?>

İki beyaz yakalı kadın 7'den 70'e şehirde ekolojik yaşamı öğretiyor

İlkokuldan beri arkadaş olan Yasemin Kırkağaçlıoğlu ve Elif Çatıkkaş, çocuklarına sağlıklı gıda bulmak için çıktıkları yolda, şehirde sürdürülebilirlik ve ekoloji konularında uygulamalı eğitim ve danışmanlık vermeye başladı.

Çevre-Hayat - 3 ay önce

İstanbul

Bilgisayar mühendisi Çatıkkaş ile işletmeci Kırkağaçlıoğlu, bir süre eğitim gördükleri alanlarda kariyerler yaptı. Anne olunca çocukları için sağlıklı gıda arayışına giren iki arkadaş, permakültür (sürdürülebilir tarım), sürdürülebilir yaşam, toprak sağlığı konusunda çeşitli eğitimler aldı.

Şehirde ekolojik yaşam ve gıda yetiştiriciliği üzerine danışmanlık şirketi kuran Çatıkkaş ve Kırkağaçlıoğlu, Sabancı Vakfı 15. Sezon Fark Yaratanları arasında da yer almayı başardı.

Ofis ortamından doğal yaşama evrilen hayat hikayelerini AA muhabirine anlatan Yasemin Kırkağaçlıoğlu, 2 çocuk annesi olduktan sonra sağlıklı gıda arayışının başladığını, bu nedenle kent bahçeciliği ve kompost üzerine eğitimler aldığını söyledi.

2017'de şirket kurup işin içine girdiklerinde iklim konusunda kritik eşiğe ulaşıldığını fark ettiklerini belirten Kırkağaçlıoğlu, "Önce birdik, iki olduk, derken eğitime gelenlerle birlikte çok güzel bir topluluk oluşturduk. Daha sürdürebilir yaşamın mümkün olduğuna inanan çok fazla kişi var. Bunlar nerden başlayacaklarını bilmiyor." dedi.

Tarım konusunda eğitim almak isteyenlerin sayısının giderek arttığına dikkati çeken Kırkağaçlıoğlu, "Bir grup 'Ben şehirdeyim ama bir şeyler yapmak istiyorum' diyerek, bir grup da 'Artık tamam, İstanbul'dan kırsala gitmek ve tarım konusunda eğitim almak istiyorum' diyerek eğitim alıyor." ifadelerini kullandı.

İstanbul'dan köye göçmek isteyenler de eğitim alıyor

Şehirden doğaya dönmek isteyenlerin sürdürülebilirlik ve ekolojik dengeyi yeniden keşfetme arzusunda olduklarını dile getiren Kırkağaçlıoğlu, kırsala göç etmeden önce katılımcılara teorik bilgileri sağlam bir temele oturtmalarına yardımcı olduklarını, ardından şehirde uygulanabilecek pratiklerle bu bilgileri hayata geçirmelerini sağladıklarını aktardı.

Kurumsal firmalara da eğitimler verdiklerinin altını çizen Kırkağaçlıoğlu, "Bu firmalarda insanlar stresli bir ortamda. Onlara bir nebze nefes aldırmak istiyoruz. Mesela bir şirketin içinde gıda bahçesi kurduk. Şirket çalışanları sabah bahçeden rokasını, domatesini, salatalığını toplayıp masasına gidip, kahvaltı yapıyor. Özetle, sağlıklı gıdayı şirket bahçelerinde bile yetiştirmek mümkün." diye konuştu.

Kırkağaçlıoğlu, balkon gibi küçük alanlarda bile roka, maydanoz, dereotu, taze soğan gibi yetiştirilebilecek gıdalar olduğunu belirtti.

İstanbul'un bazı yerlerinde kent bahçeciliği uygulamaları yaptıklarını aktaran Kırkağaçlıoğlu, çocuklarla birlikte bu bahçeleri tasarladıklarını ve 7'den 70'e her yaş grubuna eğitim verdiklerini kaydetti.

Özellikle büyük şehirlere gıdanın dışarıdan geldiğini hatırlatan Kırkağaçlıoğlu, şunları söyledi:

"Pandemi döneminde, 'ben kendime ne kadar yetebilirim?' sorusunu kendimize yönelttik. Bu yüzden kent bahçeciliği hem gıda güvenliği hem de sağlıklı gıdaya erişim anlamında hepimizin edinmesi gereken bir beceri. Ayrıca, toprakla uğraşmak çok keyifli. Eğitime gelen katılımcılarımız, toprakla hemhal olduğu zaman çok daha rahatlamış, kendilerini daha iyi hissederek ayrılıyor. Bir çoğumuzda şehirden kırsala kaçış isteği var ama bu pek de kolay bir şey değil. Kırsala gittiklerinde oldukça zorlananlar hatta geri dönenler de oluyor."

"Herkesin kendi gıdasını yetiştirmesine katkı sunuyoruz"

Elif Oğuz Çatıkkaş ise bilgisayar mühendisi olarak yaklaşık 10 yıl kariyerine devam ettikten sonra, tohumları şehirle buluşturmak ve ekolojik uygulamaların yaygınlaşmasını sağlamak için eğitim vermeye başladığını söyledi.

Verdikleri hizmeti 4 ana çerçevede anlatan Çatıkkaş, "Öncelikli olarak atölye eğitimi veriyoruz. Bu eğitimlerde, konuya meraklı, 'Ben ne yapabilirim?' diyen, derinleşmek isteyen herkese, kendi gıdasını nasıl yetiştirebileceğini, nasıl saksıda bostan kurabileceğini, organik atıklardan kompost nasıl yapılacağını anlatıyoruz. Bunları destekleyici ekolojik ürünlerimiz de var. Aynı zamanda şehirlerde küçük alanlarda bireylere, kurumlara ve okullara ekolojik tarım, yağmur hasadı ve kompost sistemlerinin olduğu bütüncül bahçeler tasarlıyoruz. Dezavantajlı bölgelerdeki çalışmalarımızı ise Yaşam için Toprak Derneği ile yürütüyoruz. Gecekondu mahallelerinde, devlet okullarında ve deprem bölgesinde yürüttüğümüz projelerimiz var." şeklinde konuştu.

Katılımcıların İstanbul çeperinde yer alan Gebze'deki uygulama alanlarında bu fırsatı bulduklarını belirten Çatıkkaş, şöyle konuştu:

"Ekolojik tarımla ilgilenmek isteyen ve saksıda bostan eğitimini alan bir katılımcımız, ilk üründen sonra 'Baba oldum' diyerek, bizi aradı. Eğitimler sayesinde insanlar nereden başlayacağıyla ilgili bir fikre sahip oluyor. Ne kadar derinleşeceğiyle ilgili yol haritasını ellerine veriyoruz. Eğitimlerden sonra da onları yalnız bırakmıyoruz, bir topluluk oluşturuyoruz. Bu topluluğu ayakta tutarak, herkesin dahil olup bu süreci devam ettirmesine, kendi gıdasını yetiştirmesine katkı sunuyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus uzmanlar Amelin ve Filippov: Türk markalarının Rusya fuarlarına ilgisi artıyor

2024-09-18 00:22 - Özel Haber

Ankara'da 'sahte bal üretenler'e operasyon

2024-09-19 21:09 - Asayiş

Fenerbahçe-Union Saint-Gilloise maçında Fransız hakem Benoit Bastien düdük çalacak

2024-09-24 11:48 - Spor

Ümraniye'de polisi şehit eden şüpheli, çöp poşeti içinde hayvan nakil aracı ile adliyeye sevk edildi

2024-09-23 14:17 - Gündem

Nehir kıyısından toplayarak şekil verdiği taşları evindeki atölyesinde saklıyor

2024-09-22 11:47 - Kültür Sanat

Samanlı Dağları'ndaki kızıl geyik popülasyonu artırılacak

2024-09-17 16:17 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe taraftarları İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi için pankart astı

2024-09-21 19:17 - Spor

Türkiye, İtalyan metal işleme ve döküm teknolojisi firmaları için geniş bir pazar sunuyor

2024-09-20 12:33 - Ekonomi

Dijital oyun sektörünün röntgeni Ankara'da çekilecek

2024-09-22 11:12 - Teknoloji

İsrail’in taşınabilir çağrı cihazlarını patlatması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı

2024-09-17 17:33 - Dünya

İlgili Haberler

Ağrı'da sulak alanlar buz tuttu

14:53 - Çevre-Hayat

Kartalkaya'da hafta sonunda kayak keyfi

13:43 - Çevre-Hayat

"Zeze" adını verdiği ördeğine evladı gibi bakıyor

13:17 - Çevre-Hayat

Sağlıkçı çift meslektaşlarıyla Karadeniz'de kürek sörfü yapıyor

13:08 - Çevre-Hayat

Karate tutkunu bankacı, veteranlarda kazandığı madalyalarla spor kariyerini sürdürüyor

12:57 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Almanya'da Noel pazarı saldırganı hakkında geçen yıl ihbar yapıldığı ortaya çıktı

14:58 - Dünya

Afrikalı kadınlar siyasette öncü rol oynamak istiyor

14:52 - Dünya

Fanatik İsrailli örgütler, Lübnan'ın güneyinde işgal edilen topraklarda yerleşmeye çalışıyor

14:37 - Dünya

Erzurum'da çığ düşmesi sonucu ölen milli judocu Emre Yazgan son yolculuğuna uğurlanıyor

14:27 - Gündem

İsrail saldırılarında Lübnan'ın güneyindeki Nebatiye'de tarihi doku da zarar gördü

14:22 - Dünya