?>

İçinde zamanın durduğu mekan: Eşrefoğlu Camisi

Ahşap direkleri ve tavanı ile dikkati çeken, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki 700 yıllık cami, ziyaretçilerini adeta tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Gündem - 4 yıl önce

Konya

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, 1299'da Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılan, ahşap direkleri, tavanı ve kapılarındaki süslemeleriyle dikkati çeken tarihi Eşrefoğlu Camisi, içinde zamanın durduğu hissini vererek, ziyaretçilerini adeta tarihte yolculuğa çıkarıyor.

Anadolu Selçuklu uç beyliği Eşrefoğulları Beyliği'nin kurucusu Seyfeddin Süleyman Bey tarafından yaptırılan cami, Selçuklu geleneklerine bağlı "ulu cami" tarzında tasarlanan, ahşap direkli ve düz toprak damlı camilerin en gelişmiş ve büyük örnekleri arasında yer alıyor.

Ön cephe duvarı kesme taş, geri kalan kısımları moloz taşlarla örülerek yapılan caminin, girişindeki taç kapının süslemeleri de Sivas'taki Gökmedrese ve Çifte Minareli Medrese'nin kapılarındaki süslemelerle benzerlikler taşıyor.

Öte yandan yapının 48 ahşap direğin üzerine oturtulmuş ahşap tavanı, kündekari sanatıyla yapılmış pencere, minber ve bey mahfili, ziyaretçilerini 700 yıllık yolculuğa çıkarıyor.

Cami, tarihsel ve mimari özellikleri nedeniyle 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne de alındı.

Prens Charles da camiye hayran kalmıştı

Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, AA muhabirine, çivi kullanmadan ahşap işlemesiyle yapılan caminin, çini süslemeciliği açısından da döneminin doruk noktası niteliği taşıdığına işaret etti.

Turkuazın en güzel renklerini cami çinilerinde görmenin mümkün olduğunu dile getiren Bayındır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçinde kullanılan ağaçlar 'Toros Sediri' dediğimiz ağaçlar, katran havuzlarına yatırılıp özel mukavemet elde edildikten sonra içerde sütun olarak kullanılmış. Taşları travertendir, yakınlardaki Bayat köyünden getirilerek yapılmış. Caminin ortasında yer alan karlık, yapının yaz ve kış aylarında iç nemini korumak için yapılmıştır. Ancak 1940'lı yıllarda yapılan restorasyonda, tavan ve çatı karakteri bozularak kapatılmış ve cami bu fonksiyonunu kaybetmiş."

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in oğlu, Galler Prensi Charles'ın da 1992 yılında camiyi ziyaret ettiğini ve hayran kaldığını aktaran Bayındır, "Prens Charles, bize, Selçukluların doruk noktasına getirdiği bu şaheseri korumamızı ve torunlarının da bir gün gelerek burayı ziyaret etmelerini umduğunu söyledi." ifadesini kullandı.

Bayındır, Antalya'yı Konya'ya bağlayacak ve halen yapımı süren yeni kara yolunun tamamlanmasıyla ilçede turizmin daha da gelişmesini umduklarını anlattı.

İlçe sakinlerinden İskender Altay ise camiye gelen yabancı turist sayısının eskiye göre azaldığını, bölgeye yapılacak yeni butik otel yatırımlarıyla tarih ve doğa turizminin tekrar ayağa kalkmasını beklediklerini kaydetti.

Caminin yakınında dükkanı bulunan esnaf Hayri Ceylan ise "Camimiz çok güzel, özellikle yaz aylarında yerli turistler çevre illerden çok geliyor ancak yabancı turist sayısı azaldı. Umarız gelecek yıllarda artar." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rus uzman Lukyanov’dan, "Türkiye'ye karşı Rusya ve Avrupa birleşmeli" önerisine cevap: "Allah korusun!"

2020-10-20 08:42 - Özel Haber

KKTC halkı yeni Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan umutlu

2020-10-21 15:03 - Genel

Karadeniz'den Rusya'ya ihracatta Trabzon başı çekti

2020-10-21 23:55 - Ekonomi

Adana'da 1305 litre sahte etil alkol ele geçirildi

2020-10-21 13:21 - Gündem

Özbekistan'ın dış ticaret hacmi 27,49 milyara ulaştı

2020-10-22 07:42 - Özel Haber

ASELSAN'dan lise öğrencilerine mesleki eğitim

2020-10-16 16:21 - Teknoloji

Koronavirüs salgınında son 24 saat

2020-10-17 01:07 - Genel

Istranca Dağları'nın eteklerinde kadınların bağ bozumu telaşı sürüyor

2020-10-15 15:31 - Çevre-Hayat

BOSS4 Gayrimenkul, 2020'yi 300 milyon liralık 3 yeni yatırımla kapatacak

2020-10-21 14:07 - Ekonomi

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: İslam düşmanlığıyla hep beraber mücadele etmek zorundayız

2020-10-20 18:01 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

Almanya'nın Hanau kentindeki ırkçı terör saldırısında can verenler, Ankara'da anıldı

22:22 - Gündem

Rekabet Kurulundan yerinde incelemeyi engelleyen BİM'e 1,3 milyar liralık ceza

21:57 - Gündem

Depremde 115 kişinin öldüğü Ebrar Sitesi B Blok'a ilişkin davada karar çıktı

20:22 - Gündem

Araç muayene istasyonlarının özelleştirme ihaleleri 24 Şubat'ta yapılacak

19:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya