?>

Hollanda'da ırkçı PEGIDA lideri, Kur'an-ı Kerim'e hakaretten gözaltına alındı

Hollanda’da ırkçı ve aşırı sağcı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld, Kur’an-ı Kerim’e hakaretten gözaltına alındı.

Dünya - 11 ay önce

Rotterdam

Hollanda polisinden yapılan yazılı açıklamada, Wagensveld’in Kur’an-ı Kerim’i köpek tasmasına takarak salladığı ve yerlerde sürüklediği belirtildi.

Açıklamada, Wagensveld’in yaptığı eylem ile geçen hafta Arnhem Belediyesi tarafından Kur’an-ı Kerim’e hakaret nedeniyle kendisi için konulan eylem yasağını çiğnediği ve bu nedenle mahkemede gözaltına alındığı ifade edildi.

Arnhem kentine giriş yasağı bulunan Wagensveld’in, mahkemeye gelmesinin istisnai bir durum olduğu belirtilen açıklamada, yaptığı diğer eylemlerin bunu kapsamadığı kaydedildi.

Arnhem Belediyesi geçen hafta, Wagensveld’in 23 Mart'ta planladığı Kur’an-ı Kerim yakma eylemini kamu düzeninin bozulması ve tehlikeye girmesi nedeniyle yasaklamıştı.

Wagensveld’in sosyal medya hesabından, yasağa rağmen kente gelip eylemi gerçekleştireceğini paylaşması üzerine Arnhem Belediyesi kendisine 6 aylığına bölgeye giriş yasağı getirmişti.

Yasağa itiraz eden Wagensveld, bugün duruşma için Arnhem Mahkemesine gelmişti.

Wagensveld’in Arnhem kentinde 13 Ocak’ta planladığı Kur'an-ı Kerim yakma eylemine müdahale eden grup ile polis arasında arbede çıkmıştı.

Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik provokasyonlar

Wagensveld’in 2022 ve 2023 yılında ülkedeki farklı kentlerde Kur'an'a karşı yaptığı saldırı eylemlerinde, kamu düzeni ve güvenliğiyle ilgili düzenlemeye göre kamusal alanda ateş yakmanın yasak olması nedeniyle Kur'an-ı Kerim'i yakması durumunda polisin müdahale edeceği bildirilmişti.

PEGIDA hareketi lideri Wagensveld, geçen yıl 22 Ocak’ta Lahey kentinde geçici Hollanda parlamento binası önünde polis korumasında, 13 Şubat’ta ise Utrecht kentinde tek başına yaptığı gösteride Kur'an-ı Kerim yırtmıştı.

Benzer şekilde 22 Ekim 2022'de Rotterdam'da Kur'an-ı Kerim yakmayı planlayan PEGİDA'nın eylemi, Wagensveld'in gözaltına alınmasıyla başlamadan bitmişti.

Rotterdam'daki gösterinin planlandığı yerde toplanan Müslüman gruplar, PEGIDA'nın Kur'an-ı Kerim yakacağını açıklamasına rağmen gösterisinin yasaklanmaması nedeniyle karşıt gösteri düzenlemişti.

Gözaltına alındıktan sonra aynı gün salınan Wagensveld, ertesi gün Lahey kentinde benzer bir eylem gerçekleştirmek istemiş fakat polis, gösteri kurallarına uymadığı gerekçesiyle Wagensveld'i yine gözaltına almıştı.

Wagensveld, geçen yıl 18 Ağustos ve 23 Eylül’de ise Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yırtmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gümüşhane'de üniversite öğrencilerinin engelliler için geliştirdiği mobil uygulamaya ödül

2024-03-23 16:07 - Teknoloji

ASELSAN'ın yaka kamerası güvenlik güçlerinin üçüncü gözü oldu

2024-03-24 11:48 - Teknoloji

Kupa Voley'de "şampiyonluk maçları" başlıyor

2024-03-22 10:18 - Spor

Sağlık Bakanı Koca'dan Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

2024-03-26 22:12 - Magazin

Son şampiyon Halkbank, Kupa Voley'de iddialı

2024-03-25 10:58 - Spor

Marmara mermeri 38 ülkeye ihraç ediliyor

2024-03-23 13:07 - Ekonomi

Yeryüzü Doktorları Derneğinden 'Hayat Kurtarılmaya Aç' kampanyasına destek çağrısı

2024-03-21 11:58 - İslam-Hayat - Şaban 1446

ABD'de geminin çarpması sonucu yıkılan köprüden nehre düşenlerden 6'sının öldüğü tahmin ed

2024-03-27 12:17 - Dünya

Öğretmen-veli randevuları dijital ortama taşındı

2024-03-23 12:33 - Teknoloji

İsrail, Gazze saldırılarında kullandığı yasaklı mühimmatla toprağı da zehirliyor

2024-03-21 21:24 - Dünya

İlgili Haberler

Trump, paylaşımında kendini "kral" olarak tanımladı

00:07 - Dünya

İsveç Başbakanı Kristersson: Trump'ın Zelenskiy'e yönelik 'diktatör' tanımlaması

00:02 - Dünya

Trump yönetimi, 8 Latin Amerika kartelini "yabancı terör örgütü" olarak nitelendirdi

23:57 - Dünya

İtalya'da bazı banka ve firmaların internet siteleri, tekrar siber saldırıların hedefi oldu

23:47 - Dünya

Elon Musk'tan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e 'seçim' çağrısı

23:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump, paylaşımında kendini "kral" olarak tanımladı

00:07 - Dünya

İsveç Başbakanı Kristersson: Trump'ın Zelenskiy'e yönelik 'diktatör' tanımlaması

00:02 - Dünya

Trump yönetimi, 8 Latin Amerika kartelini "yabancı terör örgütü" olarak nitelendirdi

23:57 - Dünya

İtalya'da bazı banka ve firmaların internet siteleri, tekrar siber saldırıların hedefi oldu

23:47 - Dünya

Bursa Deniz Otobüslerinde sefer iptalleri

23:46 - Çevre & Seyahat