?>

Hubble Teleskobu en uzak yıldız gözlemini yaptı

Teleskobun kayda aldığı 9 milyar ışık yılı uzaklıktaki "Ikarus", bugüne kadar görüntülenen en uzak tekil yıldız oldu.

Teknoloji - 7 yıl önce

WASHİNGTON/ANKARA

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Hubble Teleskobu, derin uzay gözlemleri sırasında Dünya'dan 9 milyar ışık yılı uzaktaki bir yıldızı görüntüledi.

NASA araştırmacılarının uzayın derinliklerindeki bir supernova patlamasını incelerken, tesadüf eseri ortaya çıkan özel bir optik etki sayesinde kayda almayı başardıkları mavi dev yıldız, bugüne dek görüntülenen en uzak yıldız oldu.

"İkarus" ismi verildi

ABD'nin Minnesota Üniversitesinden Patrick Kelly'nin önderlik ettiği araştırma ekibi, yeni keşfedilen yıldıza, Yunan mitolojisinde balmumundan yapılmış kanatlarıyla uçarken Güneş'e yaklaştıkça kanatları eriyen kahramandan ilhamla "İkarus" adını verdi.

Bilim adamları İkarus'u "kütle çekimsel mercekleme" denilen, uzay derinlerinde optik gözlemler yaparken ön plandaki galaksi ve galaksi öbeklerindeki kütle çekiminin ışığı kırması ve bükmesiyle geri plandaki uzakta bulunan galaksiler ve gök cisimleri için büyüteç etkisi sayesinde görüntülemeyi başardı.

Dünya'dan 5 milyar ışık yılı ötedeki "MACS J1149+2223" adı verilen galaksi öbeği yakınındaki süpernova patlamasını inceleyen bilim adamları, 2016'da galaksi öbeği içinde daha önce orada bulunmayan bir parlaklık olduğunu fark etti.

"İlk defa tekil bir yıldızın büyüteç etkisiyle ortaya çıktığını görüyoruz"

Araştırmacılar, yaptıkları renk analizlerinde söz konusu parlaklığın uzaktaki bir mavi dev yıldız olduğunu tespit etti. Ekip arka plandaki yıldızın galaksi öbeğindeki yaklaşık Güneş büyüklüğünde bir yıldızın konum değiştirmesiyle ortaya çıktığını gözledi.

Galaksi öbeğinde daha önce yapılan gözlemlerde kütle çekimsel mercekleme etkisinin arka plandaki nesneleri yaklaşık 600 kat büyüttüğünü kaydeden araştırmacılar, İkarus'un parlaklığının ise yıldızın yarattığı ilave mercekleme etkisiyle 2 bin kat arttığını belirledi.

Araştırmaya önderlik eden Kelly, "İlk defa tekil bir yıldızın büyüteç etkisiyle ortaya çıktığını görüyoruz. Derinlerde müstakil galaksilerin ortaya çıktığını görüyoruz, ama bu tek yıldız, süpernova patlamaları dışında görebildiğimiz en yakın tek yıldızdan 100 kat daha uzakta bulunuyor." dedi.

Kelly, ilk başta yeni yıldızın süpernova olma ihtimalini göz önünde bulundurduklarını ancak yaptıkları incelemelerde ışığın bir patlamada olduğu gibi kaynağına doğru artmadığını, büyüteç etkisiyle dışa doğru gelişen sabit bir kaynak olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

Muhabir: Emre Aytekin

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Refüjü aşan otomobil karşı yönden gelen araçlara çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

2018-03-31 08:02 - Asayiş

FETÖ elebaşı sahte belgeyle 49 yaşında yaşlılık maaşı almış

2018-03-28 14:54 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni hedefleri her an duyabilirsiniz

2018-04-02 18:04 - Genel

Torunu nedeniyle down sendromunu yakından tanıyor

2018-03-30 15:32 - Çevre-Hayat

Kosova’da FETÖ okullarının üst düzey yöneticileri gözaltına alındı

2018-03-29 18:02 - Asayiş

Celtic taraftarlarından Filistin'e destek

2018-04-01 21:02 - Spor

Mühendislikte GYA'ya seçilen ilk kadın akademisyen Koç Üniversitesi'nden

2018-03-29 19:12 - Ekonomi

Tunca Nehri taştı bahçeleri ve ahırları su bastı

2018-03-29 19:56 - Genel

'Kanserin artış hızı yavaşladı'

2018-03-30 19:32 - Sağlık

UpCall, akıllı telefondan arama deneyimini yeni boyuta taşıyor

2018-03-28 13:25 - Ekonomi

İlgili Haberler

Çin, yapay zeka için su altı bilgisayar ağı kurdu

19:27 - Teknoloji

Savunma KOBİ'leri geliştirdikleri yeteneklerle teknoloji ihraç ediyor

14:48 - Teknoloji

Zırhlı muharebe aracı ANACONDA'ya Türk silahı

14:22 - Teknoloji

Yapay zeka destekli çağrı merkezi, belediyeye iş gücü ve zamandan tasarruf sağlıyor

13:28 - Teknoloji

9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi Dismal Adası’ndaki çalışmalarını tamamladı

11:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basını: 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Medya