?>

'IKBY referandumu, bölgenin parçalanması yolunda bir başlangıç'

Tunuslu düşünür Moro, "(IKBY'deki referandum) Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde gerçekleştirildi. Bu, bölgenin parçalanması yolunda bir başlangıç." dedi.

Genel - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Tunuslu düşünür Abdulfettah Moro, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gayrimeşru referandumunun, "bölgenin parçalanması yolunda bir başlangıç" olduğunu belirtti.

İstanbul'da düzenlenen "Toplumsal Kalkınmada Gençlerin Rolü" isimli konferansa katılan Moro, AA muhabirine "IKBY'nin gayrimeşru referandumu ve Batı ile İsrail'in bu konuda izlediği farklı pozisyonlar" hakkıda değerlendrimelerde bulundu. 

Tunus Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Moro, referandumun muhtemel sonuçları hakkında uyarılarda bulunarak, "Bu, bölgenin parçalanması yolunda bir başlangıç." dedi.

Referandum için "Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan bir dönemde gerçekleştirildi." diyen Moro, Irak'ın kuzeyinin ayrılmasının, diğer bölgelerin ayrılığı için hazırlık olacağını ve siyasi coğrafyayı etkileyeceğini, en sonunda da bölgenin parçalanmasına yol açacağını söyledi.

Avrupa'nın referandum konusundaki tutumunu da değerlendiren Moro şunları kaydetti:

"Avrupa'da da parçalanma korkusu var. İspanya'nın özerk bölgesi Katalonya'da olduğu gibi daha başka ayrılık talepleri de duymamak için çaba sarfediyorlar. Katalonya'dan sonra İskoçya ve Kuzey İrlanda gelecek. Bu nedenle Avrupa, IKBY'nin Irak'tan ayrılmasını desteklemedi. İsrail'in ise komşularının parçalanması işine geliyor." 

Referadum sonrasında açılan İsrail bayraklarına işaret eden Moro, "Ayrılık kutlamalarında İsrail bayrağının da taşınıyor olması Tel Aviv yönetiminin referanduma destek konusunda büyük bir müdahalesi olduğunun açık kanıtı. İsrail, halk ve hükümetlerdeki direniş ideolojisini zayıflatmaya çalışıyor ve bu şekilde kendi çıkarına hizmet ediyor." diye konuştu.

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krize de değinen Moro, "Körfez krizine çözüm bulunması ve en az zararla çıkılması için samimi şekilde çaba sarfeden âkil insanlar olduğunu" belirtti. Moro ayrıca bu krizin "geçici" olduğunu ifade etti.

Tunus'taki siyasi duruma ilişkin ise Moro şunları söyledi:

"Nahda Hareketi, diğer siyasi taraflar gibi geriliyor. Çünkü ekonomik durum değişmedi. İnsanlar da siyasetten ve siyasi çözümlerden sıkıldı. İslamcıların da aralarında bulunduğu tüm siyasileri suçlamaya başladı. Görevlerini yapamamakla itham etti. Bu intibanın değişmesi, insanların 'taleplerinin önünde ciddi problemler bulunduğunu anlaması' için zamana ihtiyaç var."

Hasan Mekki, Hacer Başer Muhabirler: 

Haftanın Öne Çıkanları

Referandum sonrası Erbil sokakları

2017-09-28 00:37 - Dünya

Ayvalık’ta 52 göçmen jandarmadan kaçamadı

2017-09-26 12:37 - Asayiş

AK Partili vekil intihar eden vatandaşı böyle ikna etti

2017-09-29 21:12 - Asayiş

Eski Burdur Valisi Kürklü'ye FETÖ'den gözaltı

2017-09-30 00:37 - Gündem

Erbil'de sonuç açıklanmadan kutlama başladı

2017-09-26 01:27 - Dünya

Terör mağduru mahaleye kitap kafe

2017-09-27 23:22 - Çevre-Hayat

İntihar girişiminde bulunan kişiyi milletvekili ikna etti

2017-09-30 00:07 - Gündem

'Azerbaycan, Irak'ın toprak bütünlüğünü destekliyor'

2017-09-29 15:27 - Dünya

Oda ve borsa seçimleri ertelendi

2017-09-24 11:46 - Ekonomi

BDDK taşıt kredilerindeki sınırı değiştirdi

2017-09-29 17:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Milan'ı eleyen Feyenoord, son 16 turuna yükseldi

23:47 - Spor

Lübnan'da İsrail'in çekildiği beldelerde 23 kişinin cansız bedenine ulaşıldı

23:43 - Dünya

Vatikan, hastanede tedavi altındaki Papa Franciscus'ta zatürre geliştiğini açıkladı

22:57 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze'deki Filistinlilere ateş açtı

22:38 - Dünya

Küçükçekmece'de metrobüs durağına bağlanan alt geçidi su bastı

22:32 - Gündem