?>

İHA'ların yeni "milli gözü" göreve başladı

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve barındırdığı teknolojilerin yardımıyla insansız hava araçlarının (İHA) "gözü" olarak da nitelendirilen yeni bir gimbal sistemi ilk kez kullanıma sunuldu.

Teknoloji - 2 ay önce

Ankara

İHA sistemleri, elektro-optik görüş sistemleri ve askeri araç elektroniği alanında çalışmalar yapan Asisguard, özellikle bulutaltı İHA'ların ihtiyacını karşılamak amacıyla yeni bir gimbal geliştirdi. Gimbal, İHA'nın temel algılama sistemlerini (kamera, lazer, termal sensör ve benzeri) taşıyarak, bunların yüksek performansla kullanılmasını sağlıyor.

İHA'ların zorlu koşullarda dahi net görüntü almasını ve hedef takibi yapmasını sağlamayı amaçlayan ve 3,5 kilogram ağırlığındaki gimbalde, 640x512 çözünürlüklü soğutmalı termal kamera modülü yer alıyor.

1920x1080 HD görüntü ve 30x optik zoom gündüz kamera kabiliyetine sahip gimbal, 2 eksen stabilizasyon sağlıyor. Gimbalde 5 kilometre lazer mesafe ölçer bulunuyor.

Asisguard Genel Müdürü Barış Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir optiğin arkasında çalışan elektronik sistem varsa bunun elektro-optik olarak adlandırıldığını söyledi.

"Bir lens kullanarak görüntü işleme yapıyorsanız, bunu gündüz veya gece görüntülemede kullanıyorsanız bu bir elektro-optiktir" diyen Düzgün, şirket olarak yaklaşık 6 yıldır bu alanda faaliyet gösterdiklerini ifade etti.

Zırhlı araçlarda 360 derece durumsal farkındalık kameraları ile yola çıktıklarını ve yaklaşık 3000 araç üzerinde sistemlerinin yer aldığını vurgulayan Düzgün, daha sonra dönme kapasitesi olmayan sabit kameraları hareket etmelerini sağlayacak sistemlerle birleştirmeye başladıklarını belirtti. Düzgün, böylece araç üzerinden daha uzak mesafe tespit, daha hızlı teşhis ve yapay zekayla farkındalık oluşturma konularında ilerlemeler sağladıklarını kaydetti.

Kara araçlarının ihtiyaçları için farklı donanımları bir araya getirerek çeşitli elektro-optik çözümler oluşturduklarına değinen Düzgün, sınır güvenlik ihtiyaçlarının artmasıyla beraber 15 kilometreden insanı, 20 kilometreden aracı tespit etmeye imkan veren gözetleme kulelerinin gündeme geldiğini aktardı. Düzgün, bu anlamda Türkiye'de kullanılan bir çözümlerinin benzerini Nijerya'da kurduklarını, ayrıca araçlarda görev yapan çeşitli entegrasyonlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Uçan cihazın gözü"

Düzgün, zaman içinde insansız sistemlerin kullanımının yaygınlaştığını ve bu tecrübeyi gözetleme, hedefleme, izleme yapabilecek başka araçlara taşımak için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Düzgün, şöyle konuştu:

"Uçan bir şey yapmak çok kabiliyet gerektiriyor. Çok başarılı otopilotlar tasarlamanız gerekiyor ama uçarken görmüyorsanız, hedefleri tespit edemiyorsanız, işaretleyemiyorsanız, bir füzenin ona kilitlenmesini sağlayamıyorsanız, uçan cihazın gözü yoksa bunun tam bir çözüm olduğunu söylemeniz zor.

Biz bu tecrübemizi Savunma Sanayii Başkanlığı ve HAVELSAN'ın katkısı ve yönlendirmesiyle Türkiye'de açık olan bir alanda 1-3 kilogram civarını hedefleyen ürün geliştirmeye başladık. Şu anda envantere girmiş bir VTOL (dikey iniş-kalkış yapabilen İHA) üzerinde yer alan soğutmalı kamerayla 8 kilometreden insan, 20 kilometreden araç tespit edebilen, gece ve gündüz koşullarında çalışabilen bir gimbal sistemi yaptık.

Gimballer, hareketi kendi üzerinde barındıran kamera sistemleri. İçinde gece görüş için bir termal kamera, gündüz görüş için yüksek zoom kabiliyetli bir kamera ve lazer mesafe ölçer yer alıyor. 3 ayrı sistemin bir hareketli platformda birleşmiş halini gimbal olarak envantere sunduk."

"İhracat potansiyeli yüksek"

Envantere giren çözümün bu alanda geliştirdikleri 4 üründen bulutaltında uçan VTOL'lere yönelik olduğunu bildiren Barış Düzgün, gimbalin bu sınıfındaki tüm araçlarda kullanılabileceğini vurguladı.

Ürünün yurt dışı ihracat potansiyelinin de yüksek olduğu değerlendirmesinde bulunan Düzgün, şöyle konuştu:

"Yurt dışındaki rakibimizle kıyasladığınızda performansımız daha iyi, fiyatımız ise uçurumsal seviyede daha iyi. Yurt dışından talep olacağını biliyoruz. Bunun benzerinden bir Afrika ülkesine helikopter modernizasyonu kapsamında 2 adet sağladık. Helikopter olunca biraz modifiye etmek gerekti.

Füzelerin seeker (arayıcı) sistemlerinde kullanılabilir. Seekerlar da iki eksen gimbal aslında. Kendi insansız hava aracımız SONGAR'da kullanacağımız ürünler var. Silah taşıdığınız için 3 kilogram ağırlık kapasitenizi oraya harcamak istemiyorsunuz. 800 gram, 1-1,5 kilogramlık gimballere ihtiyaç var. Bu tip gimballeri de tasarlıyoruz. Muhtemelen gimballerimizi dron sistemlerine de sunacağız. Daha hafif, uçtuğu yüksekliğe göre iyi performansa sahip kameralarımız da çıkıyor. Envantere giren ürünümüzle birlikte 4 farklı ürün konusunda çalışmalarımız sürüyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

28 Şubat döneminde yaşananlar Anadolu Ajansı arşivlerinde

2025-02-28 13:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye terörle mücadele konusunda dünyanın en güçlü ülkesidir

2025-03-01 20:52 - Siyaset

Bankalarda unutulan yaklaşık 507 milyon lira 2024'te TMSF'ye aktarıldı

2025-03-01 12:08 - Ekonomi

Dünyanın dört bir yanından Müslümanlar, Ramazan ayının ilk gün iftarını yaptı

2025-03-02 10:53 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Kasımpaşa ile 3-3 berabere kalan Galatasaray, zirve yarışında yara aldı

2025-03-02 19:12 - Spor

Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff, bölge ziyaretini erteledi

2025-03-03 19:43 - Dünya

Hatay'da teravih namazı sonrası çocuklar için camide etkinlik düzenlendi

2025-03-04 01:12 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Fenerbahçe Beko deplasmanda Paris Basketbol'u mağlup etti

2025-03-04 02:12 - Spor

ABD'de Minnesota Valisi Walz, 2028'de başkanlığa aday olabileceği sinyalini verdi

2025-03-03 19:38 - Dünya

Almanya'nın Mannheim kentinde araç kalabalığın arasına daldı

2025-03-03 16:42 - Dünya

İlgili Haberler

TÜRKPATENT'e yapılan yerli patent başvuruları ilk kez 10 bini geçti

12:53 - Teknoloji

TEKNOFEST 2025 Drone Şampiyonası'nın ilk etabı KKTC'de başlıyor

12:37 - Teknoloji

"Dron barınağı" göreve inşaat ve enerjiyle başlıyor

12:22 - Teknoloji

Akıllı telefon sektöründe teknolojik üstünlük ABD'de, üretim gücü Çin'de

11:58 - Teknoloji

TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri için başvurular başladı

11:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Trump yönetimi, Yale Üniversitesinin Filistin destekçisi öğrencilere karşı adımlarına destek verdi

13:17 - Dünya

"Narkokapan-Ankara Operasyonu"nda tutuklu sayısı 645 oldu

13:13 - Gündem

Moskova bölgesinde bir otomobilin patlaması sonucu 1 kişi öldü

13:08 - Dünya

TİGEM'in 2025 yılı safkan Arap tay satış tarihleri belirlendi

13:03 - Ekonomi

Iğdır'da kurulan GES ile asfalt tesisinin elektrik ihtiyacı karşılanıyor

12:58 - Ekonomi