?>

İhracatın oransal artışında şampiyon 'süs bitkileri' oldu

Süs bitkileri ve mamulleri sektörü, ihracatını ocak ayında yıllık bazda yüzde 30,5 yükseltti ve 46 ülkeye ürün ulaştırdı.

Ekonomi - 5 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Süs bitkileri ve mamulleri sektörü, ihracatını ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,5 artırarak oransal bazdaki artışta başı çekti ve 46 ülkeye ürün sattı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, süs bitkileri ve mamulleri sektörü, geçen ay ihracatın oransal artışında şampiyon oldu.

Süs bitkileri ve mamulleri sektörünün ihracatı ocakta yıllık bazda yüzde 30,5 artarak 11 milyon 24 bin dolara ulaştı. Böylece sektör, 5 yıl önce 6 milyon 380 bin dolar seviyesinde bulunan dış satımını yüzde 72,8 artırdı.

Geçen ay, Türkiye'nin süs bitkileri ve mamulleri ihracatının miktar bazındaki karşılığı ise 4 bin 589 ton oldu.

Alt sektörler bazında incelendiğinde, en çok ihraç edilen ürünün 7,3 milyon dolarla canlı bitkiler olduğu görüldü. Canlı bitkileri, 3,5 milyon dolarla kesme çiçekler, 244 bin dolarla yosun ve ağaç dalları ve 4,2 bin dolarla çiçek soğanları izledi.

Türk çiçeklerini en çok Hollanda satın aldı

Türkiye'den geçen ay en fazla süs bitkisi satın alan ülke, yüzde 40,9 artışla 2,6 milyon dolarlık ürün satın alan Hollanda oldu.

Hollanda'yı, yüzde 16,8 artışla 1,6 milyon dolara ulaşan Azerbaycan izledi. Geçen ay en çok ihracat gerçekleştirilen üçüncü ülke ise 1,5 milyon dolarla Özbekistan olarak belirlendi. Özbekistan'a 2019'un ocak ayında ise süs bitkisi ve mamulleri ihracatı gerçekleştirilmemişti.

Söz konusu ülkeleri, 1,3 milyon dolarla Almanya ve 1,2 milyon dolarla Türkmenistan takip etti.

Yılın ilk ayında sektör, 46 ülkeye süs bitkileri ve mamulleri sattı.

Geçen yılın ilk ayında ürün satılmayan Özbekistan'ın yanı sıra Kazakistan, Karadağ, Tacikistan, Kırgızistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Fas, Norveç ve İsrail'e de bu yılın aynı döneminde ilk kez süs bitkisi ihracatı gerçekleştirildi.

Öte yandan, 2019'un ocak ayında ihracat yapılmasına karşın Portekiz, Cezayir, Güney Afrika, Belçika, Mısır ve Sırbistan'a bu yılın aynı döneminde ürün satılmadı.

Sektör ihracatının lideri Antalya

Ocak ayında süs bitkileri ve mamulleri ihracatında lider il, yıllık bazda dış satımını yüzde 12,9 artırarak 4,7 milyon dolarlık ürün satan Antalya oldu.

Antalya'yı, 1,7 milyon dolarla İzmir, 925 bin dolarla Bursa, 612 bin dolarla Balıkesir ve 523 bin dolarla Adana takip etti. Bu sektörden dış satım yapan kent sayısı da 22 oldu.

Muhabir: Zeynep Kahveci

Haftanın Öne Çıkanları

Erdoğan: Askerimize yapılan saldırı Türkiye açısından Suriye'de yeni bir dönemin miladıdır

2020-02-05 17:54 - Gündem

FETÖ'nün ABD'deki okulu LGBT pilot eğitimi için gönüllü oldu

2020-02-04 11:47 - Dünya

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener: Gök kubbeyi Mehmedimizi toprağa düşüren alçakların başına yıkın

2020-02-04 14:52 - Siyaset

Van'da çığ düşmesi ve İstanbul'daki uçak kazası dolayısıyla dünyadan taziye mesajları

2020-02-06 15:42 - Gündem

Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Güldere Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyaretini değerlendirdi

2020-02-04 19:27 - Dünya

Manisa'daki depremde 305 ağır hasarlı yapı-konut tespit edildi

2020-02-06 21:30 - Genel

Adana derbisinde 61. randevu heyecanı

2020-02-06 14:27 - Spor

Bakan Pakdemirli: Son 17 yılda 141 milyar lira tarımsal hibe ve destek verdik

2020-02-06 17:48 - Genel

Fransa'da emeklilik reformuna karşı çıkanlar yeniden sokaklarda

2020-02-07 01:12 - Dünya

ABD'de azil soruşturmasında ifade veren Vindman görevden alındı

2020-02-08 03:52 - Dünya

İlgili Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Münih'te 'Teröre Finansman Yok Konferansı'na katıldı

16:57 - Ekonomi

TMSF'den "kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara" ilişkin açıklama

12:48 - Ekonomi

Gelişen ikili ilişkiler ışığında Slovenya'ya ihracat rekoru kırıldı

12:33 - Ekonomi

THK 100. yaşında yeniden yapılanmaya odaklanacak

12:27 - Ekonomi

Maliye, kırmızı et sektörünün devlerini kayıt dışılık takibine aldı

12:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor