?>

ILO ve EBRD, kadın istihdamını artırmak için rapor hazırladı

Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye Ofisi ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından, kadınların üzerindeki erken çocukluk bakım yükünün azaltılarak, kadın istihdamını artırmak amacıyla rapor hazırlandı.

Gündem - 4 yıl önce

Ankara

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından, kadınların üzerindeki erken çocukluk bakım yükünün azaltılarak, kadın istihdamını artırmak amacıyla, "Kurumlar arası İş Birlikleri ile Kadın İstihdamını Desteklemek: Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi Uygulamaları" (EÇBE) Raporu" hazırlandı.

ILO Türkiye Ofisinden yapılan açıklamaya göre, ILO Türkiye Ofisi tarafından İsveç mali katkısı ile yürütülen, "Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler" Programı kapsamında hazırlanan rapor için, kamu kurumlarının, işçi ve işveren örgütlerinin, yerel yönetimlerin, özel sektörün, sivil toplum örgütlerinin katkı ve görüşleri alındı.

Ayrıca, EÇBE hizmetlerini düzenleyen yasal çerçeve, politika, bu hizmetlerin sağlanmasındaki aktörlerin rolleri ile Türkiye ve dünyadan iyi örnekler incelendi.

Raporda, çocuk bakım yükümlülüğü çoğunlukla üzerlerinde olan kadınların, çocuk sahibi olduktan sonra bakım sorumlulukları nedeniyle iş gücü piyasasının dışına çıktıklarına veya kayıt dışı çalışma biçimlerine yöneldiklerine dikkat çekildi.

Çocuk bakım hizmetlerinin kurumsallaştırılarak yaygınlaştırılmasının, kadınların farklı sektörlerde, daha kaliteli, güvenceli, insana yakışır işlerde çalışabilmesine katkıda bulunacağı vurgulanan raporda, bakım hizmetlerinin erişilebilir ve kaliteli olmasının, kadınların üzerindeki bakım yükünü azaltarak, kadınların iş gücüne daha fazla katılımını sağlayacağı, bu durumun toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına da katkıda bulunacağı belirtildi.

Önerilen uygulamalar

Raporda, işverenlerin iş birliği ile kurulan "Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Uygulaması", belediyeler öncülüğünde gerçekleşen "Belediye Uygulaması" ve iş yerlerinde örgütlü "Sendika Uygulaması" olmak üzere üç çocuk bakım hizmeti önerildi.

OSB'lerin, çocuk bakım hizmetinin sağlanmasında işverenler arasındaki iş birliklerinin kurulabileceği en uygun yerlerden birisi olarak gösterildiği "OSB Uygulaması"na göre, işverenler, kendi aralarında iş birliği yaparak, masrafları ve sorumlulukları kendi aralarında paylaşarak, zaten var olan bir mekan ve iş birliği üzerinden, başka bir organizasyonun yapılmasına gerek kalmadan EÇBE merkezi açabilecek.

OSB'de bu yöntemle açılacak çocuk bakım merkezleri sayesinde, özellikle kadın çalışanların çocuk bakımı nedeniyle işe ara vermeleri, işten ayrılmaları ya da devamsızlık yapmaları gibi işletme açısından olumsuz sonuçların azaltılması sağlanacak.

Çocuklarının güvenli ve sağlıklı bir EÇBE hizmeti aldığını bilen çalışanların da motivasyonu artacak ve iş gücü verimliliği de olumlu yönde etkilenecek.

"Belediye Uygulaması" ise yerel ihtiyaçlara cevap verecek. Bu uygulamada, çocuk bakım hizmeti sağlamada işverenlerle belediyeler arasında yapılacak bir iş birliği ile EÇBE merkezlerinin açılması sağlanacak.

İşverenlerin kendi bünyelerinde EÇBE merkezi açma sorumluluğunu üstlenmek istememeleri veya iş yerinin EÇBE merkezi açma koşullarına uygun hale getirilememesi durumunda işverenler, belediye ile işbirliği yapıp, EÇBE merkezi açma maliyetinin ya da bu hizmetlerin ücretlerinin bir kısmını veya tamamını üstlenebilecek.

"Sendika Uygulaması"nda ise sendikalar çocuk bakım hizmetlerinin sağlanmasına doğrudan veya dolaylı katkıda bulunabilecek.

Bu kapsamda, sendikalar doğrudan kendileri EÇBE merkezi açıp işletebileceği gibi maliyetleri paylaşmak yoluyla işverenle iş birliği yaparak ya da toplu iş sözleşmelerine çocuk bakım hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin maddelerin eklenmesini destekleyip, bu sürece katkı sağlayabilecek.

Prof. Dr. Saniye Dedeoğlu, Dr. Aslı Şahankaya Adar ve Yasemin Sırali tarafından kaleme alınan raporda, çocukluk bakım hizmetlerinin sağlanması ve dolayısıyla kadının istihdamının, insana yakışır iş koşullarında artması için çok paydaşlı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğine de işaret edildi. Raporda, kamu, özel sektör, belediyeler, işçi ve işveren örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının bu süreçte iş birliği yapmasının önemi vurgulandı.

Erişilebilir ve kaliteli bakım hizmetleri sağlanarak, kadınların üzerindeki bakım yükünün azaltılmasının ve kaliteli biçimde sunulacak erken çocukluk eğitim ve bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasını destekleyen kapsamlı yasal ve yapısal düzenlenmeler ile yatırımların yapılmasının elzem olduğu ifade edildi.

Raporda, Kovid-19 döneminde dünyada ve Türkiye'de çocuk bakım ve eğitim hizmetlerine yönelik uygulama ve önlemlere de yer verildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kaspersky, kullanıcılara dijital bir alan olan Cyber Spa'yı sunuyor

2021-06-02 15:24 - Teknoloji

obilet.com vizesiz seyahat edilebilecek 5 ülkeyi derledi

2021-06-07 18:07 - Yerel haber-Şirket Haber

AnadoluJet, Antalya-Bakü uçuşlarını başlatıyor

2021-06-06 16:18 - Gündem

Belçika EURO 2020'de ilk şampiyonluğunu hedefliyor

2021-06-05 13:36 - Spor

İkinci el araç alım-satımında ekspertiz raporu zorunluluğu kayıt dışılığı engelleyecek

2021-06-08 14:23 - Yerel haber-Şirket Haber

Van'daki Akgöl'ün kuruması kuşları göçe zorladı

2021-06-07 15:41 - Çevre-Hayat

İllere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayıları açıklandı

2021-06-02 00:02 - Sağlık

AK Parti Sözcüsü Çelik: Bizim açımızdan PKK'sı, PYD'si, YPG'si, DEAŞ'ı hepsi aynı

2021-06-03 23:06 - Siyaset

Dünya genelinde 2 milyar 49 milyondan dozdan fazla Kovid-19 aşısı yapıldı

2021-06-04 18:26 - Sağlık

Orman gülleriyle cezbeden Korgan Yaylası misafirlerini ağırlamaya başladı

2021-06-02 14:31 - Gündem

İlgili Haberler

Marmara Denizi için ileri biyolojik arıtma tesisi yapılması önerisi

12:38 - Gündem

Türkiye'yi demiryolu ile Suriye'ye bağlayan İslahiye Sınır Kapısı'nın yeniden açılmas

12:28 - Gündem

Türk savunma sanayisinin milli ürünleri dünya ordularının radarında

12:23 - Gündem

"Turistik yerlere itfaiye amirlikleri kurulsun" önerisi

12:13 - Gündem

Bazı illerde kar etkili oldu

12:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Muğla'dan 60 ülkeye mermer ihraç ediliyor

12:53 - Ekonomi

E-ihracatta Avrupa'da tekstil, Orta Doğu'da kozmetik ürünler öne çıktı

12:47 - Ekonomi

ABD'de köleler için getirilen doğumla vatandaşlık hakkı yeni dönemece girdi

12:42 - Dünya

Marmara Denizi için ileri biyolojik arıtma tesisi yapılması önerisi

12:38 - Gündem

Narenciye ihracatı 2024'te Türkiye'ye 1 milyar 46 milyon 128 bin dolar getirdi

12:33 - Ekonomi