İlber Ortaylı'nın avukatından 'kütüphane' açıklaması

İlber Ortaylı'nın avukatı Erbahayetmez, müvekkilinin şahsi kütüphanesinin bir kısmını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kütüphanesi'ne bağışlamış olmasının bir menfaat karşılığında olmadığını belirtti.

Gündem - 6 yıl önce

İSTANBUL

Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın avukatı Fahrettin Erbahayetmez, son günlerde müvekkili Prof. Dr. İlber Ortaylı hakkında basında ve sosyal medyada, şahsi kütüphanesini Cumhurbaşkanlığı'na bağışlaması ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na danışmanlık desteğiyle ilgili çıkan haberler üzerine yazılı açıklama yaptı.

Müvekkili hakkında memuriyete benzer bir danışmanlık yapacağı, bunun karşılığında belirli bir ücret alacağı şeklinde algılar oluşturulmaya çalışıldığını belirten Erbahayetmez, Ortaylı'nın bilgi sahibi olduğu her konuda, devlet kurum ve kuruluşlarının talepleri doğrultusunda her zaman ödev ve yükümlülüklere açık olduğunu tereddütsüz beyan ettiğini aktardı.

Erbahayetmez, Ortaylı'nın devlet kurumlarına, kamuoyu tarafından bilinen veya bilinmeyen, birçok seminer, konferans ve görüş bildirme gibi danışmanlık hizmetlerinde bulunduğunu vurgulayarak, "Bu hizmetler karşılığında herhangi bir maddi beklentisi ve talebi olmamıştır. Bilinmelidir ki müvekkilim tarafından kamu kurumlarına bağlı olarak ücretli bir şekilde, memuriyet benzeri danışmanlık veya müşavirlik hizmeti bugüne kadar verilmemiş, bundan sonra da verilmeyecektir." ifadelerini kullandı.

Ortaylı'nın 70 yaşını aşmış, ömrünü Türk kültürü ve Türk tarihine adamış güzide bir bilim adamı olduğuna işaret eden Erbahayetmez, müvekkilinin yaşı, akademik birikimi, ulusal kamuoyu ve uluslararası bilim çevrelerince de çok iyi bilinen kimliği düşünüldüğünde memuriyet ve makam beklentisi içerisindeymiş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.

"Kütüphane İstanbul'da muhafaza edilecek"

Erbahayetmez, Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın şahsi kütüphanesinin bir kısmını Cumhurbaşkanlığına bağışladığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Müvekkilimin kütüphanesi on binlerce kitabı bünyesinde barındıran kapsamlı ve nitelikli bir kütüphanedir. Böyle kapsamlı ve nitelikli bir kütüphaneyi Türkiye'de muhafaza edebilecek yeterliliğe sahip ve müvekkilimin kütüphaneyle ilgili özel istek ve taleplerini karşılayabilecek başka bir tüzel kişilik bulunmamaktadır. Kütüphanenin bir kısmının muhafazası ile ilgili daha önce yapılan denemeler olumsuz sonuçlanmıştır. Kütüphane bilimsel, kültürel ve akademik çalışmalar için kullanıma açık olacaktır. Aynı zamanda kütüphane Cumhurbaşkanlığı tarafından müvekkilimin ikametgahı olan İstanbul'da muhafaza edilecek ve istifadeye sunulacaktır. Müvekkilimin şahsi kütüphanesinin bir kısmını Türk milletinin kullanımı amacıyla Cumhurbaşkanlığına bağışlamış olması, sosyal medya ve basında meydana getirilen algıda belirtildiği gibi herhangi bir menfaat karşılığında değildir. Kütüphanenin Cumhurbaşkanlığına bağışlanmasındaki temel amaç; kütüphanenin korunması, güvenliğinin sağlanması ve değerlendirilmesidir. Hayatını kitaba vakfetmiş, tüm iaşesini buna ayırmış bir bilim insanının, makam ve mevki karşılığında kültürel birikimini değiş tokuş yaptığını dillendirenler, müvekkilimin içtimai hayatında bir mizah olarak geliştirdiği 'cahiller' sözcüğünün muhatabı haline gelmiş olurlar."

Avukat Fahrettin Erbahayetmez, müvekkilinin yılların akademik bilgi ve hayat öngörüsü içerisinde duruş ve tavrını güncel kimi eleştirilere göre değil, tarihe not edilecek bir ciddiyette yaptığını belirterek, Ortaylı'nın akademik birikimlerini daha önceden olduğu gibi, bundan sonra da devletin hizmetine sunmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Muhabir: Hanife Sevinç

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Filografi ve ahşap yakma ustası imam

2018-10-05 17:02 - Kültür Sanat

Porto Galatasaray canlı radyo dinle! Porto GS canlı veren radyo kanalları

2018-10-04 00:32 - Spor

Gülperi 4. bölümde hain planlar! Gülperi 4.bölüm izle | Gülperi 5.bölüm fragmanı yayınlandı mı?

2018-10-06 03:02 - Magazin

INTERPOL Başkanı kayıp

2018-10-05 18:57 - Dünya

A Milli Futbol Takımı'nın aday kadrosu açıklandı

2018-10-05 20:52 - Spor

Bağcılar'da çökme riski bulunan binada yaşayanlar tahliye edildi

2018-10-09 21:02 - Asayiş

Bosna Hersek'in kartpostallık camileri

2018-10-03 19:17 - Günün Fotoğrafı

1 kişinin öldüğü silahlı saldırıda yaralı da tutuklandı

2018-10-05 00:02 - Asayiş

Arka Sokaklar 490.BÖLÜM fragmanı izle! Arka Sokaklar 489. SON BÖLÜM İZLE

2018-10-06 03:32 - Magazin

Erkenci Kuş son bölüm İZLE | Erkenci kuş 16.bölüm fragmanı yayınlandı MI? Erkenci kuş 16. bölüm

2018-10-08 04:32 - Magazin

İlgili Haberler

Şehit Mehmet Ali Horoz'un vasiyeti üzerine Tanzanya'da su kuyusu açıldı

18:58 - Gündem

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, ülkelere göre orman yangınları istatistiklerini paylaştı

18:18 - Gündem

MSB, Irak'ın kuzeyinde komandoların helikopterden zorlu araziye inişine ilişkin görüntü paylaşt

18:02 - Gündem

Fatih'te İBB binası önünde Adalılardan "azmanbüs" protestosu

17:38 - Gündem

"15 Temmuz Darbe Davaları Platformu" davalardaki son durumu paylaştı

17:08 - Gündem

Günün Manşetleri

IKBY İçişleri Bakanı, terör örgütü PKK’nın bölgede yaşanan tüm sorunların kaynağı olduğunu söyledi

22:23 - Dünya

AK Parti Grup Başkanı Güler'den sahipsiz hayvanlara yönelik açıklama

22:18 - Siyaset

Bakan Bolat: Çinli BYD'nin Türkiye'ye yatırım kararı, ülkemizin yatırımcılara sunduğu fırsatların güçlü bir göstergesi

21:49 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Çin menşeli BYD'nin Türkiye'ye yatırımı ihracatımıza da ciddi katkılar sunacak

21:49 - Siyaset

Bakan Yumaklı: TMO, gerekirse geçen yıl kadar ürünü alabilecek kabiliyetle ve kapasitede hazırlıklarını tamamladı

21:46 - Ekonomi