?>

İngiltere, Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına uyacağının sinyalini verdi

İngiltere Başbakanlık Ofisi Sözcüsü, UCM'nin, İsrail Başbakanı Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant hakkında çıkardığı tutuklama emirleri hakkında yorum yapmayı reddetti ancak hükümetin "yasal yükümlülüklerini yerine getireceğini" bildirdi.

Dünya - 4 ay önce

Londra

İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan bir Sözcü, Netanyahu'nun İngiltere'ye girmesi halinde tutuklanıp tutuklanmayacağı sorusuna, "varsayımlar üzerinden yorum yapmayacağı" açıklamasında bulundu.

Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) tutuklama emirleriyle bağlantılı iç sürecin bugüne kadar İngiltere tarafından kullanılmadığını söyleyen Sözcü, bunun nedeninin de uluslararası mahkeme tarafından aranan hiç kimsenin İngiltere'yi ziyaret etmemesi olduğunu belirtti.

Buna karşın Sözcü, "Hükümet yasa kapsamındaki yasal yükümlülüklerini yerine getirecektir." dedi.

Başbakanlık Sözcüsü, İngiliz hükümetinin yasada belirtilen sürece bağlı olduğunu, iç hukuk ve uluslararası hukuk tarafından belirlenen yasal yükümlülüklerine her zaman uyacağının altını çizdi.

İçişleri Bakanı: UCM kararlarının çoğu İngiltere'nin meselesi haline gelmiyor

İngiltere İçişleri Bakanı Yvette Cooper, dün yaptığı açıklamada, Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilişkin, "UCM soruşturmalarının büyük bir çoğunluğu İngiliz hukuku, güvenlik kurumları ve hükümetinin meselesi haline gelmiyor." ifadesini kullanmıştı.

Netanyahu'nun İngiltere'ye gelmesi halinde tutuklanıp tutuklanmayacağına yönelik soruları yanıtsız bırakan Cooper, "Bu, İçişleri Bakanı olarak benim konum değil. UCM bağımsız bir mahkemedir ve biz de onun bağımsızlığına ve üstlendiği göreve saygı duyuyoruz." şeklinde konuşmuştu.

UCM'nin Netahyahu ve Gallant hakkındaki kararı

UCM, 21 Kasım'da açıkladığı kararda, "Gazze'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan ötürü" İsrail Başbakanı Netanyahu ile eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardığını duyurmuştu.

Kararda, Netanyahu ve Gallant'ın açlığı bir savaş yöntemi olarak kullanma, savaş suçu ile cinayet, mahkum etme ve diğer insanlık dışı muameleleri içeren insanlığa karşı suçları işlediğine dair makul şüphe olduğu belirtilmişti.

Kararda ayrıca Netanyahu ve Gallant'ın bilinçli olarak sivil nüfusu hedef alan bir saldırının talimatını verdiklerine dair makul şüphenin bulunduğu ifade edilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ'ye yönelik "Kıskaç-30" operasyonunda 459 şüpheli yakalandı

2024-11-19 10:48 - Gündem

Diyarbakır'da nefes borusuna şeker kaçan öğrencisini Heimlich manevrasıyla kurtardı

2024-11-22 15:53 - Gündem

Kadıköy Belediyesi işçilerinin aldığı grev kararı bir dakika sürdü

2024-11-19 10:33 - Gündem

Bakan Bayraktar, İstanbul Energy Forum'da temaslarda bulundu

2024-11-22 13:52 - Ekonomi

Arap Devletleri Ligine ihracat 10 ayda 40 milyar dolara ulaştı

2024-11-19 11:12 - Ekonomi

Şanlıurfa'da kadın tekvando antrenöründen öğrencilere gönüllü eğitim

2024-11-19 12:13 - Çevre-Hayat

Yuvasından düşerek yaralanan sincap yavrusu uzman ellerde iyileştirildi

2024-11-20 11:58 - Çevre-Hayat

CANLI- İstanbul Energy Forum'da bakanlar oturumunda geleceğin enerji politikaları ele alınıyor

2024-11-22 16:27 - Ekonomi

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen: 1000 gündür Rusya, Ukrayna'nın direnişi nedeniyle kaybediyo

2024-11-19 16:52 - Dünya

Borrell, AB dışişleri bakanlarına yapacağı "İsrail" önerisinin detaylarını açıkladı

2024-11-18 14:17 - Dünya

İlgili Haberler

İran, Trump'tan henüz mektup almadığını duyurdu

16:48 - Dünya

Kuzey Denizi'nde petrol tankeri ile kargo gemisi çarpıştı

16:27 - Dünya

Yeni Suriye'nin ticaret merkezi Halep'te bitmeyen çıban: PKK/YPG

16:22 - Dünya

Irak'ın Süleymaniye kentindeki tarihi camide 2 asırdan bu yana ihtiyaç sahiplerine iftar verili

16:17 - Dünya

Grönland Başbakanı Egede, Trump'ı halkına saygısız davranmakla eleştirdi

16:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Trabzonspor Kulübü, yeni teknik direktörün belirlenmesi için arayışlara başladıklarını açıkladı

17:18 - Spor

60 saniyede ekonomide bugün (10 Mart 2025)

17:07 - Ekonomi

Emekli bayram ikramiyesini 4 bin liraya yükseltecek kanun teklifi TBMM’de

16:58 - Gündem

TÜSİAD Başkanı Turan ve YİK Başkanı Aras hakkındaki iddianame kabul edildi

16:52 - Gündem

İran, Trump'tan henüz mektup almadığını duyurdu

16:48 - Dünya