?>

IKBY'deki gösterilerde parti merkezleri ateşe verildi

IKBY'deki Süleymaniye kentinde memurların "maaşlarının ödenmemesi ve yolsuzlukları" protesto amacıyla başlattığı gösteriler sırasında siyasi parti merkezleri ateşe verildi.

Genel - 7 yıl önce

SÜLEYMANİYE (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Süleymaniye kenti ve çevre bölgelerdeki memurlar, maaşlarının ödenmemesi ve kamu kurumlarındaki yolsuzluğu protesto etmek için gösteri düzenledi.

Süleymaniye'deki Eğitim Müdürlüğü binası önünde bir araya gelen öğretmenlere, kısa süre içinde diğer memurlar ile vatandaşların da destek vermesiyle eylem kitlesel gösteriye dönüştü.

IKBY ve Irak merkezi hükümeti karşıtı sloganlar atarak Eğitim Müdürlüğü binasının önünden kent merkezindeki meydana doğru yürüyüşe geçen öfkeli kalabalık, yaklaşık 3 yıldır maaşlarını kesintili olarak almalarına neden olan "maaş krizine" çözüm bulunmasını istedi.

Öğretmenlerin yanı sıra din adamları ve polis gibi her kesimden devlet memurunun katıldığı gösteride, "Artık Yeter", "26 yıllık yolsuzluk ve hırsızlığa son", "Yolsuzluk yapanlar yargılanmalı" ve "Öğretmen ve memur maaşları nerede" şeklinde yazıların bulunduğu pankartlar taşındı.

Siyasi parti merkezleri ateşe verildi

Süleymaniye kentinde sabah başlayan hükümet karşıtı gösteriler, kentteki siyasi parti merkezlerinin ateşe verilmesiyle devam etti.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Goran, KYB ve Kürdistan İslami Birlik Partisi'nin (Yekgirtu) Süleymaniye kentinin Piremegron kasabasındaki merkezleri göstericiler tarafından ateşe verildi. Söz konusu parti merkezlerinin bulunduğu binalarda hasar oluştu.

KDP'nin Süleymaniye ve Halepçe Sözcüsü Eta Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Piremegron kasabasındaki bazı göstericiler, parti merkezimize saldırıp, binayı ateşe verdi. Herhangi bir can kaybı yok." dedi.

Süleymaniye kent merkezindeki göstericilerin yer yer ateş yaktığı ve sokak başlarını tutmaya devam ettiği görülüyor.

Sabah saatlerinde Süleymaniye kent merkezindeki Eğitim Müdürlüğü binası önünde toplanan bir grup öğretmenin başlattığı eylem, diğer memurlar ile vatandaşların da destek vermesiyle kısa sürede büyüyerek tüm kente yayıldı.

"Artık dayanacak gücümüz kalmadı"

AA muhabirine konuşan Sadık Ömer isimli gösterici, "Hükümetten talebimiz, öğretmen ve tüm memurların durumunu düzeltmesi ve maaş kesintisine son vermesi. Artık dayanacak gücümüz kalmadı." ifadelerini kullandı.

Alınan güvenlik önlemlerinin önceki gösterilere göre çok sıkı olmadığı görülürken, polisin eylemcilere yaklaşmadığı dikkati çekti.

Maaş krizi ile kamu kurumlarındaki yolsuzluğu protesto etmek isteyen Iraklılar, Süleymaniye kent merkezinin yanı sıra, Halepçe kenti ile Çemçemal, Kelar, Ranya ve Seyid Sadık gibi ilçelerde de gösteriler düzenledi.

IKBY'deki ekonomik kriz

IKBY'de 2014'ten bu yana ekonomik ve mali kriz yaşanıyor. Irak anayasasına göre Erbil yönetimi, ülkede elde edilen petrol gelirinden yüzde 17'lik bir paya sahip. Ancak Nuri el-Maliki, başbakanlığı döneminde IKBY'nin kendi başına petrol satmasını gerekçe göstererek, Erbil'in bütçeden alacağı payı 2014'te kesmişti. Daha sonra Haydar İbadi'nin başbakan olması ve yeni hükümeti kurmasıyla Bağdat-Erbil yönetimleri, petrol satışında uzlaştı. Fakat Bağdat yönetimi şimdi de bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek Erbil'in payının cüz'i bir kısmını gönderiyor.

Bütçe kesintisiyle başlayan ekonomik kriz daha sonra terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ın üçte birini ele geçirmesi ve petrol fiyatlarında meydana gelen sert düşüşle derinleşti.

Erbil yönetiminin resmi verilerine göre IKBY'de hükümetten maaş alan yaklaşık 1 milyon 400 bin memur bulunuyor.

Muhabir: İdris Okuducu

Haftanın Öne Çıkanları

Aykut Kocaman'ın vazgeçilmez dörtlüsü

2017-12-14 16:29 - Spor

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: 2023 hedefimiz, 50 milyon turist ve 50 milyar dolar

2017-12-17 03:19 - Politika

Türkiye'nin GES gücü artıyor

2017-12-12 15:33 - Ekonomi

Yaşlanma karşıtı besinler

2017-12-13 04:42 - Sağlık

Suriyeli yetim çocuklara sinema etkinliği

2017-12-12 01:32 - Çevre-Hayat

Nefes kesen güzellik havadan görüntülendi

2017-12-13 19:12 - Çevre-Hayat

NASA, Güneş Sistemi'nin ikizini buldu (Kepler-90)

2017-12-16 02:02 - Teknoloji

Hollandalı teknik direktör Van Gaal'den Mourinho'ya eleştiri

2017-12-12 17:14 - Spor

Firari eski Yargıtay üyeleri her yerde aranıyor

2017-12-18 16:13 - Genel

Hollanda'nın Lahey kentinde ABD'nin Kudüs kararı protesto edildi

2017-12-12 23:32 - Dünya

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, Ukrayna'ya yönelik askeri yardımları durdurdu

05:42 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Issa, Başkan Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday göstereceğini söyledi

05:38 - Dünya

ABD'de 100 dolarlık banknotlarda Trump'ın resminin yer alması için yasa tasarısı sunuldu

04:17 - Dünya

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Gaziantep'te işçilerle sahurda bir araya geldi

03:58 - Siyaset

Gemi adamları iaşe bedeli 325 lira oldu

02:28 - Gündem