?>

İngiltere'nin Ruanda'ya göndermeyi planladığı sığınmacılar açlık grevi yapıyor

İngiltere'deki göçmen gözaltı merkezinde tutulan sığınmacılar, 14 Haziran'da Ruanda'ya sınır dışı edileceklerine ilişkin resmi bildirim aldıktan sonra açlık grevine başladı.

Dünya - 3 yıl önce

İngiltere

Başkent Londra'daki Gatwick Havalimanı yakınlarındaki Brook House gözaltı merkezindeki 17 sığınmacı, İçişleri Bakanlığından Ruanda'ya gönderilecekleri yönünde aldıkları resmi belgenin detaylarını ve başlattıkları açlık grevini BBC ile paylaştı.

Belgede, sığınmacılara, 14 Haziran'da Ruanda'ya gönderilecekleri ve bu karara itiraz edemeyecekleri ibaresi yer alıyor.

Sadece İngilizce yayımlanan ve 20 sayfadan oluşan belgede, içeriğin sığınmacılara açıklanması için bir tercümanın bulunduğu ancak tercümanın adının defalarca yanlış yazıldığı görülüyor.

Gözaltı merkezinde tutulan sığınmacılar, yetkililerin kameralı telefonları yasakladığını, akıllı telefonlarına el koyduğunu ve kendilerine sadece internet erişimi olmayan telefonlar verdiklerini aktardı.

"Ölmeye hazırım ancak Ruanda'ya gitmeyeceğim"

BBC'ye konuşan sığınmacılardan biri, ülkesi Suriye'de askere çağrıldığını belirterek, ölmeye hazır olduğunu ancak Ruanda'ya da gitmeyeceğini dile getirdi.

Sığınmacı, "Ruanda'ya sınır dışı edileceğimizi ve orada 5 yıllık oturma izni alacağımızı öğrendiğimde kendime vurmaya başladım." ifadesini kullandı.

Açlık grevine başlayan 17 kişiden biri olan Mısırlı bir sığınmacı da iki kez açlık grevi yapmadan İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşemediğini anlattı.

İngiltere'de ailesi olduğunu söyleyen sığınmacılardan Ali de göçmenlik yetkilileriyle yaptığı son görüşmenin açlık grevini sona erdirmek için olduğunu söyleyerek, "Bana söyledikleri son şey, 'Ye, böylece uçağa sağlıklı bir şekilde binebilirsin.' oldu." ifadesini kullandı.

"Kendilerine zarar vermelerini önlemek için her adımı atıyoruz"

İçişleri Bakanlığından bir sözcü, Brook House gözaltı merkezindeki açlık greviyle ilgili sorulara verdiği yanıtta, şunları kaydetti:

"Göçmen gözaltı merkezlerinde tutulanların sağlığı ve refahı son derece önemli. Kendine zarar vermeyi veya intiharı önlemek için her bir göçmen geri gönderme merkezinde, savunmasız bireyleri tespit ve bireylerin ihtiyaçlarını desteklemek için yardım sağlamaktan sorumlu özel bir sosyal yardım ekibi dahil her adımı atıyoruz."

Göçmen ve sığınmacılar, 14 Haziran'da Ruanda'ya gönderilmeye başlanacak

İçişleri Bakanı Priti Patel, 31 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Ruanda'yla yapılan anlaşma kapsamında sınır dışı edileceklere bildirimde bulunulduğunu duyurmuştu.

Süreci geciktirmek için halen girişimlerin olacağını kaydeden Patel, Ruanda ile varılan anlaşmanın insan kaçakçılarının iş modelini kırma stratejilerinin önemli bir parçası olduğunu belirtmişti.

İlk düzensiz göçmen ve mültecilerin 14 Haziran'da gönderilmeye başlanacağını aktaran Patel, "Bugünkü duyuru, bu ortaklığı gerçekleştirmeye yönelik bir başka kritik adım." ifadesini kullanmıştı.

Tepki çeken plan

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 14 Nisan'da yaptığı açıklamada, 1 Ocak'tan itibaren İngiltere'ye yasa dışı giriş yapan herkesin Ruanda'ya gönderileceğini ve oraya yerleştirileceğini açıklamıştı.

Plana, muhalefetin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve insan hakları örgütleri de tepki göstermişti.

Londra merkezli Uluslararası Af Örgütünün İngiltere Mülteci ve Göçmen Hakları Direktörü Steve Valdez-Symonds, konuya ilişkin açıklamasında, sığınma işlemleri için insanları başka bir ülkeye göndermenin "sorumsuzluğun doruğu" olduğunu, hükümetin ise şu anda iltica konularında "insanlıktan ve gerçeklikten ne kadar uzak olduğunu" gösterdiğini belirtmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye Süper Enduro Şampiyonası'nda sezonun ikinci ayak yarışı Mersin'de başladı

2022-05-28 21:40 - Spor

Gazprom, Shell Energy Europe ve Danimarkalı Orsted'e doğal gaz sevkiyatını durduracak

2022-05-31 19:08 - Dünya

KKTC'den Rum kesiminin sözde Güven Yaratıcı Önlemler önerilerine ret

2022-06-01 00:05 - Dünya

Uluslararası Büyük Enerji Sistemleri Konseyine bağlı SEERC'in dönem başkanlığını Türkiye yapaca

2022-05-31 16:00 - Ekonomi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 2 bin 854 kişiye İşe Yönlendirme Yardımı verildi

2022-05-31 12:23 - Gündem

Bakan Dönmez: Üreten Türkiye'nin rüzgarı dünyanın dört bir yanında esiyor

2022-05-30 18:21 - Ekonomi

Atık kıyafet ve kumaşlar, üniversite öğrencilerinin elinde bez çantaya dönüşüyor

2022-05-28 12:29 - Ekonomi

Fed'in ılımlı söylemleriyle emtia piyasasında yükseliş eğilimi devam etti

2022-05-30 11:57 - Ekonomi

ABD hava yollarında çalışan kabin görevlileri dünyanın en yaşlı uçuş ekibini oluşturuyor

2022-05-31 11:30 - Dünya

Brüksel'de helal kesimin yasaklanmaması için Müslüman ve Yahudiler dayanışma içinde

2022-06-01 14:45 - İslam-Hayat - Şaban 1446

İlgili Haberler

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya

Devler Ligi'nde son 16 turuna yükselen 8 takım belli oldu

01:58 - Spor

Real Madrid, PSG ve PSV, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:53 - Spor