?>

İklim değişikliği leyleklerin genetik alışkanlıklarını değiştiriyor

Dicle Vadisi'nde göçmen kuşlar üzerinde yapılan gözlemler, küresel ısınmanın leyleklerin binlerce yıllık genetik alışkanlıklarını değiştirdiğini gösterdi.

Çevre-Hayat - 10 ay önce

Diyarbakir

Binlerce yıldır birçok kuş türünün Afrika, Avrupa ve Asya'ya göç yolu üzerinde bulunan Anadolu toprakları, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya bağlı kış aylarında sıcaklık ortalamalarında meydana gelen artış nedeniyle leyleklerin kalıcı yuvası haline geldi.

Çok sayıda türün konaklama ve üreme sahası olan Dicle Vadisi, büyük leylek kolonilerine daha uzun süre ev sahipliği yapıyor. Vadide leylek yuvalarındaki yavru sayısında da artış gözleniyor.

"Leylekler göç etmemeye başladı"

Bölgede 20 yılı aşkın süredir biyolojik çeşitlilik ve göçmen kuşlar üzerine çalışmalar yürüten Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, AA muhabirine, Anadolu'da "yaz göçmeni" olarak kabul edilen leyleklerin sonbaharda da Nil Vadisi'ne doğru göç ettiğini söyledi.

Kılıç, göçmen kuşları 2002'den beri takip ettiklerini ifade ederek, "Leylekler yavaş yavaş göç etmemeye başladı. Bu başlangıçta birkaç bireydi. Sonrasında onlara ulaştı ve 2023'ün aralık ayında tespit edildi, 100'den fazla birey bu bölgede kalıyor. Bu kalma olayı adaptasyon olarak adlandırılabilir çünkü leyleğin göç etmesine neden olan soğuklar artık söz konusu değil. Kışın da bu bölgede yiyecek bulabiliyorlar. Leylek bundan dolayı göç etmiyor. 100'den fazla leyleğin bu şekilde burada yaşadığı belirlendi." dedi.

Göçmen kuşlarda genetik yapıya işlenen alışkanlıkların artık değiştiğini dile getiren Kılıç, daha önce leyleklerin 5 bin kilometre yol katettiğini belirtti.

"Leylekler artık yerli tür olarak kabul edilir"

Göç yolculuğunun oldukça zahmetli olduğunu ifade eden Kılıç, leyleklerin artık bu zorluğa katlanmadığını söyledi.

Prof. Dr. Kılıç, "Genetik yapıda değişiklik oldu. Leylekler artık bölgemizde kalıyor, yerli tür diye kabul ediliyor. Dolayısıyla içgüdüsel olarak göç etme davranışı değişecektir. Beslenme alışkanlığı burada bulduklarıyla yetinerek, değişecektir. Yuva kurma süresi değişecektir. Bu değişiklikler yuva yeri seçimi ve kuluçkaya başlama süresine de etki eder." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail saldırısında çocukları enkaz altında kalan Gazzeli anneden çağrı

2024-03-17 17:47 - Çevre-Hayat

İsrail savaş uçaklarının Gazze'de bir evi bombalaması sonucu 27 Filistinli öldü

2024-03-20 06:08 - Dünya

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı

2024-03-18 23:22 - Çevre-Hayat

KDP, 10 Haziran'daki IKBY milletvekili seçimlerine katılmayacaklarını açıkladı

2024-03-18 15:17 - Dünya

Yeryüzü Doktorları Derneğinden 'Hayat Kurtarılmaya Aç' kampanyasına destek çağrısı

2024-03-21 11:58 - İslam-Hayat - Şaban 1446

İklim değişikliği leyleklerin genetik alışkanlıklarını değiştiriyor

2024-03-22 12:53 - Çevre-Hayat

BM Genel Sekreteri Guterres'ten, AB liderlerine "Gazze" mesajı

2024-03-21 16:22 - Dünya

"Spor yapma ölürsün" diyenlere aldırmadan 72 yaşında yarı maratonlara katılıyor

2024-03-21 11:48 - Çevre-Hayat

"Bozdoğan-14" operasyonlarında 94 şüpheli yakalandı

2024-03-21 12:37 - Gündem

Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ayaydın, Bodrum'da kadınlarla bir araya geldi

2024-03-19 12:42 - Siyaset

İlgili Haberler

Kahramanmaraş'ta depremde hayatını kaybedenlerin isimleri fidanlarda yaşatılacak

17:47 - Çevre-Hayat

Yozgat'ta engelli kişinin askerlik hayali gerçekleştirildi

17:28 - Çevre-Hayat

Samsun'da tedavisi tamamlanan 120 yabani hayvan doğaya bırakıldı

16:18 - Çevre-Hayat

Karabük'te şehir merkezine inen tilki cep telefonuyla görüntülendi

15:38 - Çevre-Hayat

Karabük'te çiğdemler erken çiçek açtı

15:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE ocakta aylık yüzde 3,38 arttı

18:58 - Ekonomi

Amasya'da kar etkili oluyor

18:52 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, yarın AA Editör Masası'na konuk olacak

18:48 - Gündem

İletişim Başkanı Altun'dan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Türkiye ziyaretine ilişkin

18:43 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati'yi kabul etti

18:38 - Gündem