?>

'İnce motor becerisi' gelir kapısı oldu

Muğla'nın Bodrum ilçesinde 16 yıl önce engelli bireylerin ince motor becerisini geliştirmesi amacıyla kurulan seramik atölyesi, öğrencileri iş sahibi yaptı.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

MUĞLA - Ali Ballı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, 16 yıl önce engelli bireylerin ince motor becerisini (el ve parmaklardaki küçük kasların yönetilmesi) geliştirmesi amacıyla kurulan seramik atölyesi, rehabilite ettiği öğrencilere iş imkanı da sağladı.

Turgutreis Mahallesi'nde 2002 yılında hayırsever bazı vatandaşların desteğiyle kurulan Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı'nda 160'ı aktif 180 engelli eğitim görüyor.

Müzik, seramik, mozaik ve tekstil atölyesi olmak üzere birçok branşta eğitim gören ve kendilerini geliştiren öğrenciler, yaptıkları birbirinden değişik ve özel seramik çalışmalarıyla görenleri hayran bırakıyor. Engelli öğrenciler, Bodrum'da yerel, ulusal ve uluslararası bazda düzenlenen bazı yarışmalara da plaket hazırlıyor.

"Bakanlıklara ve holdinglere de seramikler yaptık"

Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı Müdürü İlknur Şengül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıfta 160 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

Engelli bireylerin kendilerini geliştirmesi için farklı çalışmalar içerisinde olduklarını ifade eden Şengül, "Çocuklarımız şimdi farklı illerden seramik siparişleri alıyor. Plaket, tabak, seramik kaseler, çeşitli tasarımlar oluşturuyorlar. Biz bunlardan vakfımıza gelir getiriyoruz. Yurt dışına yaptığımız çalışmalar da oldu." dedi.

Vakıfta maaşlı ve sigortalı öğrencilerin olduğunu belirten Şengül, şöyle konuştu:

"Elde ettiğimiz geliri onlarla paylaşıyoruz. Bunun dışında gelir, onlara hizmet olarak geri dönüyor. Şu ana kadar bakanlıklara, holdinglere, spor yarışmalarına, devlet dairelerine de çeşitli plaketler yapıyoruz ve siparişler alıyoruz. Çocuklarımız kendilerini çok geliştirdi. Satış ofisimizdeki çalışmalar çok beğeniliyor. Bu çalışma ilk aşamada engelli öğrencilerin ince motor becerilerini geliştirmesi için başladı. Çocuklar eğitmenler sayesinde kendilerini geliştirdikçe, artık gelir getirici bir duruma geldiler. Rehabilitasyonun yanında gelir getirmesi de bizim için iyi oldu."

"Çocuklar kendi tasarımlarını uyguluyor"

Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı Seramik Atölyesi'nin sekiz yıldır sorumluluğunu yürüten Tarık Kartal da, vakıfta eğitim gören öğrencilerin, alanı ikinci evleri olarak gördüklerine işaret etti.

Kartal, şöyle konuştu:

"Burası onlar için gelmekten mutlu oldukları bir yer. Kendileri gibi insanlarla çalışıyorlar. Çocukların bu atölyede üretim bandı şeklinde çalışıyor olmaları, Türkiye'de bir örnek diyebilirim. Çünkü bu atölyelerin Türkiye'de bu şekilde çalışmaları henüz görülmedi. Bu yaptıklarımız onlara da örnek olur diye düşünüyorum. İlk önce basit bir plakalar yaparak plaket dünyasına girdik. Önce basitti daha sonra seri haline getirmeye başladık. Çocukların kendi tasarımlarını uyguladıkları bir tasarım sistemi geliştirdik. Onların sayesinde de standart bir plaket çalışması yapabildik. Her yıl yeni çeşitler ve modeller geliştirerek siparişler alıyoruz. Şu anda 4 öğrencimiz ücretli çalışıyor. 50'ye yakın öğrencimiz de bu işi severek yapıyor."

Engelli çocukların kendi yaptığı tasarımlarla hediyelik eşyalar da ürettiklerini ifade eden Kartal, bu çalışmaları özellikle otellerin müşterilerine hediye vermek amacıyla aldığını da bildirdi.

"İlk başta ellerimi kullanamıyordum"

Vakıfta ücretli seramik çalışması yapan öğrencilerden 29 yaşındaki fiziksel engelli Hasan Tabak, 12 yıldır seramikle uğraştığını belirtti.

Tavsiye üzerine vakfa başladığını anlatan Tabak, "Bu iş hem el becerimi geliştirdi hem de mesleğimde ilerlememi sağladı. İlk başta ellerimi kullanamıyordum. Ama bu işi yapa yapa, hocamın da yardımıyla kendimi geliştirdim. Buradan 10 yıldır ücret alıyorum ve evime de katkı sağlıyorum." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Türkiye'de 58 bin civarında diyaliz hastası var'

2018-11-15 14:32 - Sağlık

Hariri: Hükümetin kurulmasını Hizbullah engelliyor!

2018-11-14 07:02 - Dünya

'14 milyondan fazla ürünün ülkeye girişi engellendi'

2018-11-09 17:57 - Ekonomi

Katar'da Kur'an Botanik Bahçesi kuruldu

2018-11-10 19:12 - Dünya

Trump yönetiminden CNN’in açtığı davaya tepki

2018-11-15 02:02 - Medya

'Biz yapımcılar yılda bir orta ölçekli fabrika kuruyoruz'

2018-11-11 01:02 - Kültür Sanat

Piyasada bulunmayan ilaç sorununu çözecek teklif kabul edildi

2018-11-15 12:02 - Sağlık

Şiiri sokağa taşıyan şair: Orhan Veli

2018-11-14 17:02 - Kültür Sanat

Türk film ve dizileri Güney Afrika’da tanıtıldı

2018-11-16 02:37 - Medya

'Sigarayı bırakma süresi arttıkça kanser riski azalıyor'

2018-11-15 15:02 - Sağlık

İlgili Haberler

Torosların en yüksek noktalarından biri olan Tahtalı Dağı karla kaplandı

20:37 - Çevre-Hayat

Kar yağışıyla beyaza bürünen Saraybosna dronla havadan görüntülendi

16:47 - Çevre-Hayat

Sınıfına veda görüntüleri ağlatan Suriyeli Muhammed'i arkadaşları çok özlüyor

16:28 - Çevre-Hayat

Irak'taki 122 yaşındaki Emşe Aslan tanıklık ettiği Osmanlı dönemini hasretle yad ediyor

15:57 - Çevre-Hayat

Kafkas arıları "kış uykusu"na yattı

15:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Putin: Ukrayna, gazımızın tedarikine ilişkin anlaşmayı uzatmayarak Avrupa'yı cezalandırıyor

22:07 - Dünya

İstanbul'da yağış aralıklarla etkili oluyor

22:02 - Gündem

Türkçe, Kosova’nın Lipyan Belediyesi'nde “resmi kullanımda dil” oldu

21:53 - Dünya

Tekirdağ'da sağanak su baskınlarına sebep oldu

21:47 - Asayiş

Finlandiya: Deniz altı altyapısına şüpheli müdahalelere kesin karşılık vereceğiz

21:42 - Dünya