?>

İhmal edilen Behçet hastalığı kalıcı görme kayıplarına neden olabiliyor

Türk Oftalmoloji Derneği Uvea-Behçet Birimi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Yalçındağ, Behçet hastalığının tedavisi ihmal edildiğinde kalıcı görme kayıplarına neden olabildiğini belirtti.

Sağlık - 2 ay önce

Antalya

Türk Oftalmoloji Derneği Uvea-Behçet Birimi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Yalçındağ, Behçet hastalığına bağlı göz tutulumunun erkeklerde daha sık ve ağır seyrettiğini, tedavisi ihmal edildiğinde kalıcı görme kayıplarına neden olabildiğini belirtti.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Yalçındağ, sağlık kongresi için geldiği Antalya'da, AA muhabirine, Behçet hastalığının genetik zeminde çevresel faktörlerin de etkisiyle gelişen bir hastalık olduğunu söyledi.

Kesin sebebi bilinmemekle birlikte hastalığın tarihi ticaret yolu olan İpek Yolu bölgesinde yaygınlaştığını, en çok Orta Doğu, Uzak Doğu ve Türkiye'de görüldüğünü vurgulayan Yalçındağ, "Behçet hastalığının oranı Japonya'da 10 binde bir iken, Türkiye'de 10 binde 42'dir. Behçet hastalığı kadın ve erkekleri eşit oranda tutabilmekle birlikte göz tutulumu erkeklerde hem daha sık hem de daha şiddetli seyretmektedir." diye konuştu.

Yalçındağ, sistemik hastalık olan Behçet'te, cilt bulguları ağızda aft denilen yaralar, genital bölgede ülserler, beyin, mide, bağırsak damar ve eklem tutumlarının yanında göz tutulumunun da olduğunu söyledi.

"Hastanın durumuna göre tedavi seçenekleri var"

Göz tutulumunun kızarıklık, ağrı, görme azlığı ya da görme bulanıklığı, gözde uçuşmalar gibi şikayetlere neden olduğunu aktaran Yalçındağ, şunları kaydetti:

"Gözün arkasını tutan hastalık olduğunda ise sadece görme azlığı şikayetiyle de başvurabilirler. Hastalığın erken tanısı ve tedavisine erken başlanması çok önemli. Eğer ihmal edilir, zamanında teşhis konulup, tedavi edilmezse ve hasta zamanında kontrollere gidip önerilen ilaçları düzenli şekilde kullanılmazsa göz içi iltihabı sonucu olarak birçok istemeyen sorun çıkabilir. Katarakt, göz tansiyonu, görme noktasında ödem, görme sinirinde birtakım problemler gibi ilave sorunlar sonucu zaman içinde hastalar görmelerini kaybedebilir, kalıcı körlüklere kadar gidebilir. O yüzden tedavinin erken başlaması, hastanın uygun şekilde takibinin yapılması çok önemli."

Yalçındağ, Behçet teşhisi konulduktan sonra göz tutulumunun 2 ila 4 sene içinde ortaya çıkabildiğini bazı hastalarda ise göz bulgularından Behçet teşhisi konulduğunu dile getirdi.

Hastalığın en sık 20 ila 40 yaş aralığında görüldüğünü bildiren Yalçındağ, "Genç yaş grubunu ilgilendirdiği için çok önemli bir sağlık sorunu. Tutulumuna ve şiddetine göre değişik tedaviler uyguluyoruz. Çeşitli damlalardan, sistemik ilaç dediğimiz iğne, hap ya da damar yoluyla verilen ilaçlar, bazen göz içi veya göz çevresi enjeksiyonlar şeklinde tedavi seçenekleri var. Tedavi seçenekleri hastanın durumuna göre değişmekte. Takiplerini bırakmamalarını çok önemsiyoruz. Çünkü tedavi edilmeyen Behçet üveyti, yerine arıza bırakır, kalıcı körlükle sonuçlanabilir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Suriye istihbaratı yeniden yapılandırılacak

2024-12-29 00:53 - Dünya

Bulgaristan göçmeni, atalarının eşyalarını evinin önünde sergiliyor

2024-12-28 12:21 - Kültür Sanat

TİKA'dan Güney Sudan'da 250 yetime gıda yardımı

2024-12-30 16:18 - Dünya

THY Avrupa Ligi'nde ertelenen Paris Basketbol-Fenerbahçe Beko maçı 3 Mart'ta oynanacak

2024-12-28 15:50 - Spor

İstanbul'da yağış aralıklarla etkili oluyor

2024-12-26 22:02 - Gündem

İşaret dili eğitmeni kadın, kurduğu işletmeyi işitme engellilerle büyütmeyi hedefliyor

2024-12-27 13:57 - Çevre-Hayat

Rusya: Son bir haftada İngiltere yapımı 4 "Storm Shadow" füzesini düşürdük

2024-12-27 17:53 - Dünya

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, yarın AA Editör Masası'na konuk olacak

2024-12-25 16:27 - Gündem

BM Acil Yardım Koordinatörü Fletcher, Sudan'da yaşanan kıtlığa dikkati çekti

2024-12-24 23:11 - Dünya

Ardahan'da yoğun sis görüş mesafesini düşürdü

2024-12-25 23:27 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Ramazanda düzenli uyku tavsiyesi

12:47 - Sağlık

Fazla kilolarından Sağlıklı Hayat Merkezi sayesinde kurtuluyorlar

11:57 - Sağlık

90 yaşındaki hastanın karnından yaklaşık 11 kilogramlık tümör çıkarıldı

11:32 - Sağlık

Ankara İl Sağlık Müdürü Kurtcebe'den kolon kanseri uyarısı

15:27 - Sağlık

Gazze'deki böbrek hastası çocuklar, Rantisi Hastanesinde hayatta kalma mücadelesi veriyor

12:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gümüşhane'de mahalle yolundaki heyelan kamera tarafından kaydedildi

16:37 - Gündem

Matriks'in 2024 hasılatı 1 milyar liraya yaklaştı

16:32 - Ekonomi

Kuzey Denizi'nde petrol tankeri ile kargo gemisi çarpıştı

16:27 - Dünya

Yeni Suriye'nin ticaret merkezi Halep'te bitmeyen çıban: PKK/YPG

16:22 - Dünya

Irak'ın Süleymaniye kentindeki tarihi camide 2 asırdan bu yana ihtiyaç sahiplerine iftar verili

16:17 - Dünya