DİYARBAKIR - MEHMET SIDDIK KAYA/ALİ TEPE
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bazı iş kollarında çalışanlar, ramazanda da zor şartlarda ekmek parası kazanmak için iftar saatine kadar alın teri döküyor.
Kalaycılık yapan ve demir döven ustalar ile fırında çalışan işçiler, çalıştıkları ortamdaki yüksek ısıya rağmen oruçlarını bırakmıyor.
Diyarbakır'da ocak başında kalaycılık yapan ve demir döven ustalar, ramazan ayında da mesailerini aksatmıyor.
"Sıcak kömürü ateşe attığımız sıcaklık 300 dereceyi de aşıyor"
Sur ilçesinde bulunan Demirciler Çarşısı'ndaki ustalardan f, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının sabrı ve bereketinden dolayı yüksek sıcaklığa dayanabildiğini söyledi.
Yıldız, 37 yıllık demirci ustası olduğunu, ekmek parası için mücadele verdiğini dile getirerek, mesleğini severek yaptığını, sabah saat 08.00'de işe başladığını, iftar saatine kadar sıcakta demir dövdüğünü bildirdi.
"İnsan çalışınca Allah kuvvet ve sabır veriyor. Bu da daha güzel oluyor. Çalışan demir pas tutmaz. Çalıştığımız zaman zorluk çekmiyoruz. Sıcak kömürü ateşe attığımız sıcaklık 300 dereceyi de aşıyor. Sıcağa rağmen ramazan ayında oruç tuttuğum için mutluyum." diyen Yıldız, işlerini aksatmadıklarını belirtti.
Sur ilçesinde Bakırcılar Çarşısı'nda kalaycılık yapan Hasan Yiğit de baba mesleğini sürdürdüğünü, mesleğinin kaybolmaması için çalıştığını anlattı.
Yiğit, "Mesleğimiz ateş ile oluyor. Sürekli ateşin yanındayız. Gelen bakırı siliyoruz. Kumlama yapıyoruz, düzeltiyoruz ve ateşin önünde kalaya alıyoruz. Sıcak hava yaktığımız ateşin sıcaklığıyla birleşince tabii ki oruç zor oluyor ama Allah güç veriyor." ifadelerini kullandı.
"Allah'ın verdiği güçle çalışıyorum"
Siirt'te de ekmek fırınındaki işçiler de sıcak hava ve iş yerlerindeki yüksek ısıya rağmen çalışıyor.
İftara kadar görevlerinin başında bulunan işçiler, sonrasında da ocak başında ekmek pişirmeye devam ediyor.
Fırın çalışanlarından Salih Ünal, ısının yüksek olduğu ortamda çalışmaya alıştıklarını belirtti.
"Oruç tutmakta bir sıkıntı yaşamıyorum. Allah'ın verdiği güçle hem çalışıyorum hem de oruç tutuyorum." ifadelerini kullanan Ünal, iftara kadar çalışmayı sürdürdüklerini bildirdi.
Fırında iftar yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren Ünal, şöyle konuştu:
"Önce vatandaşların ekmek ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyacını giderdikten sonra soframızı kuruyor ve iftarımızı açıyoruz. Allah'a şükür bir şekilde iftara yetişiyoruz. Kimseyi mağdur etmemeye çalışıyoruz. Vatandaşlar gelip bize bu sıcaklıkta nasıl çalıştığımızı soruyor. Bizim için dua ediyorlar."
Korkmaz, "Allah bize sağlık vermiş, biz de hiçbir bahaneye kapılmadan onun için bu orucu tutmaya çalışıyoruz. Sağlığım elverdiği ve bu işte olduğum sürece oruç tutacağım inşallah." şeklinde konuştu.
Muhabir: Mehmet Sıddık Kaya, Ali Tepe
Kaynak: AA
dikGAZETE.com