?>

IMF, 2022 ve 2023 için küresel ekonomik büyüme tahmininde düşüşe gitmeyi planlıyor

IMF Başkanı Kristalina Georgieva,"Son göstergeler zayıf bir ikinci çeyreğe işaret ediyor ve bu ayın ilerleyen günlerinde Dünya Ekonomik Görünüm Raporu güncellememizde hem 2022 hem de 2023 için küresel büyümede daha fazla düşüş öngöreceğiz." dedi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Washington DC

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, son göstergelerin zayıf bir ikinci çeyreğe işaret ettiğini belirterek, 2022 ve 2023 yılları için küresel ekonomik büyüme tahminlerinde daha fazla düşüşün öngörüldüğünü ifade etti.

IMF, 15-16 Temmuz'da Bali'de düzenlenecek G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı öncesi "G20 Gözlem Notu" raporunu yayımladı.

Georgieva, rapora ilişkin kaleme aldığı blog yazısında, önemli ölçüde kararan küresel bir ekonomik görünümle karşı karşıya olunduğunu belirtti.

IMF'nin nisan ayında bu yıl ve gelecek yıla ilişkin küresel büyüme tahminini yüzde 3,6'ya düşürdüğünü ve olası aşağı yönlü riskler göz önüne alındığında bunun daha da kötüleşebileceği konusunda uyardığını anımsatan Georgieva, "O zamandan bu yana bu risklerin birçoğu gerçekleşti ve dünyanın karşı karşıya olduğu krizler yoğunlaştı." değerlendirmesinde bulundu.

"Son göstergeler zayıf bir ikinci çeyreğe işaret ediyor"

Georgieva, Rusya-Ukrayna savaşında insani trajedinin daha da kötüleştiğine işaret ederek, savaşın emtia fiyat şoklarına neden olarak büyümeyi yavaşlattığı ve yaşam maliyeti krizini şiddetlendirdiğini aktardı.

Enflasyonun beklenenden daha yüksek olduğunu ve gıda ile enerji fiyatlarının ötesine geçtiğine de dikkati çeken Georgieva, bu durumun büyük merkez bankalarını daha fazla parasal sıkılaşmaya sevk ettiğini, bunun gerekli olduğunu ancak toparlanma üzerinde baskı oluşturacağını kaydetti.

Georgieva, Çin'de devam eden salgın kaynaklı aksamalar ve küresel tedarik zincirlerindeki darboğazların da ekonomik faaliyeti engellediğini belirtti.

IMF Başkanı Georgieva, "Son göstergeler zayıf bir ikinci çeyreğe işaret ediyor ve bu ayın ilerleyen günlerinde Dünya Ekonomik Görünüm Raporu güncellememizde hem 2022 hem de 2023 için küresel büyümede daha fazla düşüş öngöreceğiz." ifadesini kullandı.

"Görünüm belirsizliğini koruyor"

Görünümün belirsizliğini koruduğunu vurgulayan Georgieva, "Artan resesyon riski ile zorlu bir 2022 ve muhtemelen daha da zorlu bir 2023 olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Georgieva, G20 öncülüğünde kararlı eylemlere ve güçlü uluslararası iş birliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Ülkelerin yüksek enflasyonu düşürmek için ellerinden gelen her şeyi yapması gerektiğini vurgulayan Georgieva, çoğu merkez bankasının para politikasını kararlı bir şekilde sıkılaştırmaya devam etmesi gerekeceğini aktardı.

Georgieva, maliye politikalarının merkez bankalarının enflasyonu düşürme çabalarına yardımcı olması ve bu çabaları engellememesi gerektiğinin de altını çizdi.

Yüksek borç seviyeleriyle karşı karşıya kalan ülkelerin de maliye politikalarını sıkılaştırmaları gerekeceğine dikkati çeken Georgieva, orta vadede yapısal reformların da büyümeyi desteklemek için önem taşıdığını kaydetti.

"Enflasyonist riskler sosyal gerilimleri alevlendirebilir"

IMF tarafında yayımlanan "G20 Gözlem Notu" raporunda da enflasyonun yüksek kalmaya devam ederken küresel ekonomik görünümün önemli ölçüde karardığı vurgulandı.

Raporda, "Aşağı yönlü riskler, zor bir durumu daha da kötüleştirmekle tehdit ediyor." değerlendirmesi yer aldı.

Salgınla ilgili risklere ek olarak Rusya-Ukrayna savaşının küresel ayrışma baskılarını artıracağına işaret edilen raporda, "İlgili enflasyonist riskler sosyal gerilimleri alevlendirebilir ve daha sıkı finansal koşullar yüksek borç seviyelerinden kaynaklanan zorluklara katkıda bulunabilir." ifadesi kullanıldı.

Raporda, pek çok ekonominin "yumuşak bir inişi" sağlarken enflasyonu düşürmesi gerektiği için politika zorluklarının keskinleştiği kaydedildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır Bismil lavanta kokuyor

2022-07-12 14:07 - Çevre-Hayat

'Demir Yumruk' operasyonuyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı

2022-07-09 13:07 - Asayiş

Milli motosikletçiler, İngiltere ve Çekya'da yarışacak

2022-07-13 11:07 - Spor

THY, Airbus A350-900 tipi 7'nci uçağı filosuna kattı

2022-07-07 00:02 - Çevre & Seyahat

ABD Başkanı Biden: İngiltere ile yakın iş birliğini sürdürmeyi bekliyoruz

2022-07-07 23:55 - Dünya

Bodrum'da ormanlık alanda yangın çıktı

2022-07-10 17:09 - Asayiş

Kovid-19'a karşı yeni hatırlatma dozuna yoğun ilgi

2022-07-11 13:07 - Gündem

IMF, 2022 ve 2023 için küresel ekonomik büyüme tahmininde düşüşe gitmeyi planlıyor

2022-07-13 16:32 - Ekonomi

Türkiye'de 6 ayda 1,5 milyondan fazla gayrimenkul satış işlemi yapıldı

2022-07-08 13:07 - Ekonomi

Rusya'nın Avrupa'ya aktarmadığı doğal gazı ne yapacağı merak konusu

2022-07-08 12:32 - Dünya

İlgili Haberler

Baas rejiminin yıkılmasının ardından Suriye'de düzenlenen ilk fuar büyük ilgi gördü

22:22 - Ekonomi

Fed, enflasyonu hedefe geri döndürme konusunda kararlı olduğunu belirtti

21:43 - Ekonomi

İsrail'in Tammun'a yönelik saldırıları tarım ve hayvancılık sektöründe büyük kayıplara yol açtı

18:47 - Ekonomi

Tesla satışları Avrupa'da sert fren yaptı

18:27 - Ekonomi

Almanya'nın ihracatı 2024'te de geriledi

18:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul'da sahte içkiden ölenlerin sayısı 70'e yükseldi

22:28 - Gündem

Baas rejiminin yıkılmasının ardından Suriye'de düzenlenen ilk fuar büyük ilgi gördü

22:22 - Ekonomi

Sarıyer açıklarında sürüklenen kuru yük gemisi kurtarıldı

22:18 - Gündem

Bayırbucaklı Türkmenler, yıkımın yaşandığı köylerine kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor

22:12 - Dünya

Trump'tan, tartışmalı Gazze planı için "acelemiz yok" açıklaması

22:08 - Dünya