DİYARBAKIR
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması kapsamında Diyarbakır'daki evinde gözaltına alındı.
Edinilen bilgiye göre, Cumhuriyet Başsavcılığınca, 6-8 Ekim olayları ile PKK/KCK'ya yönelik yürütülen terör soruşturması kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Demirtaş'ın merkez Kayapınar ilçesindeki evine operasyon yapıldı.
Evinde gözaltına alınan Demirtaş, Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğüne götürüldü.
Demirtaş, ifade vermeye gitmeyeceğini söylemişti
Öte yandan, Mersin ve Midyat Cumhuriyet Başsavcılıkları, "hakaret" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından hakkında yürütülen dört soruşturmaya ilişkin Demirtaş'ın ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Talimat Bürosuna yazı göndermişti.
Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı da "kamu görevlisine iftira" suçundan hakkında yürütülen soruşturma kapsamında, Ankara'da gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına talimat yazmıştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Talimat Bürosundan, Demirtaş ve Yüksekdağ'a ifade vermeleri için posta yoluyla tebligatta bulunulmuş ancak ifadeye çağrıldığını doğrulayan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, daha önce de aldıkları karar gereğince ifade vermeye gitmeyeceklerini söylemişti.
Demirtaş ve Yüksekdağ'ın yanı sıra Ağrı'da haklarında soruşturma dosyası bulunan HDP milletvekilleri Dirayet Taşdemir ve Berdan Öztürk'ün de yine talimat ile ifade vermeleri için Ankara Cumhuriyet Savcılığınca çağrıldıkları belirtilmişti.
6-8 Ekim'de ne olmuştu?
HDP Merkez Yürütme Kurulu ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Sokağa çıkın" çağrısı üzerine, terör örgütü PKK/PYD yandaşlarının Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde gerçekleştirdiği şiddet olaylarında 2 polis şehit olmuş, Diyarbakır'da yoksullara kurban eti dağıtan Yasin Börü ve üç arkadaşının da aralarında bulunduğu 31 kişi hayatını kaybetmiş, 221 vatandaş ile 139 polis yaralanmıştı.
Terör örgütü yandaşlarının saldırıları sonucu çok sayıda ev ve iş yeri ile okul, kültür merkezi, müze ve yurt binasında hasar oluşmuş, olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafından yaklaşık 50 milyon liralık ödenek sağlanırken, şiddet eylemlerinin devlete maliyetinin 300 milyon liranın üzerinde olduğu belirlenmişti.
dikGAZETE.com