ANKARA - Özcan Yıldırım
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, hükümetin taşeron işçilerle ilgili açıklamalarını olumlu karşıladıklarını belirterek, "Bizim için umut verici. Bu iş yıl sonuna kadar çözüme kavuşturulmalı çünkü taşeron işçi sayısı 900 bine, bıçak da kemiğe dayandı." dedi.
Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun, "Taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin yıl sonuna kadar yapılacağı" yönündeki açıklamaları hakkında, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Taşeron işçilik sorununun, Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Atalay, yıllardır tüm uyarı ve taleplere rağmen çözülemeyen bu sorunun büyüyerek bugünkü haline geldiğini söyledi.
Kamuda taşeron şirket üzerinden istihdam edilenlerin, kıdem tazminatı ve sosyal haklardan yoksun bir şekilde çalıştırıldığını belirten Atalay, bu durumun iş barışını bozduğunu ve toplumda büyük bir adaletsizlik doğurduğunu ifade etti.
"4-5 milyon insanın gözü kulağı bu konuda"Atalay, son günlerde hükümet yetkililerinin taşeron işçilerle ilgili yaptığı açıklamaları yakından takip ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Hükümetin taşeron işçilerle ilgili açıklamalarını olumlu karşılıyoruz. Bizim için umut verici. Bu iş, yıl sonuna kadar çözüme kavuşturulmalı çünkü taşeron işçi sayısı 900 bine, bıçak da kemiğe dayandı. İnsanların artık beklemeye tahammülü kalmadı. Herkes beklentileri karşılayacak bir çözüm bekliyor. 900 bin taşeron işçisi ve bunların aileleri dikkate alındığında toplam 4-5 milyon insanın gözü kulağı bu konuda."
"Memur işi yapan memur, işçi işi yapan işçi olsun"Hükümetin kendilerine ve taşeron işçilere verdiği sözü tutacağına inandığını ifade eden Atalay, Türkiye'nin yeni yıla taşeron işçilik sorunundan kurtulmuş bir şekilde girmesi gerektiğini söyledi.
"Taşeron işçiler sorununun Türkiye gündeminden çıkartılmasının vakti geldi. Sadece taşeron işçiler değil, geçici işçilerin de kadroya alınması gerekiyor." diyen Atalay, kamuda farklı iş kollarında istihdam edilen 20 bin geçici işçi bulunduğuna dikkati çekti.
Atalay, aracıların hem taşeron hem de geçici işçiler üzerinden büyük kazançlar elde ettiğini belirterek, "Türk-İş olarak talebimiz, hükümetin aradan aracıyı çıkartması. Bu çalışanlara, devlete maliyetleri neyse o ücretin verilmesi. Memur işi yapanın memur, işçi işi yapanın işçi olması." dedi.
dikGAZETE.com