BAYBURT
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, muhtemel rejim krizlerinin önüne geçmek amacıyla ülkemizin karşı karşıya olduğu potansiyel tehlikeler gözetilerek, Türk siyasetinin tarihi tecrübelerini ve kendine özgü ihtiyaçlarını nazara alarak tasarlanan, farklı hükümet sistemlerinin muhtelif unsurlarını bir araya getiren, Türk devletine has ve demokratik bir hükümet sistemi modelidir." dedi.
Usta, partisinin Bayburt İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, milletin 16 Nisan'da anayasa değişikliğini oylayacağını ve kendi geleceği hakkında bir karar vereceğini belirtti.
"1982 Anayasası birçok krize yol açmıştır"
Referandumun millet ve devlet için en güzel şekilde sonuçlanması adına var güçleriyle çabaladıklarını belirten Usta, "Biliyoruz ki 1982 Anayasası ile cumhurbaşkanı çok geniş yetkilerle donatılmış ve yürütme organı, cumhurbaşkanı ve hükümet olarak tanımlanmıştır. Bu düzenleme birçok krize yol açmıştır. 2007 yılında, cumhurbaşkanı seçiminin önüne 367 toplantı yeter sayısı takozu koyan sorumsuzlar aslında sistemsel değişimin önünü açmışlardır. Böylece geniş yetkilerine rağmen neredeyse hiç sorumluluğu bulunmayan cumhurbaşkanlığı, meşruiyet açısından da orantısız olarak güçlenmiştir." diye konuştu.
Usta, bu durumun özellikle 15 Temmuz sonrasında mutlaka çözülmesi gereken bir problem olarak karşılarına çıktığına işaret ederek, Devlet Bahçeli'nin ülke ve millete yönelik muhtemel tehlike ve risklere karşı her daim uyarılar yaptığını ve yol gösterdiğini söyledi.
"Türk devletine has ve demokratik bir hükümet sistemi modelidir"
Usta, Türk milletini yok etme amacında olanların kanlı niyetlerine engel olmanın her vatanseverin gayesi olması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin hükümet etme sistemindeki karmaşa ve fiili dayatmanın yeni bir toplumsal sözleşmeyle giderilmesinin şart olduğunu dile getirdi.
Anayasa değişikliği ile yürütmenin çift başlılıktan kurtarıldığını ve yürütme yetkisinin doğrudan millete verildiğini dile getiren Usta, şöyle devam etti:
"Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, muhtemel rejim krizlerinin önüne geçmek amacıyla ülkemizin karşı karşıya olduğu potansiyel tehlikeler gözetilerek, Türk siyasetinin tarihi tecrübelerini ve kendine özgü ihtiyaçlarını nazara alarak tasarlanan, farklı hükümet sistemlerinin muhtelif unsurlarını bir araya getiren, Türk devletine has ve demokratik bir hükümet sistemi modelidir. MHP, federatif yapıyı esas alan bir başkanlık sistemini, rejim değişikliğini ve bölünme gibi ihtimalleri tamamen ortadan kaldıran bir süreci başlatmış ve sonlandırmıştır."
"Oylanacak değişiklikle kanun yapma tekelinin TBMM'de olacak"
Usta, milletin 16 Nisan'da bir parti, bir şahıs, bir fikir, bir siyaset değil önüne koyulan anayasa değişikliğini oylayacağına işaret ederek,"Bunu idrak edemeyen CHP'nin başını çektiği kriz ve kaos ittifakı anayasa değişikliğini kötülemek ve karalamak için her çirkinliğe tevessül etmektedir. Tek adama dayalı dikta ve otoriter bir rejim çıkacağı yönündeki iddialar, hem mevcut sistemdeki sorunları göz ardı eden hem de yeni sistemin getirdiği denge ve denetim mekanizmalarını görmezden gelen asılsız ve mesnetsiz iddialardır. Anayasayı okumadan hayır turuna çıkanlar 'tek adama bu kadar yetki verilir mi?' demektedirler. 'Valileri, büyükelçileri, müsteşarları, genel müdürleri tek adam atayacak, can ve mal güvenliği olmayacak, malınıza el konulacak, asgari ücret 500 lira olacak' gibi saçma söylemler geliştirmektedirler. Biz biliyoruz ki bunların kanunla düzenleneceği anayasa metninde açıkça yazmaktadır ve şu anda kanunla düzenlenmiş bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.
Yeni anayasa değişikliğiyle yasama ve yürütme arasındaki denge mekanizmalarının kuvvetlendirildiğini belirten Usta, oylanacak değişiklikle kanun yapma tekelinin TBMM'de olacağını, yürütmenin yasama ve yargı karşısında hesap verebilir hale getirileceğini kaydetti.
Toplantıya Usta'nın yanı sıra MHP MYK üyeleri Şeref Oruç, Musa Küçük ve Muharrem Varlı, Bayburt İl Başkanı Bekir Kasap ve partililer katıldı.
Muhabir: Veysel Kara
dikGAZETE.com