?>

İftar ve sahurda 'çok yönlü' beslenmeye özen gösterilmeli

Ramazan ayının sıcak günlere rastlaması dolayısıyla oruç tutanların iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları ve çok yönlü beslenmeye özen göstermeleri önerildi.

İslam-Hayat - Cemâziyelevvel 1446 - 7 yıl önce

EDİRNE(

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, yaptığı açıklamada, vücudun insanoğluna verilen en önemli emanetlerden biri olduğunu söyledi.

Ramazan ayında, yeni beslenme düzenine bir kaç gün içerisinde uyum sağlamanın mümkün olacağını ifade eden Yorulmaz, şunları kaydetti:

"Oruç ibadeti doğru ve sağlıklı bir beslenme ve yaşama biçimi ile sindirim sisteminin dinlenmesine, vücudun zararlı maddeleri dışarı atarak detoks yapması ile sağlığı koruyucu ve destekleyici bir rol oynar. Yetersiz beslenilmesi ve aşırı beslenme yada sağlık sorunu olanları bu sorunun ciddi hale gelmesine yol açabilmektedir. Oruç ibadeti sağlıklı Müslümanların yerine getirmeleri gereken bir ibadettir. İlaçlarını düzenli kullanan kişilerin ise hekimlerinin önerisi ile oruç tutmamaları sağlıkları açısından doğru olacaktır."

"İftarda her şeyi yiyebilirim" şeklinde hareket edilmemeli...

Yorulmaz, iftar ve sahurda çok özellikli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"İftar oldu oruç bitti, şimdi her şeyi yiyebilirim" şeklinde hareket edilmemesi gerektiğini belirten Yorulmaz, "Besinler kolay sindirilecek türde olmalıdır. Kan şekerini yavaş yükselten besinler tüketilmelidir. Sebzeler ve posalı besinlerin tercih edilmesi, kabızlıktan korunmada önemlidir. Şerbetli tatlılar yerine, meyve tüketimine özen gösterilmeli. İftar ve sahurda tek yönlü beslenmeden kaçınılmalı, çok çeşitli beslenmeye özen gösterilmelidir. Günlük ortalama 2,5 litre su veya sıvı tüketimi yaz mevsiminde özellikle çok önemlidir." dedi.

İçecek olarak çok soğuk olmayan su, ayran, açık çay, ıhlamurun tercih edilmesi gerektiğini anlatan Yorulmaz, "Kolalı, gazlı içeceklerden kaçınılmalı. Besinlerin çok sıcak servis edilmemesi de bir diğer önemli kuraldır. Çok sıcak yemekler mide rahatsızlıklarına neden olabilir, gaz yapıcı etki gösterebilir." dedi.

"Sahura mutlaka kalkılmalı..."

Sahura mutlaka kalkılması gerektiğini dile getiren Yorulmaz, "Sahur için uyanıldığında yüzünüzü soğuk suyla yıkayın, böylece daha çabuk uykunuz açılır ve sahurda yeterli miktarda yemek yiyebilirsiniz. Sahurda susatacak özellikte olan, turşu, tuzlu peynir, baharatlı, yağlı tuzlu ağır yemeklerden kaçınmak doğru olacaktır. Proteinden zengin tuz miktarı az et, yumurta gibi daha uzun süre tok tutacak besinlerin tüketilmesi uygun olacaktır." tavsiyesinde bulundu.

İftar ve sahur arasında yeterli su tüketiminin tamamlanması gerektiğini anlatan Yorulmaz, öğünlerde besinlerin yavaş ve iyi çiğnenerek tüketilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ramazan zararlı alışkanlıklardan kurtulmak için bir fırsat...

Ramazanda bir başka geleneğin de kalabalık iftar sofraları ve iftar davetleri olduğunu hatırlatan Yorulmaz, bir iftar davetinde yiyeceklerden azar azar tüketilmeli, hiçbir zaman aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirtti.

Ramazanın sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kurtulmak için de bir fırsat oluşturduğunu dile getiren Yorulmaz, "16-17 saat bu tür zararlı maddelerden uzak durmak, bu alışkanlıklardan kurtulmanın mümkün olduğunu gösterecektir.

İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Aslında iftardan sonra kılınan teravih namazı bu açıdan faydalıdır. Ramazanda yeterli uyku uyumak ta önemlidir. Bu nedenle işten eve döndükten sonra iftara kadar 1 saat uyumak bu anlamda faydalı olacaktır." dedi.

Ramazanda sık yapılan hatalar...

Yorulmaz, ramazan ayında sık yapılan hataları da şu şekilde ifade etti:

"Sahura kalkmamak, iftarda hızlı yemek, özellikle kalabalık iftarlarda, sofrada uzun süre oturmak yemeği fazla kaçırmak, misafirlere daha fazla yemeleri için ısrar etmek, yağlı, kızartma, kavurma, fazla tuzlu ya da ağır yemekler yemek. Çok fazla yemek çeşidi yapmak, sucuk, salam gibi işlenmiş et ürünleri tüketmek.

Şerbetli tatlılar yemek, sıvı olarak gazlı, kolalı içecekler, ya da fazla çay, kahve tüketmek. İftarla birlikte sigara ile orucu açmak, oruçlu iken içilemeyen sigaraları iftardan sonra telafi etmeye çalışmak. İftar yaptıktan sonra televizyon karşısında atıştırmak. Oruçlu geçirilmesi gereken zamanı uyuyarak geçirip, sahura kadar uyanık durmak."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kuveyt’in en büyük AVM’lerinden The Avenues'ta Mitsubishi Electric İmzası

2018-05-10 16:48 - Ekonomi

Niloya Köyü'nün kapıları çocuklara açıldı

2018-05-10 20:07 - Medya

İran'da Trump'ın kararı tartışılıyor

2018-05-11 18:02 - Dünya

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Ekonomi politikaları aynen devam edecek

2018-05-09 19:51 - Politika

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde “Basın Özgürlüğü Konferansı”yapıldı

2018-05-14 19:42 - Medya

Başvurular başladı! PTT 5 bin kişi alacak! KPSS yok, dağıtıcı ve gişe için mülakat yok!

2018-05-14 19:34 - Özel Haber

Atina savaş alanına döndü!

2018-05-12 16:32 - Asayiş

Ömrünü engelli çocuklarına adadı

2018-05-15 15:02 - Çevre-Hayat

YÖK'ten Fransızca kararı

2018-05-10 19:37 - Eğitim

Ordulu kardeşler ekmeğini mantardan kazanıyor

2018-05-10 15:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Taksim Camii'nde 'Dünya Çocuk Hakları Günü Sergisi' açıldı

20:21 - İslam-Hayat - Cemâziyelevvel 1446

Hat sanatına gönül veren imam yeni hattatlar yetiştiriyor

13:53 - İslam-Hayat - Cemâziyelevvel 1446

Diyarbakır'daki kazıda Hristiyan din adamlarına ait olduğu değerlendirilen 2 mezar bulundu

13:02 - İslam-Hayat - Cemâziyelevvel 1446

Selimiye Camisi restorasyonunda 'ince işçilik' çalışmaları yapılıyor

16:27 - İslam-Hayat - Cemâziyelevvel 1446

Diyanetten hac vizesi için pasaport geçerlilik süresi uyarısı

11:56 - İslam-Hayat - Cemâziyelevvel 1446

Günün Manşetleri

BM: Karadeniz hala bir gerilim noktası olmaya devam etmektedir

00:32 - Dünya

Danimarka, 20 yılda 1 milyar ağaç dikecek, tarım arazilerinin yüzde 10'unu ormana dönüştürecek

00:08 - Dünya

ABD'lilerin yaklaşık yüzde 20'si haberleri düzenli olarak sosyal medya fenomenlerinden alıyor

23:43 - Medya

Anadolu Otoyolu'nda bariyere çarpan otomobil ulaşımı aksattı

23:38 - Asayiş

IPCC'den 3 derecelik ısınma uyarısı

23:32 - Dünya