?>

İngiltere Kalkınma Bakanı Mitchell: Türkiye, küresel toplumun tam desteğini bekleyebilir

İngiltere Kalkınma ve Afrika’dan sorumlu Devlet Bakanı Andrew Mitchell, Türkiye'nin başta İngiltere olmak üzere çok sayıda dostu olduğunu belirterek "Türkiye, korkunç bir felaketin ardından küresel toplumun tam desteğini bekleyebilir." dedi.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından, Türkiye'ye gelerek deprem bölgelerini ziyaret eden Mitchell, AA muhabirine konuştu.

Mitchell, ziyareti sırasında, İngiltere'nin Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde kurduğu sahra hastanesinde İngiliz sağlık ekiplerinin çalışmalarını inceledi ve işbirliği içinde çalışan Türk ve İngiliz ekiplerine teşekkür etti.

Uluslararası toplumun, bu felaketin her farklı aşamasında çok güçlü destek vermesi gerektiğini söyleyen Mitchell, "Türkiye'nin başta İngiltere olmak üzere çok sayıda dostu var." diye konuştu.

Mitchell, İngiltere'nin felaketin en başından beri Türkiye'nin yanında olduğunu belirterek ülkesinin, Türkiye'ye insani yardım malzemeleri ve 77 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdiğini kaydetti.

Sahra hastanesi ve acil tıp klinikleri de dahil olmak üzere, İngiltere'den 150 uzmanın sahada çalıştığını ifade eden Mitchell, depremin etkilendiği bölgeleri "kesinlikle dehşet verici" şeklinde nitelendirdi.

Mitchell, "Depremin meydana getirdiği yıkımı görmek için deprem bölgelerinden geçmek oldukça sıra dışı. Daha önce hiç böyle bir şey görmedim." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın dört bir yanından Türkiye'ye gelen arama kurtarma ekipleri hakkında konuşan Mitchell, Türkiye'nin bu kadar çok dostunun olmasından ve destek için buraya gelmelerinden çok etkilendiğini ifade etti.

Mitchell, "Türkiye, korkunç bir felaketin ardından küresel toplumun tam desteğini bekleyebilir." ifadelerini kullandı.

Bir sonraki aşama "sağlık, güvenlik ve barınma sorunlarıyla" mücadele

Bakan Mitchell, deprem bölgelerinde bulunan uzmanların ve sağlık ekiplerinin, arama kurtarma çalışmalarında sona yaklaştığını söyleyerek bir sonraki aşamanın "sağlık, güvenlik ve barınma sorunlarıyla" mücadele etmek olduğuna dikkati çekti.

İngiltere'nin depremzedeler için 35 bin termal battaniye, 2 bin 500 çadır, temel ihtiyaç ve temizlik kitleri gönderdiğini hatırlatan Mitchell, bölgedeki İngiliz sağlık ekibinin, depremzedeler için elinden gelen her şeyi yaptığını belirtti.

Mitchell, "Olabildiğince hızlı bir şekilde buraya geldik ve Türkiye'ye bu korkunç felakette yardım etmeye kararlıyız." ifadesini kullanarak sahra hastanesinde, bir haftadan kısa bir sürede 2 bin 700'den fazla depremzedenin tedavi edildiğini aktardı.

Türkiye-İngiltere ilişkileri

Türkiye ve İngiltere ilişkileri hakkında "yakın arkadaşlar" ifadesini kullanan Mitchell, "Güçlü siyasi bağlarımız var. Güvenlik bağlantılarımız var. NATO'nun önde gelen ortaklarıyız. Herkes kadar Türkiye'ye yakınız." diye konuştu.

Mitchell, İngiliz halkının da depremzedeler için seferber olduğunu vurgulayarak vatandaşların kendi ceplerinden 85 milyon sterlin topladığını ve bunun iki ülke arasında var olan ilişkinin yakınlığını gösterdiğini söyledi.

İngiltere'den, Türkiye ve Suriye'ye 25 milyon sterlinlik yardım paketi

İngiltere, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'de görev yapmak üzere önce 77 kişilik arama kurtarma ekibi, ardından da acil tıbbi müdahale ekibiyle sahra hastanesi göndermişti.

İngiltere, Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde bir Tıbbi Tedavi Tesisi kurarken tesiste, 16. Tıbbi Alaydan ve Kraliyet Hava Kuvvetleri Taktik Tıbbi Kanadı'ndan 82 personel, hayat kurtaran tıbbi tedaviyi ve desteği sağlamak için Türk sağlık personeli ve UK-Med hayır kurumundan sağlık görevlileri ile çalışıyor.

İngiltere hükümeti, 15 Şubat'ta, Türkiye ve Suriye'ye yönelik 25 milyon sterlinlik (yaklaşık 566 milyon lira) yeni yardım paketini açıklamıştı.

Suriye'deki depremzedelere yönelik ise bölgede görev yapan Beyaz Baretliler adlı STK'ye destek veren İngiltere'nin depremin yaşandığı günden bu yana yaptığı yardımların miktarı son paketle 42,8 milyon sterline (yaklaşık 970 milyon lira) ulaşmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kars'ta çiftçiler hayvanlarını satıp gelirini depremzedelere bağışladı

2023-02-15 16:48 - Çevre-Hayat

Muğla ve Hatay'da deniz suyu çekildi

2023-02-19 19:28 - Gündem

Ardahan'da gönüllü kadınlar depremzedeler için seferber oldu

2023-02-16 14:09 - Çevre-Hayat

BM'de depremlerin Türkiye ve Suriye'ye etkisi ele alındı

2023-02-14 23:28 - Dünya

Güney Kore'den gelen ve yaralanan 3 arama kurtarma köpeği ayaklarındaki bandajlarla çalışıyor

2023-02-13 17:48 - Gündem

Depremzede kadın Muğla'da doğum yaptı

2023-02-15 16:47 - Gündem

UEFA Şampiyonlar Ligi'nin son 16 turu başlıyor

2023-02-13 10:09 - Spor

Küresel piyasalar ABD'nin enflasyon verileri öncesi yeni haftaya temkinli başladı

2023-02-13 09:09 - Ekonomi

Depremden etkilenen Şanlıurfa yaralarını sararken diğer illere de destek oluyor

2023-02-17 12:22 - Gündem

Yapı Kredi'den AFAD'a 580 milyon lira bağış

2023-02-15 23:02 - Gündem

İlgili Haberler

Meteorolojiden İç Anadolu ve çevresi için kar yağışı uyarısı

15:12 - Gündem

Bakanlar Güler, Bayraktar ve Bolat'tan Hatay'da deprem mezarlığına ziyaret

14:17 - Gündem

Depremlerin etkilediği 11 ilde hasar gören 2 bin 200 caminin onarımı tamamlandı

13:12 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri andı

13:08 - Gündem

Kilis'te depremde hasar gören 19 tarihi camiden 3'ünün restorasyonu tamamlandı

13:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Güney Kore, uçak kazası sonrası havaalanlarında önlemleri artırıyor

16:17 - Dünya

Ocak ayında hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatı 1,03 milyar dolar oldu

16:12 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, deprem sonrası yapılan yatırımları Kahramanmaraş'ta açıkladı

16:07 - Ekonomi

Türk diş malzemesi üreticileri Dubai'deki fuarda yerini aldı

16:02 - Ekonomi

AB'nin Temel Haklar Kurumu, "geri gönderme merkezleri" planından endişeli

15:57 - Dünya