre bağlı. Birincisi genetik faktör. İkincisi insanın yaşantısı. Yani meslek, eğitim, evlilik hayatı, yaşadığı bölge ve hayat standardı. Bunlar insanın yaşlanmasında çok önemli rol oynayan faktörler. Ben 1945 doğumluyum. 1950'li yıllarda ortalama insan ömrü 49 yılmış. Şimdi ortalama yaşam süresi 75 yıl. Bu tıptaki gelişmelerle ilgili. 65 yaşı yaşlılık olarak kabul ederdik ama 80-90 yaşlılık, 90 yaş sonrası ileri yaşlılık ama ondan önceki döneme olgunluk deniyor. Ben henüz olgunluk dönemindeyim."

Atalay, diş hekimliğinin, küçük bir alanda küçük işler yapılan bir meslek olduğu için dünyanın en zor mesleği seçildiğini ifade ederek, diş hekimlerinin çok bilgili olmasının önemine işaret etti. 

Diş hekimlerinin alanlarıyla ilgili kongrelere katılarak mesleki bilgilerini yenilemeleri gerektiğini dile getiren Atalay, "Diş hekimliğinde bilgilerin düzenli yenilenmesi gerekir. Bu zihni açık tutuyor. Yaşam süresinin uzaması tıptaki yeniliklerle ilgli. Diş hekimliği de tıpın bir dalı olduğu için sürekli dinamik. Ben mesleki bilgilerimi hep canlı tutmaya çalıştım. Bu yaşımda hala kongrelere, konferanslara katılıyorum. Hep pozitif ilişkiler kurmaya özen gösterdim. Gençliğimi de hep iyi düşünmeye, herkese iyilik yapmaya çalışmaya borçluyum. İnsanlarla iyi iletişim kurmak yaşlılığı engelliyor. İnsanlarla iyi ilişkiler kurmak önemli."

Muhabir: Zehra Melek Çat 

Haftanın Öne Çıkanları

'Irak'ın kuzeyindeki referandum meşru gösterilmeye çalışılıyor'

2017-09-26 18:07 - Siyaset

Rusya'nın simgesi matruşka bebekler

2017-09-25 16:47 - Dünya

'Mavi Vatan'ın Koruyucu Kartalı: Sahil Güvenlik TCSG 105

2017-09-25 16:52 - Çevre-Hayat

Kaynakçı kadınların ateşle imtihanı

2017-09-24 15:17 - Çevre-Hayat

Polonya 1-3 Türkiye |Filenin Sultanları çeyrek finalde

2017-09-28 00:57 - Spor

Tottenham ve Celtic derbilerden galip ayrıldı

2017-09-23 20:26 - Spor

Sakarya’da 4 kişiyi öldüresiye dövdüler

2017-09-26 22:12 - Asayiş

Görüntüleri yayımlayan Dönmez aktif ByLock kullanıcısı çıktı

2017-09-29 16:32 - Gündem

Göztepe'yi Jahovic güldürüyor

2017-09-25 17:59 - Spor

Balığın 10 faydası

2017-09-28 13:47 - Sağlık

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Çin Devlet Başkanı Şi'den Trump'a "farklılıkları uygun şekilde yönetme" çağrısı

13:38 - Dünya

İş ve teknoloji dünyası, ABD'nin 47. Başkanı seçilen Trump'ı tebrik etmek için sıraya gird

13:32 - Dünya

İsrail'in, Gazze'nin kuzeyinde kullandığı ölümcül silah: Quadcopter

13:27 - Dünya

Emine Erdoğan'dan Kırgızistan ziyaretine ilişkin paylaşım

13:22 - Gündem

Ticaret borsalarında 2 ayda 174 bin tonu aşkın fındık işlem gördü

13:17 - Ekonomi