?>

İngiltere, WikiLeaks'in kurucusu Assange'ın ABD'ye iade edilmesine karar verdi

WikiLeaks, karara itiraz edeceğini açıkladı.

Dünya - 3 yıl önce

Londra

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Irak ve Afganistan'daki suçlara ilişkin belgeleri yayımlayan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararını imzaladı.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Hem sulh ceza mahkemesi hem de yüksek mahkemenin değerlendirmesinin ardından 17 Haziran'da sayın Julian Assange'ın ABD'ye iadesine karar verildi." denildi.

Açıklamada, Assange'ın karara itiraz için 14 günlük süresi bulunduğu aktarıldı.

WikiLeaks'ten yapılan açıklamada ise karara tepki gösterilerek, "Bugün, basın özgürlüğü ve İngiliz demokrasisi için kara bir gün. Bu ülkede ifade özgürlüğünü önemseyen herkes, İçişleri Bakanı'nın Julian Assange'ın suikastını planlayan ABD'ye iadesini onayladığı için derin bir utanç duymalıdır." ifadesine yer verildi.

"Basın özgürlüğünün sınırlarını artık yabancı kanunlar belirliyor"

Assange'ın yanlış bir şey yapmadığı, suç işlemediği, gazeteci ve yayıncı olarak işini yaptığı vurgulanan metinde, "Bu ülkede basın özgürlüğünün sınırlarını artık yabancı kanunlar belirliyor ve sektörün en prestijli ödüllerini kazanan gazetecilik bu hale geldi." denildi.

Karara itiraz edileceği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bugün, savaşın sonu değil. Bu sadece yeni bir yasal savaşın başlangıcı. Hukuki sistem üzerinden temyize gideceğiz, bir sonraki temyiz, Yargıtayda olacak. Sokaklarda daha yüksek sesle mücadele edip, daha çok bağıracağız, örgütleneceğiz ve Julian'ın hikayesini herkese anlatacağız."

175 yılla yargılanabilir

Nisan 2019'dan bu yana İngiltere'de tutuklu bulunan Avustralya doğumlu Assange'ın ABD'ye iade edilmesi durumunda 175 yıl hapisle yargılanabileceği belirtiliyor.

Özellikle Amerikan ordusunun Irak ve Afganistan'da "savaş suçu" olabilecek eylemlerine ilişkin binlerce gizli belge yayımlamakla suçlanan Assange'ı Washington casusluktan yargılamak istiyor.

Assange destekçileri de davanın basın özgürlüğüne ciddi bir saldırı olduğunu belirtiyor.

Assange'ın dava süreci

Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 2010'da aralarında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.

ABD'nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Assange, Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu.

Mahkeme, Assange'ı bu suçtan 50 hafta hapse mahkum etmişti. 50 haftalık cezasını dolduran Assange'ın iade talebi çerçevesinde tutuklu kalmasına karar verilmişti.

Duruşmaların ardından 4 Ocak 2021'de Assange'ın intihar riskinin yüksek olduğu ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacağı, özellikle de istihbarat topluluğunun kendisine düşman olması nedeniyle "gerçek bir risk altında" olduğu gerekçesiyle ABD'nin iade talebi reddedilmişti. ABD ise karara itiraz etmişti.

ABD, temyizi kazanabilmek için WikiLeaks kurucusunun yüksek güvenlikli hapishanelerde tutulmayacağı ve hapis cezasını ülkesi Avustralya'da çekebileceği taahhüdünde bulunmuştu.

Savunma ekibi ise CIA'in, Assange'ı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde saklandığı sırada kaçırma ve öldürme planı yaptığına ilişkin haberleri dayanak göstererek can güvenliğine vurgu yapmıştı.

10 Aralık 2021'de Yüksek Mahkeme, verilen teminatları yeterli bularak alt mahkemenin kararını bozmuş ve Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine hükmetmişti. Bunun üzerine Assange'ın savunma ekibi, davayı Yargıtaya taşımak için Yüksek Mahkemeye izin başvurusunda bulunmuştu.

Yargıtay da 14 Mart’ta verdiği kararla Assange'ın ABD'ye iade edilebileceği yönündeki karara itirazını reddetmişti.

20 Nisan'da da Westminster Sulh Ceza Mahkemesi'nin iadeye hükmetmesiyle konu nihai karar için İçişleri Bakanı Priti Patel'in önüne gitmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çevreci Tuba öğretmen öğrencileri ve ailelerini 'iklim elçisi' yapıyor

2022-06-14 13:29 - Çevre-Hayat

Korktuğu için ertelediği ameliyatla karnından basketbol topu kadar kitle çıkarıldı

2022-06-14 14:44 - Çevre-Hayat

Kırıkkale'de bir kişinin aracını düğündeki davetlilerin üzerine sürmesi sonucu 20 kişi yaralandı

2022-06-13 09:45 - Asayiş

Pakistan'da Türk mezunların kurduğu STK 60 su kuyusu açtı

2022-06-13 13:58 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Adnan Menderes ezanın aslına iadesinin 72. yılında İstanbul'da anıldı

2022-06-16 17:41 - Gündem

Bakan Dönmez: Bu gaz hepimizin ve faydasını 84 milyon insanımız hissedecek

2022-06-13 22:35 - Ekonomi

Milli Savunma Bakanı Akar, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü

2022-06-15 22:20 - Gündem

Tarım grubundan tarihin en yüksek ocak-mayıs ihracatı

2022-06-11 11:35 - Ekonomi

İngiltere, WikiLeaks'in kurucusu Assange'ın ABD'ye iade edilmesine karar verdi

2022-06-17 13:21 - Dünya

Adalet Bakanı Bozdağ: Aydeniz hakkındaki fezleke, önümüzdeki hafta TBMM'ye iletilmiş olur

2022-06-16 15:18 - Siyaset

İlgili Haberler

Rusya: Filistin meselesi ancak iki devletli temelde çözülebilir

14:58 - Dünya

Fransa, Gazze'nin üçüncü bir ülke tarafından kontrol edilmesine karşı olduğunu bildirdi

14:33 - Dünya

Polonya: Filistinliler olmadan Filistin hakkında karar verilemez

14:22 - Dünya

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Trump'ın Gazze'yle ilgili açıklamalarını reddetti

13:47 - Dünya

İsrail ordusu Batı Şeria'daki saldırılarını 16. gününde de sürdürüyor

13:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Rusya: Filistin meselesi ancak iki devletli temelde çözülebilir

14:58 - Dünya

Beyaz eşya sektörünün yurt içi satışları 10 milyon adede ulaştı

14:53 - Ekonomi

Sakarya yılın ilk ayında 441 milyon 688 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi

14:48 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan, Cezayirli mevkidaşı Attaf ile görüştü

14:43 - Gündem

Ege Denizi'ndeki depremler sürüyor

14:38 - Gündem