?>

İlham Aliyev: TANAP ve TAP genişletilmelidir

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa'da Azerbaycan gazına talebin arttığını belirterek, "Görülecek çok iş var. TANAP ve TAP genişletilmelidir." dedi.

Dünya - 2 yıl önce

Bakü

Aliyev, 28. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı ile 11. Uluslararası Hazar Enerji ve Yenilenebilir Enerji Fuarını kapsayan Bakü Enerji Haftası'nın açılışına katıldı.

Etkinlikte konuşan İlham Aliyev, Azerbaycan'ın 1990'lı yıllardan itibaren uyguladığı petrol ve doğal gaz politikalarına değinerek, "Başarılı sürdürülebilir kalkınma hamlemiz ve enerji politikalarımız sayesinde siyasi bağımsızlık elde ettik." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Aliyev, "Batılı ortaklarımızın katkılarıyla Avrasya'nın enerji haritasını değiştiren bir ağ kurduk. Azerbaycan, hem üretici, hem transit hem tüketici olarak kendini daha çok güvende hissediyor. Enerji güvenliği bugün ulusal güvenliğe eşdeğerdir." dedi.

Avrupa ile enerji alanındaki ilişkilere de değinen Aliyev, şöyle konuştu:

"Petrol boruları inşa ettik, gaz altyapısını inşa ettik. Tarihi başarı elde ettik. Enerji güvenliği sadece güzergahların çeşitlendirilmesi değil, kaynakların da çeşitlendirilmesidir. Enerji güvenliğini güçlendirmek için ortaklarımızla bir ekip halinde çalışıyoruz. Avrupa Birliği liderlerinin Azerbaycan'ı 'güvenilir ortak' ve 'Pan Avrupa gaz tedarikçisi' şeklinde nitelendirmesinden gurur duyuyoruz. 2027'ye kadar Avrupa pazarına gaz ihracatını 2 kat artırmayı planlıyoruz. Bu tamamen gerçekçidir. Avrupa'ya 2022'de 8 milyar metreküp, 2023'te 12 milyar metreküp doğal gaz ihraç ettik. Kaynaklarımız göz önünde bulundurulduğunda bu rakam 2027'de en az 20 milyar metreküpe ulaşacak."

Avrupa'da Azerbaycan gazına talebin arttığını, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Sırbistan gibi ülkelerin de Azerbaycan'dan gaz aldıklarını ve alacaklarını dile getiren Aliyev, "Görülecek çok iş var. TANAP ve TAP genişletilmelidir. Avrupa'da ara bağlantıların (Interconnector) sayısı artırılmalı, tüm bu işler koordineli şekilde yürütülmelidir. Çünkü biz üreteceğimiz gazı nereye satacağımızı bilmeliyiz." diye konuştu.

Etkinlikte, ABD Başkanı Joe Biden ile İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın Bakü Enerji Haftası dolayısıyla Cumhurbaşkanı Aliyev'e gönderdikleri mesajlar da okundu.

TPAO standını ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) standını da ziyaret ederek, TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin ile Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı'dan bilgi aldı.

TPAO'nun da sponsorları arasında bulunduğu Bakü Enerji Haftası kapsamındaki fuarlara 37 ülkeden 326 şirket katılıyor.

28. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı ile 11. Uluslararası Hazar Enerji ve Yenilenebilir Enerji Fuarı, 2 Haziran Cuma gününe kadar sürecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya: Ukrayna'ya teçhizat ve silah sevkiyatı artıyor

2023-05-30 16:18 - Dünya

Alman ekonomisi özel tüketimin düşmesiyle resesyona girdi

2023-05-25 10:48 - Ekonomi

Defne Devlet Hastanesi, çalışanlarından da "tam not" aldı

2023-05-26 12:14 - Gündem

Judoda 12 sporcu 2024 Paris için kota alma yolunda ilerliyor

2023-05-29 11:43 - Spor

Bakan Nebati: Bankacılık sektörümüz, gücünü tartışmasız şekilde ortaya koydu

2023-05-25 00:18 - Ekonomi

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi'nde şampiyon İzmir'de belli olacak

2023-05-24 16:33 - Spor

Nevşehir Belediyesinin yeni makam aracı "Kapadokya" renkli Togg tanıtıldı

2023-05-26 14:57 - Gündem

Bursa Büyükşehir Belediyesinin Hatay'daki konteyner kentlerinde 10 bine yakın afetzede konaklıy

2023-05-25 13:52 - Gündem

Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi yük ve yolcu taşımacılığı kapasitesini artıracak

2023-05-31 10:22 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "vizyon ve ufuk farkı" paylaşımı

2023-05-26 20:48 - Siyaset

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya