?>

IKBY Dış İlişkiler Sorumlusu Dizayi: İran, Türkiye ve Suriye'nin egemenliğine son derece saygılıyız

IKBY Dış İlişkiler Dairesi Sorumlusu Dizayi, Papa Franciscus'un Irak ziyareti için IKBY tarafından bastırılması gündeme gelen hatıra pullarının, IKBY hükümetinin planladığı bir proje olmadığını ve bazı tasarımcılar tarafından önerildiğini belirtti.

Dünya - 4 yıl önce

Erbil

Sefin Dizayi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Türkiye'deki bazı illeri de içeren bir haritanın resmedildiği ve Türkiye'nin tepkisini çeken pul bastırma planına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"(Pul bastırma konusu) Irak Kürdistan Hükümeti'nin planladığı bir proje değil." ifadesini kullanan Dizayi, "Bildiğiniz gibi dünyanın her yerinde böyle özel günler veya ziyaretlerde pullar belli bir koleksiyon amacıyla basılıyor." dedi.

Dizayi, bazı grafik tasarımcıların, söz konusu pulları uygun görülmesi halinde basılması ve Papa ziyareti nedeniyle bir hatıra pulu olması amacıyla önerdiğini ve bakanlığa hediye ettiklerini vurguladı.

Pul basımının belli kurallar ve kanunlar çerçevesinde, hükümetin kararı içinde olacağına dikkati çeken Dizayi, "Bakan Bey kendisi bunun basılmasına karar vermemiş, sadece bir taslaktır ve karar verilecek." ifadesini kullandı.

Bağdat'ta birkaç milletvekilinin bu pullar konusunda bazı şikayetleri olduğunu ve bu şikayetlerin ise pullarda bir tek Kürtçenin olması, Arapçanın yer almaması olduğunu hatırlatan Dizayi, "Tabii Irak'ta Arapça ve Kürtçe resmi dil olduğu için ikisinin de kullanılması gerekiyor.

Hükümetin böyle bir kararı olmadı ya da taslak hükümet tarafından yapılmadı." diye konuştu.

"İran, Türkiye ve Suriye'nin egemenliğine son derece saygılıyız"

Bölge ülkelerinin hassasiyetlerini bildiklerini kaydeden Dizayi, sözlerine şöyle devam etti:

"Irak Kürdistan Hükümeti, Irak Kürdistan Bölgesi için sorumludur. Irak Anayasası içerisinde, belli bir sınır içerisinde bir yetkisi, parlamentosu, hükümeti vardır.

Ama bunun dışında tabii komşu ülkeler İran, Türkiye ve Suriye'nin egemenliğine son derece saygılıyız.

Keza bu ülkelerden, Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi'nin egemenliğine saygı bekliyoruz."

Dizayi, pul konusuna ilişkin tepkileri değerlendirerek, "Zannediyorum bu mesele Türkiye'nin iç politikası ve muhalifler hükümetin üzerine yükleniyorlar. Belki bir iç politika amacıyla kullanıyorlar. Bu bizi ilgilendirmiyor. Türkiye'nin iç politik meselesidir. Ama daha önce başka bazı olaylar yaşandı, bunlar diyalog üzerinden bir şekilde çözüldü." diye konuştu.

Türkiye ve İran ile ilişkilerin son derece iyi olduğuna ve sosyal, ekonomik, politik ve tarihsel ilişkilerin bulunduğuna dikkati çeken ve pul konusunun aklıselim ile çözülebileceğini dile getiren Dizayi, "Dediğim gibi tekrardan altını çizmek istiyorum; bu bir tasarımdır, taslaktır, hükümetin kendi yaptığı bir şey değildir.

Sadece birkaç artist, birkaç grafik tasarımcı bunu hediye ettiler." ifadelerini kullandı.

"Dostane ilişkiler dış politikanın önceliğidir"

Dizayi, harita meselesinin yıllar evvel birkaç kere yaşandığını ve bunların çözüldüğünü söyleyerek, IKBY hükümetinin politikasının belli olduğunu belirtti.

IKBY'li yetkili, "Bölgenin istikrarı, bölgenin refahı, bölgenin güvenliği bizim önceliğimizdir.

Hem komşu ülkelerle hem bütün dünya ile iyi ilişki, dostane ilişki içerisinde olmak bizim dış politikamızın önceliğidir." mesajını verdi.

Bu meselenin çözüme bağlanması taraftarı olduklarını vurgulayan Dizayi, "Bu tür şeyler ortaya çıkınca, anlayış içerisinde bunları çözelim. Ankara'daki arkadaşlarımız ve Dışişleri Bakanlığındaki yetkililer de bunları çözmek istiyorlar.

Biz de çözmek istiyoruz. Zaten bu kadar büyük bir olay yaşanmadı." dedi.

Dizayi, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Türkiye'de de bir sürü şeyler oluyor. Buranın hakkında bir sürü şeyler söyleniyor. Partiler, muhaliflerce. Ama biliyoruz, bu Türkiye'nin resmi tutumu değil. O yüzden biz de fazla yüklenmiyoruz.

Hatta geçen sene bir parti lideri 82 plaka Kerkük, 83 plaka Musul dedi. Biz bir şey demedik.

Çok şeyler söyleniyor ama her gün bunlara cevap vermek, bunlara karşı çıkmak hoş değil.

Önemli olan resmi tutum nedir, biz onun üzerinde çalışıyoruz.

Bizim resmi tutumumuz, politikamız bellidir ve Ankara'nın da resmi tutumu, politikasını da çok iyi biliyoruz.

İyi ilişkiler içerisindeydik ve bu ilişkilerin devam etmesi taraftarıyız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

6. İstanbul Publishing Fellowship yarın başlıyor

2021-03-08 17:56 - Kültür Sanat

Genç flütçü, hocasının kendisi için bestelediği eserle İngiltere'de ödül aldı

2021-03-09 14:36 - Kültür Sanat

Suriye'nin Afrin bölgesinde görev yapan jandarma komando birliği Elazığ'a döndü

2021-03-11 17:21 - Gündem

İlk milli helikopterin motoruna 'güç veren' kadın mühendis başarısıyla gururlandırıyor

2021-03-07 15:56 - Çevre-Hayat

Bayburtlu kalp hastası Kovid-19 olduğunu 2 aylık yoğun bakımın ardından öğrendi

2021-03-12 17:26 - Sağlık

New York Valisi Cuomo hakkında dördüncü cinsel taciz iddiası

2021-03-10 15:41 - Dünya

Libya'da rüşvet iddiaları siyasi süreci tehdit ediyor

2021-03-09 20:44 - Dünya

Trendyol, dünyanın en çok indirilen 10 alışveriş uygulaması arasına girdi

2021-03-12 17:12 - Yerel haber-Şirket Haber

Atık pet şişelerden dönüştürülen ürünler 15 ülkeye ihraç ediliyor

2021-03-11 15:01 - Ekonomi

Geleneksel Türk zeka ve strateji oyunu 'Mangala' 7'den 70'e herkesin ilgisini çe

2021-03-10 14:51 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

Trump, paylaşımında kendini 'kral' olarak tanımladı

00:07 - Dünya

İsveç Başbakanı Kristersson: Trump'ın Zelenskiy'e yönelik 'diktatör' tanımlaması

00:02 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basını: 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Medya