?>

İki gözünü kaybetme riski taşıyan üniversite öğrencisi operasyonla kurtuldu

Doktorların "iki gözünü de kaybedebilirsin" dediği üniversite öğrencisi İpek Filiz, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan retina dekolmanı operasyonuyla sağlığına kavuştu.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

İstanbul

Miyop nedeniyle 8 yaşından beri gözlük kullanan üniversite öğrencisi İpek Filiz, iki gözünde ortaya çıkan ve doktorların "kör olabilirsin" dediği retina dekolmanı hastalığından Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar'ın yaptığı operasyonla kurtuldu.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, 8 yaşından beri miyop olan ve gözlük kullanan İpek Filiz, 18 yaşına geldiğinde her iki gözünde ani görme kaybı yaşadı.

Doktorların iki gözünü birden kaybedebileceğini söylemesi üzerine Filiz, Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar tarafından yapılan operasyonla retina yırtıklarına bağlı dekolmandan (retina ayrılması) kurtuldu.

Tatlıpınar, Filiz'de görülen retina dekolmanı hastalığın 10 binde 1 kişide ortaya çıktığını belirterek, gençlerde ise bu durumun daha nadir görüldüğünü anlattı.

Genellikle tek gözde görülmesinden dolayı hastası Filiz'in daha da nadir bir vaka olduğuna işaret eden Tatlıpınar, şu bilgileri verdi:

"Hastamız bize 18 yaşındayken her iki gözde de ani görme azlığıyla başvurdu. Muayenede her iki gözde eşzamanlı retina ayrılması tespit ettik. Retina dekolmanı, gözün arkasında yer alan ağ tabakasının yırtıklar sonucu göz duvarından ayrılması durumudur. Duvar kağıdının duvardan ayrılması gibi düşünebilirsiniz. Retinayı da eski filmli fotoğraf makinelerinin filmi gibi düşünebilirsiniz. Bu hastamızın özelliği yaşının oldukça genç ve iki gözde aynı anda retina dekolmanı olmasıdır."

Tatlıpınar, retina dekolmanının genellikle 50 yaşın üzerinde görüldüğünü ifade ederek, hastalarda öncesinde ani başlayan ışık çakmaları ve sinek uçuşmaları görüldüğünü, bunun nedeninin de gözünün arka iç kısmını dolduran göz içi jelinin yerinden ayrılması olduğunu belirtti.

Bu şikayetlerin hastayı hemen bir göz hekimine gitmesi için uyaran bulgular olduğunu vurgulayan Tatlıpınar, gençlerde ise genellikle yüksek miyop ya da çarpma, darbe alma gibi travmalara bağlı retina dekolmanlarının ortaya çıktığını aktardı.

Tatlıpınar, göz muayenesinin önemini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Özellikle miyopların, yılda 1 kez yapılan rutin muayenelerinde göz bebeklerinin büyütülerek retinanın taranması gerekir. Bu şekilde erken dönemde retinadaki delik ve bunlara bağlı başlangıç dekolman saptanabilirse lazerle ameliyata gerek kalmadan engellenebilir. Retina yırtıklarının hepsi dekolmana gitmiyor. Bazen vücut tarafından sınırlandırılabiliyor ama bunlara tam olarak güvenmemek ve lazerle bu alanları sağlamlaştırmak gerekiyor. Çünkü özellikle travma ya da ağır kaldırma gibi nedenlerle vücudun oluşturduğu bu sınır aşılabilir."

"Bulanıklık ve sinek uçuşmaları başladı"

Prof. Dr. Sinan Tatlıpınar, retina dekolmanı ameliyatlarının çoğu kez genel anesteziyle gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, farklı tekniklerle retina yırtığının kapatıldığını ve bu şekilde göz duvarı ile retina arasındaki sıvının emilerek bu boşluğun ortadan kaldırıldığını belirtti.

Tatlıpınar, ameliyat sonrası ilk birkaç gün hastalarda görülen batma, yanma şikayetlerinin bir haftadan sonra azalacağı bilgisini verdi.

İpek Filiz de gözünün önünde bulanıklık ve sinek gibi uçuşmalar başlayınca doktora gidince kör olabileceği söylenerek acil ameliyat önerildiğini anlattı.

Filiz, "Ben de çok endişelendim, üzüldüm ve çok ağladım. Sonrasında doktorum Sinan Tatlıpınar'ı buldum. O da bir muayene sonrası hemen ameliyat gerektiğini söyledi. Bu şekilde gözlerimi kurtardı. İlk duyduğumda yıkıldım ve hiçbir şeyin düzelmeyeceğini düşünmüştüm." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'nın Krasnodar kentinde dev lojistik tesisi inşa edilecek

2020-06-16 00:59 - Özel Haber

Mezopotamya'nın en eski buğday tohumundan 560 ton rekolte bekleniyor

2020-06-16 16:31 - Ekonomi

Ege'nin 'renkli' simaları: Afro-Türkler

2020-06-11 18:45 - Kültür Sanat

'Mars' HAVELSAN'a ödül getirdi

2020-06-12 14:22 - Teknoloji

Dedeler, nineler ve torunlar sahillerde buluştu

2020-06-10 16:57 - Çevre-Hayat

Güven, Dündar: ANT Yapı, Rusya pazarındaki konumunu güçlendirmeye devam ediyor

2020-06-17 07:47 - Özel Haber

ABD'de 'ırkçılık' tartışmaları devam ediyor

2020-06-15 15:22 - Dünya

Bakan Kurum: 576 alt ve üstyapı projesi için 10 milyar liraya yakın bütçe ayrıldı

2020-06-11 14:12 - Ekonomi

George Floyd'un kardeşinden ABD Kongresine 'adalet' çağrısı

2020-06-11 07:42 - Dünya

İki gözünü kaybetme riski taşıyan üniversite öğrencisi operasyonla kurtuldu

2020-06-17 15:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Bartın ve Düzce'de şiddetli rüzgar etkili oldu

21:28 - Çevre-Hayat

Ankara'da kar etkili oluyor

19:32 - Çevre-Hayat

Mehmetçik, Kosova'da ilkokul öğrencileri için kütüphane kurdu

17:18 - Çevre-Hayat

Giresun'da 84 yaşındaki kadının böbreğinden 10 santimlik taş çıkarıldı

17:02 - Çevre-Hayat

Çankırı'da keklikler karlı arazide yiyecek ararken görüntülendi

15:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya

Galatasaray ve başkanı Dursun Özbek, PFDK'ye sevk edildi

00:18 - Spor