?>

İç Ege Afrika'nın hayvanlarına ev sahipliği yapmış

Afrika kıtasında rastlanan zürafa, fil, gergedan ve antilop gibi hayvanların milyonlarca yıl önce Afyonkarahisar civarında da yaşamını sürdürdüğü ortaya çıktı.

Teknoloji - 7 yıl önce

AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır, yaptığı yazılı açıklamada, Afyonkarahisar'da tarihin akışını değiştirecek önemli bir çalışmaya imza attıklarını belirtti.

Tanır, "Burdur ve Afyonkarahisar illeri ve ilçeleri Fosil Lokalitelerinin Tespiti Yüzey Araştırması" kapsamında, 2016-2017 yıllarında Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesine bağlı Karkın, Kınık, Akin, Selçik ve Afyonkarahisar merkez Gebeceler ve Seydiler lokalitelerinde yüzey araştırması gerçekleştirildiğini bildirdi.

"Fosiller, yöreye özgü bir zürafa türüne işaret etmektedir"

Gebeceler bölgesindeki bulguların, ilk kez Arzu Demirel başkanlığındaki bir ekip tarafından ortaya çıkarıldığına işaret eden Tanır, şunları kaydetti:

"Gebeceler-Seydiler mevkisi ilk kez bu yüzey araştırması kapsamında tespit edilmiştir. Bu nedenle yörede yürütülen araştırmalar son 30-40 yıldır yörede Türk bilim insanları tarafından yürütülen ilk sistematik bilimsel çalışmalar olması açısından büyük önem taşımaktadır. Afyonkarahisar'ın Gebeceler bölgesinde geçen yıl yaptığımız araştırmada, 12 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen gergedan, zürafa, fil, at, sırtlan, otçullar misk geyiği, antilop, böcekçil ve kemirgen fosil kalıntıları bulundu. Ağırlıklı olarak zürafa fosillerinden oluşan koleksiyon, yöreye özgü bir zürafa türüne işaret etmektedir. Bu lokaliteyi Anadolu'daki diğer lokalitelerden ayıran en önemli özellik çok sayıda fosil hayvan dışkısı-koprolit içermesidir. Hatta sayıca Avrupa'nın en zengin koprolit koleksiyonunu içerdiği söylenebilir."

İncelendikten sonra sergilenebilecek

Sandıklı-Karkın fosil lokalitesinin ise yaklaşık 9 milyon yaşlı karasal memeli fosil lokalitesi olduğuna dikkati çeken Tanır, bu lokalitelerde bulunan fosiller ile ilgili paleontolojik çalışmalar ile elde edilen veriler ışığında, bölgedeki karasal birimlerin yaşlandırılmasının gerçekleştirilebileceğini ve yörenin doğa tarihi ile ilgili bilgilere ulaşmanın mümkün olacağını belirtti.

Tanır, bulunan fosillerin, incelemenin tamamlanmasından sonra Afyonkarahisar Müze Müdürlüğünde sergilenmesinin mümkün olabileceğini aktardı.

Muhabir: Rifat Yerlikaya

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kristal kar üstünde kayağın adresi: Cıbıltepe

2018-01-08 17:02 - Çevre-Hayat

Galatasaray'da iki isim kadro dışı

2018-01-07 21:32 - Spor

İç Ege Afrika'nın hayvanlarına ev sahipliği yapmış

2018-01-11 16:32 - Teknoloji

Moment İstanbul, 3 bin 990 TL peşinatla ev sahibi yapıyor

2018-01-05 16:07 - Genel

CHP Grup Başkanvekili Özel: Siyasi tarihte ibret alınacak bir tükenişin geldiği son nokta

2018-01-08 20:29 - Politika

Doğu Karadeniz'de kış turizminin adı: Zigana

2018-01-11 15:02 - Gündem

Al Jazeera'nın Yemen'in Taiz kentindeki ofisi kapatıldı

2018-01-10 05:00 - Medya

Köroğlu'nun zirvesinde kayak keyfi

2018-01-04 17:21 - Kültür Sanat

'Kurumların sosyal medya kriz planı olmalı'

2018-01-07 18:03 - Teknoloji

Oscarlı fimlerin 'içinde' uyuyorlar

2018-01-06 15:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

STM'den, mobil uygulamalardaki güvenlik açıklarına ilişkin değerlendirme

19:53 - Teknoloji

TEKNOFEST Tarım Teknolojileri Yarışması'na başvurular devam ediyor

15:03 - Teknoloji

İnsan beyninde biriken plastik bileşen miktarında 8 yıl öncesine kıyasla yüzde 50 artış gözlendi

14:58 - Teknoloji

ABD'li internet devi Google, Çin'in hedefinde

12:47 - Teknoloji

Güney Kore şirketi Kakao yapay zeka hizmetinde ChatGPT'yi kullanmak için OpenAI ile ortaklık kurdu

11:02 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Ege Denizi'nde, Haziran 2024’ten bu yana 2 bin 500'den fazla deprem meydana geldi

19:57 - Dünya

Baran Yıldız'ın Newcastle United'a transferi gerçekleşti

19:52 - Spor

TCMB, Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı

19:47 - Ekonomi

Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE ocakta aylık yüzde 3,38 arttı

18:58 - Ekonomi

Amasya'da kar etkili oluyor

18:52 - Gündem