?>

İhracatta 'sınır aşan' başarı

Türkiye geçen yıl ihracatta Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarken, ülkede üretilen ürünler Togo'dan Surinam'a, Eritre'den Mayotte'ye, Yeni Kaledonya'dan Belize'ye gibi adı pek duyulmayan, haritada dahi zor bulunan yerlere kadar ulaştı.

Ekonomi - 6 yıl önce

ANKARA(AA) - AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden yaptığı derlemeye göre, ülkenin ihracatı geçen yıl 168 milyar doları aşarken, bu satışların yaklaşık yüzde 50'si 10 ülkeye gerçekleştirildi. Belirlenemeyen ülke ve bölgelere yapılan ihracatın değeri 7,9 milyon dolar, serbest bölgelere yapılan ihracatın değeri 2,2 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'nin ihracatında Almanya, geçen yıl 16,1 milyar dolarla ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 11,1 milyar dolarla İngiltere, 9,6 milyar dolarla İtalya, 8,3 milyar dolarla Irak, 8,3 milyar dolarla ABD, 7,7 milyar dolarla İspanya, 7,3 milyar dolarla Fransa, 4,8 milyar dolarla Hollanda, 3,9 milyar dolarla Belçika ve 3,9 milyar dolarla İsrail izledi. Bu 10 ülkeye yapılan ihracat 81,1 milyar doları buldu. 1 milyar dolar üzeri ihracat yapılan ülke sayısı 39'a yükseldi.

İhracatçı firma sayısının 83 bin 279 olarak belirlendiği 2018'de en çok ihracat yapılan sektörler arasında otomotiv endüstrisi, hazır giyim ve konfeksiyon, kimyevi maddeler ve mamulleri, çelik, elektrik ve elektronik ilk sıralarda yer aldı.

Adı duyulmamış 20 ülkeye 500 milyon dolarlık ihracat

Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat 84 milyar dolarla toplam ihracatın yüzde 50'sini karşılarken, Türk ihracatçılarının mal sattığı ülkeler arasında Trinidad ve Tobago, Togo, Burkina Faso, Mauritius, Guyana, Namibya, Surinam, Seyşeller, Antigua ve Barbuda, Honduras, Gabon, Laos, Eritre, Mayotte, Yeni Kaledonya, Belize, Komorlar, Barbados, Cook Adaları, St. Kitts ve Nevis gibi adı az duyulmuş ülkeler de yer alıyor. Bu 20 ülkeye yapılan ihracatın tutarı yaklaşık 500 milyon doları buldu.

Karayip ülkeleri ve özellikle Güney Amerika'ya yakınlığı dolayısıyla bu pazarlara geçiş imkanı sunan Trinidad ve Tobago, coğrafi uzaklığına rağmen ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında yer aldı. Bu ülkeye geçen yıl 74,3 milyon dolarlık dış satım yapılırken, plastikten yapılma mamuller, demir çelik ürünleri, temizlik ve gıda ürünleri listenin başında geldi.

Afrika'nın "küçük incisi" Togo'nun geçen yıl Türkiye'den gerçekleştirdiği 73 milyon dolarlık ithalatta makarna, demir çelik ürünleri, çimento, tel kablolar, petrol yağları başı çekti.

Batı Afrika ülkelerinden Burkina Faso'ya 2017'de 28 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu rakam geçen yıl yüzde 90 artışla 53 milyon dolara yükseldi. İhraç edilen ürünler arasında tel kablolar, römorklar, kauçuktan lastikler, motorlu taşıtlar, kazanlar, makineler, halılar ve gıda ürünleri ilk sıralarda geldi.

Güney Amerika'da bulunan Guyana ise haritada yeri pek bilinmese de Türkiye'nin geçen yıl 25 milyon dolarlık ihracat yaptığı ülkeler arasında yer aldı. Bu tutarın 16 milyon dolarını demir ve çelik ihracatı karşılarken, elektrikli makine ve cihazlar, plastikler, halılar, çeşitli mamul eşya da ülkeye satılan ürünlerden oldu.

Haftanın Öne Çıkanları

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: Geçen yıl 23 milyon insana yardım ulaştırdık

2019-02-10 23:22 - Gündem

El-Baradey'den Mursi'yi ziyaret engeline retweetli tepki

2019-02-11 13:42 - Dünya

"Bina yapım ve denetimine üniversiteler dahil edilmeli"

2019-02-12 15:15 - Genel

Millilerden ilk günde 8 madalya

2019-02-09 02:50 - Spor

Antarktika Türk bilim insanlarına 'laboratuvar' oldu

2019-02-13 18:09 - Teknoloji

FIFA Futbol Zirvesi yarın başlıyor

2019-02-12 21:07 - Spor

'Acelen varsa ne işin var Datça'da'

2019-02-12 17:02 - Çevre-Hayat

Wall Street Journal: Suudi Arabistan medya imparatorluğu kurmak istiyor

2019-02-09 12:29 - Medya

Tepe Savunma hizmeti alan bankaların aktif büyüklüğü 1,2 trilyon TL

2019-02-12 18:08 - Ekonomi

Denizli'de yaklaşık bin yıllık altın yazmalı kitaplar ele geçirildi

2019-02-12 21:37 - Gündem

İlgili Haberler

Deprem bölgesindeki konut satışları hızla toparlanıyor

12:28 - Ekonomi

DASK, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaklaşık 40 milyar lira hasar ödemesi yaptı

12:07 - Ekonomi

Depremden etkilenen illerde tarımsal sulama altyapılarına 20 milyar liralık yatırım yapıldı

11:53 - Ekonomi

Mücevher ihracatı ocak ayında "parıldadı"

11:42 - Ekonomi

AB, Türkiye'ye 2025-2027 yıllarında 310 milyon avroluk hibe sağlayacak

11:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Trump'a çağrı cihazı hediye etti

12:42 - Dünya

İsrail, Gazze'de tarihi mirası da yok ediyor

12:37 - Dünya

AFAD'ın arama kurtarma ekipleri zorlu görevlere sıkı eğitimlerle hazırlanıyor

12:33 - Gündem

Deprem bölgesindeki konut satışları hızla toparlanıyor

12:28 - Ekonomi

AB ülkelerinin yüzey sularının sadece yüzde 40'ından azı ekolojik standartları karşılıyor

12:22 - Dünya