?>

Iğdır'ın 'kofi'leri Fatma ninenin elinde hayat buluyor

80 yaşındaki Fatma Demirel, 56 yıldır Anadolu motifleri ile dokuduğu ve yörede "kofi" denilen fes başta olmak üzere çorap, kazak, patik, eldiven ve kilim gibi yün ürünleri satarak geçimini sağlıyor. - Anadolu Ajansı

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

IĞDIR - Bülent Mavzer

Iğdır'da yaşayan Fatma Demirel, 56 yıldır Anadolu'ya özgü motifler bulunan ve yörede "kofi" denilen fes başta olmak üzere çorap, kazak, eldiven ve kilim gibi yün el işi dokuma ürünleri satarak geçimini sağlıyor.

İl merkezine bağlı Özgür Mahallesi'ndeki tek odalı evde yaşayan 7 çocuk annesi 80 yaşındaki Demirel, eşinin ölümünün ardından geçimini sağlamak için geçmişte bölgede kadınların sıklıkla kullandığı ve eşarp altına giyilen "kofi" olarak bilinen fesleri yapmaya başladı.

Gelen talepleri değerlendirerek daha sonra yünden çorap, patik, kazak, eldiven ve kilim gibi ürünler yapmaya başlayan Demirel, yarım asrı aşkın süredir bunları üretiyor.

Yünden çeşitli giyim eşyasının yanı sıra hediyelik eşyalar da yapan Demirel, Doğu Anadolu bölgesine özgü yüzlerce yıllık motiflere yünden yaptığı dokuma ürünlerle adeta can veriyor.

Demirel, böylece bahar aylarında topladığı yünlerden iplik yapıp çeşitli ürünler dokuyarak hem yüzlerce yıllık geleneği sürdürüyor hem de ailesinin geçimini sağlıyor.

Dokuduğu eşyalar ile 7 çocuğunu büyüten Demirel'in yaptıkları arasında en fazla rağbeti ise geçmişe göre ilginin düşmesine rağmen halen halk oyunları ve düğünlerde kadın aksesuarı olarak kullanılan "kofi"ler görüyor.

Fatma Demirel, yünden ürünler örmeye 1960'larda başladığını, o günden beri yüzlerce motif ve renkte örgü yaparak farklı şehirlere gönderdiğini söyledi.

Kofi satarak, 7 çocuk büyüttü

Son zamanlarda fabrikada yapılan ürünler yüzünden yün örgülere rağbetin azaldığından yakınan Demirel, "Ömrüm boyunca geçimimi bu şekilde sağladım. 7 çocuğumu kilim dokuyarak, yün çorap, kazak, patik, eldiven ve el işi dokuyarak büyüttüm. Eskiden daha iyi örgü yapıyordum. Şimdi yaşlandım, artık zor oluyor. Sadece aldığım yaşlılık maaşı ve yaptığım kofiler ile geçimimi sağlıyorum." dedi.

Genç yaşta eşini kaybettikten sonra çocuklarını büyütmek için bu işe başladığını anlatan Demirel, "Yaptığım el işleri sayesinde kimseye muhtaç olmadan evlatlarımı büyüttüm. Eskiden daha çok yapardım, hepsi de kıymet görürdü. Son zamanlarda hem yaşlandım hem de talep azaldı ama hala gerçek yün örme el işlerini isteyenler var. Gücümün yettiği kadarıyla yapıp satmaya çalışıyorum." diye konuştu.

"Kimseye muhtaç olmayı sevmiyor"

Fatma Demirel'in torunu İdris Demirel de babaannesinin kendi yaptığı yünden iplikleri kullanarak her türlü giyim ve süs eşyasını üretecek yetenekte olduğunu belirtti.

Babaannesinin yaptığı el işlerinin yurdun dört bir yanından talep gördüğünü anlatan Demirel, "Ninem hayatı boyunca böyle geçimini sağladı. Çevredeki insanlar ninemin yaptığı örgüleri biliyor, halen ona sipariş veren müşterileri var. Hatta şehir dışından bile nineme siparişler geliyor. Tek gözlü evinde yaşayan nineme her ne kadar yardım etmeye kalkışsak da o yalnız yaşamayı seviyor ve ürettiği göz nuru, el emeği ürünleri satarak geçiniyor. Kimseye muhtaç olmayı sevmiyor." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cerablus'ta tespit edilen patlayıcılar imha ediliyor

2017-02-09 21:07 - Gündem

Afrika Kupası'nda son söz Aboubakar'dan

2017-02-06 17:47 - Spor

Antalya'da 'mezarlık' konseptli oyun evi

2017-02-09 14:57 - Çevre-Hayat

İstinaf mahkemesi, istismar sanığını beraat ettirdi

2017-02-03 22:02 - Gündem

'Ülkemizin potansiyeline güvenmeli ve yolumuza devam etmeliyiz'

2017-02-05 15:52 - Ekonomi

Ankara Garı önündeki terör saldırısı davası devam ediyor

2017-02-06 15:02 - Gündem

Milli tenisçiler sonradan açıldı

2017-02-04 00:47 - Spor

Katolik Kilisesi'nin başı cinsel istismarla dertte

2017-02-09 14:52 - Dünya

FETÖ sanığından 'Eşime kızınca Bank Asya'ya para yatırdım' iddiası

2017-02-07 22:12 - Gündem

Erkeklerin nüfus egemenliği 55 yaşında bitiyor

2017-02-04 14:22 - Gündem

İlgili Haberler

Minare şerefesinde dolaşan tilki cep telefonu kamerasına yansıdı

23:28 - Çevre-Hayat

Çevresi karla kaplı Hazar Gölü dronla görüntülendi

19:18 - Çevre-Hayat

Erzurum'da EİT 2025 kapsamında düzenlenen yarışmada atlar kar üstünde yarıştı

19:12 - Çevre-Hayat

Rize'de "17. Çamlıhemşin Kardan Adam Kış Festivali" sona erdi

16:17 - Çevre-Hayat

Erciyes'teki kar sanata dönüşecek

15:27 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor