?>

IEA Başkanı Fatih Birol: Yenilenebilir enerjinin savaşlara neden değil çözüm olduğunu gördük

IEA Başkanı Fatih Birol, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ülkelerin enerji portföyünde yenilenebilir enerji yatırımlarına daha fazla yer verdiğini belirterek, "Bu krizden sonra yenilenebilir enerjinin savaşlara neden değil çözüm olduğunu gördük." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Kopenhag

Birol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna'yı işgalinden sonra dünyanın büyük bir enerji krizine girdiğini anımsattı.

Enerji kaynakları tedarikinde tek bir ülkeye bağımlı olmanın küresel bir enerji krizine sebep olduğunu dile getiren Birol, ülkelerin enerji kaynaklarını çeşitlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Birol, Rusya'nın, dünyanın bir numaralı enerji ihracatçısı olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra dünya büyük bir enerji krizine girdi. Bunun da nedeni son derece basit çünkü Rusya, dünyanın bir numaralı enerji ihracatçısı, petrolde, doğal gazda, kömürde çok önemli bir oyuncu. Yine uranyumda çok ciddi bir paya sahip. Bu bakımdan Rusya’nın attığı bu adım ve Rusya’ya karşı atılan adımlar, dünya enerji krizini getirdi. Bu da bize şunu gösteriyor, ülkeler enerjide bir ülkeye çok fazla bağımlı olmamalılar. Bunu mümkün olduğu kadar çeşitlendirmek lazım. Yani yumurtaların hepsini aynı sepete koymamak lazım. Bence bu krizden çıkan en önemli ders bu. Yenilenebilir enerji bu krizden sonra çok önem kazandı. Yenilenebilir enerjinin savaşlara neden değil çözüm olduğunu gördük çünkü insanlar yenilenebilir enerjinin kendi ülkeleri içerisinde üretildiğini bir kez daha kavradılar."

"Türkiye'de gelecekte elektrik enerjisinin çok büyük kısmı yenilenebilir enerjiden gelebilir"

Birol, son dönemde yenilenebilir enerji maliyetlerinin düşmesiyle güneş ve rüzgar enerjisi alanında çok büyük sıçrama görüldüğünü ifade etti.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji için bir "cennet" olduğunu ifade eden Birol, şunları kaydetti:

"Türkiye'de rüzgar, güneş ve jeotermalde inanılmaz bir potansiyelimiz var. Türkiye, bu konuda önemli adımlar attı ama daha atılacak adımlar var. Bence Türkiye’nin gelecekte elektrik enerjisinin çok büyük bir kısmı yenilenebilir enerjiden gelebilir. Tabii nükleer enerjinin de, doğru partnerler seçildiğinde, buna katkıda bulunacağını düşünüyorum. Türkiye, elektrik üretimini bir yandan temiz kaynaklardan sağlayacak, bir yandan da dışa bağımlılığını azaltacaktır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Almanya’da antibiyotik ilaç sıkıntısı yaşanıyor

2023-04-28 20:23 - Dünya

Bursa'da "Anadolu kırmızısı" Togg gelin arabası oldu

2023-04-27 23:28 - Gündem

Kentsel dönüşümdeki yeni adımlar evini yenileyeceklere kolaylık sunuyor

2023-04-22 13:57 - Ekonomi

Bakan Varank, TEKNOFEST 2023'te HackMasters Yarışması'nın startını verdi

2023-04-28 12:32 - Teknoloji

Fransa'da bir hastane, acil servisini personel eksikliği nedeniyle geçici olarak kapattı

2023-04-22 18:13 - Sağlık

Türksat 6A uydusu 2024'te fırlatılacak

2023-04-28 15:27 - Teknoloji

Aydıntepe Göleti ilkbaharda da buzla kaplı

2023-04-28 12:58 - Çevre-Hayat

Antalyaspor deplasmanda kazanmakta zorlanıyor

2023-04-26 10:53 - Spor

ECB: Dijital avroda karar 2023 güz dönemindeki değerlendirme sonucu verilecek

2023-04-24 18:52 - Ekonomi

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde deprem konutlarının inşası sürüyor

2023-04-25 13:14 - Gündem

İlgili Haberler

Körfez ülkelerine 5 yılda 126,7 milyar dolarlık ihracat yapıldı

12:31 - Ekonomi

Küresel LNG talebindeki yükseliş gemi siparişlerini artırdı

12:30 - Ekonomi

Türkiye'den Sevgililer Günü için 75 milyon dal çiçek ihracatı

12:17 - Ekonomi

Türkiye'nin İspanya'ya ihracatı yeni yıla rekorla başladı

12:02 - Ekonomi

Alman sanayi üretiminde Aralık 2024’te son 5 ayın en yüksek düşüşü görüldü

11:52 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Özbekistan, 2025'te önemli uluslararası toplantılara ev sahipliği yapacak

12:42 - Dünya

Suriye'ye un ihracatının bu yıl 400 bin tona çıkması bekleniyor

12:37 - Gündem

Tarihi ve metruk binalarda yangın riski alınacak önlemlerle azaltılabilir

12:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Körfez ülkelerine 5 yılda 126,7 milyar dolarlık ihracat yapıldı

12:31 - Ekonomi

Balıkesir'de Sahil Güvenlik unsurları düzensiz göçle mücadelesini sürdürüyor

12:23 - Asayiş