?>

İkinci el araçta 6 ay 6 bin kilometre kısıtlamasına uymayanlara 52 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı uzatılması kararlaştırılan 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi kapsamında bugüne kadar otomobil yetkili bayisi ile oto galerilere 52 milyon TL ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere de yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası kesti.

Ekonomi - 2 ay önce

Ankara

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, otomotiv piyasasında yaşanan spekülatif fiyat oluşumları ile stokçuluk faaliyetlerinin ortadan kaldırılması, sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının yeniden tesis edilmesi için çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğü aktarıldı.

Bu alanda atılan adımlara işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu kapsamda, 'pazarlama ve satış kısıtlaması' ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler tarafından motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe doğrudan veya dolaylı pazarlanması veya satışının, 'ilan kısıtlaması' ile ikinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasının yapılamayacağına ilişkin düzenlemeler hayata geçirilmiştir."

Açıklamada, Bakanlıkça bugüne kadar 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi kapsamında otomobil yetkili bayisi ile oto galerilere yaklaşık 52 milyon lira, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere de yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığına işaret edilerek, "Bu doğrultuda, 6 ay-6 bin kilometre ve ilan kısıtlamalarının, otomotiv sektöründe yaşanan spekülatif fiyat artışları, stokçulukla mücadele, haksız ticari kazançların engellenmesi ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesinde sağladığı fayda göz önünde bulundurularak söz konusu düzenlemelerin Bakanlığımızca 6 ay süreyle 1 Temmuz 2025 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Satışların engellenmesine devam edilecek

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki belgesiz üç ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışlarının noterlikler tarafından engellenmesine devam edileceğine dikkat çekilen açıklamada, ayrıca Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesine sahip işletmelerin, işleten sıfatıyla akdedecekleri trafik sigortası sözleşmelerinin asgari süresini belirlemeye yetkili kılındığı anımsatıldı.

Açıklamada, ikinci el araç satışı yapan işletmelerin 1 Şubat 2025'ten itibaren asgari 60 günlük trafik sigortası yaptırmasının zorunlu hale getirildiği aktarılarak, "Bakanlık olarak motorlu kara taşıtı ticaretinde hayata geçirdiğimiz düzenlemelerle hem fiyat istikrarını sağlamak hem de adil ve dengeli piyasa yapısını tesis etmek amacıyla çalışmalarımız titizlikle sürdürülecek ve gerekli görülmesi halinde ilave tedbirler alınacaktır." ifadesi kullanıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Finansal piyasalarda 2024 böyle geçti

2024-12-24 12:13 - Ekonomi

Spor camiası, çığ düşmesi sonucu ölen judocu Emre Yazgan'ın yasını tutuyor

2024-12-22 15:52 - Spor

Kuraklık nedeniyle çekilen Büyük Menderes Nehri yağmur sularıyla yeniden canlandı

2024-12-25 17:42 - Çevre-Hayat

Bakırköy'de park halindeki otomobil yandı

2024-12-26 16:38 - Asayiş

Adana'da ortaokul öğrencileri, okullarında sebze yetiştirip tavuk besliyor

2024-12-26 13:33 - Çevre-Hayat

TEKNOFEST Robolig Mavi Vatan yarışması başvuruları devam ediyor

2024-12-25 18:28 - Teknoloji

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Kırgızistan arasında işbirliği mutabakat zaptı imzalandı

2024-12-25 15:32 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Türkiye'den Kazakistan'daki uçak kazasında hayatını kaybedenler için taziye

2024-12-25 13:38 - Gündem

Ziraat Türkiye Kupası'nda gruplar belli oldu

2024-12-20 16:47 - Spor

Deyrizor'daki harabeye dönen köprü ve geçitler böyle görüntülendi

2024-12-25 14:38 - Dünya

İlgili Haberler

TCMB’den döviz kredilerinde sıkılaşma adımı

00:47 - Ekonomi

IMF ve Ukrayna, 400 milyon dolarlık finansman için anlaştı

23:50 - Ekonomi

Bu hafta yatırım araçlarının performansı

22:28 - Ekonomi

ECB'nin ödeme sistemindeki teknik sorunlar Avrupa'da bankacılık işlemlerini zorlaştırdı

19:17 - Ekonomi

Kur Korumalı Mevduat bakiyesi 28,9 milyar dolara geriledi

16:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye Diyanet Vakfı, Gazze'ye 52 tır insani yardım malzemesi gönderdi

00:52 - Gündem

TCMB’den döviz kredilerinde sıkılaşma adımı

00:47 - Ekonomi

Alman siyasetçilerden ramazan mesajları

00:43 - Dünya

Gazzeliler, İsrail'in bombaladığı camilerin enkazında ilk teravih namazını kıldı

00:42 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Baas rejiminin yıkılmasının ardından Şam'daki Emevi Camisi'nde ilk teravih namazı kılındı

23:53 - İslam-Hayat - Ramazan 1446