?>

İngiltere Başbakanı Sunak, yasa dışı göçle mücadeleye ilişkin yeni planını açıkladı

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, yasa dışı yollardan ülkesine giriş yapanların hızla geri gönderileceğini ve gelecek yılın sonuna kadar birikmiş sığınmacı yükünü ortadan kaldırmak için daha fazla personelin görevlendirileceğini bildirdi.

Dünya - 2 yıl önce

Londra

Sunak, yasa dışı göçle mücadele için belirlenen 5 maddelik yeni plana ilişkin İngiliz parlamentosunda açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına, "İnsanların buraya yasa dışı yollardan gelmesi haksızlık” diyerek başlayan Sunak, güvenli ülkelerden gelen insanların sığınma başvurusunda bulunarak iltica sisteminde yer almasının da ayrıca "haksızlık" olduğunu söyledi.

Sunak, halkın ise bu duruma öfkeli olmakta haklı olduğunu belirterek, küresel iltica sisteminin artık işe yaramaz ve eskimiş olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Arnavutluk ile yeni anlaşma üzerinde uzlaşıya varıldı

"Düşman devletlerin" göçü Avrupa sınırında bir silah olarak kullandığını söyleyen Sunak, İngiltere'ye yasa dışı şekilde girmeye çalışanların büyük çoğunluğunun "güvenli ülkelerden" geldiği yorumunda bulundu.

Bu bağlamda, yasa dışı göçle mücadele için 5 maddelik plan belirlediklerini kaydeden Sunak, ilk olarak Manş Denizi'ni geçen küçük tekneleri izlemek için kurulacak yeni birimde 700 personelin görevlendirileceğini bildirdi.

Sunak, İngiliz sınır görevlilerinin, Arnavutluk ile yapılan yeni anlaşma kapsamında bu ülkede görevlendirileceğini ve Arnavut göçmenlerden gelen talepleri ele almak için 400 uzmandan oluşan özel bir birimin kurulacağını duyurdu.

İngiliz hükümetinin açıkladığı veriler, Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye gelen düzensiz göçmenlerin büyük çoğunluğunu Arnavutların oluşturduğunu ve son iki yılda bu sayının hızla arttığını ortaya koyuyor.

Başbakan Sunak, ayrıca, kullanılmayan tatil parklarında, eski öğrenci yurtlarında ve ihtiyaç fazlası askeri tesislerde otellerde kalan ve konaklama bekleyen 10 bin sığınmacıya barındırma imkanı sağlayacaklarını belirtti.

"Ruanda uçuşları yeniden başlayacak"

İngiliz hükümetin gelecek yılın başlarında Manş Denizi'ni geçen göçmenlerin İngiltere'de kalmasını yasaklayacak bir yasa çıkaracağını vurgulayan Sunak, "İngiltere’ye yasa dışı yollardan girerseniz burada kalamazsınız. Hızla ya kendi ülkenize ya da sığınma talebinizin değerlendirileceği güvenli bir ülkeye geri gönderileceksiniz." dedi.

Başbakan Sunak ayrıca, göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya gönderecek tartışmalı uçuşları yeniden başlatacaklarını, milletvekillerinin ülkenin sığınmacı kapasitesini belirlemek için yakın zamanda bir kota belirleyebileceğini duyurdu.

Sunak, "En çok ihtiyaç duyanlara sığınma sağlama konusunda gururlu bir geçmişimiz var. Cömertliğimizden kimse şüphe edemez. Fakat bugün bu cömertlikten yararlananların çoğu, doğrudan savaş bölgelerinden kaçanlar veya zulüm görme riski altında olanlar değil, küçük teknelerle Manş Denizi'ni geçen insanlar." diye konuştu.

İngiltere İçişleri Bakanlığının eylülde açıkladığı veriler, 143 bin 377 sığınmacının başvurularına ilişkin kararın açıklanmasını beklediğini, bunlardan 100 binin ise 6 aydan uzun süredir beklediğini ortaya koymuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Almanya'da darbe iddiasıyla gözaltına alınan şüphelilerin üzerinden 'düşman listesi' çıktı

2022-12-09 16:17 - Dünya

Anadolu Otoyolu'nda kurallara uymayan sürücüler drondan kaçamadı

2022-12-07 16:19 - Gündem

Almanya'da Federal Meclis için daha fazla güvenlik çağrısı yapıldı

2022-12-09 12:28 - Dünya

Sakaryaspor, devreyi play-off hattında kapatma hedefinde

2022-12-09 11:22 - Spor

İngiltere Başbakanı Sunak, yasa dışı göçle mücadeleye ilişkin yeni planını açıkladı

2022-12-13 18:10 - Dünya

Bingöl'de terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda hayat malzemeleri ele geçirildi

2022-12-11 20:05 - Asayiş

Gabar'daki petrol keşfi Türkiye'nin enerjide bağımsızlık politikasını güçlendirecek

2022-12-13 13:23 - Gündem

Peru'da gözaltına alınan eski Cumhurbaşkanı Castillo cezaevine gönderildi

2022-12-08 08:13 - Dünya

Dağların korunmasında kadınlar önemli rol üstleniyor

2022-12-10 11:46 - Spor

Kars'ta karla kaplı köyler ile menderesler havadan görüntülendi

2022-12-11 12:28 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine dair olumsuz haberleri eleştirdi

18:53 - Dünya

Çin, Trump'ın tarife müzakerelerinin sürdüğü iddiasını bir kez daha reddetti

17:53 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ile ABD Başkanı Trump ikili görüşme konusunda mutabık kaldı

17:08 - Dünya

Rusya, Kursk bölgesini Ukrayna ordusundan tamamen geri aldı

15:22 - Dünya

Vatikan'da Papa Franciscus için cenaze töreni düzenlendi

15:18 - Dünya

Günün Manşetleri

İletişim Başkanı Altun'dan Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ifadelerine tepki

19:12 - Gündem

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi

18:57 - Ekonomi

Trump, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine dair olumsuz haberleri eleştirdi

18:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Her alanda teknolojik gelişimi hızlandırmaya çalışıyoruz

18:48 - Gündem

Sivasspor, kendi sahasında Antalyaspor'u 2-0 yendi

18:43 - Spor