?>

Hobisiyle dünyaya açıldı

Samsun'da yaşayan Çetin, hobi olarak ürettiği geleneksel okçuluk kıyafetleri ve malzemelere talebi görünce işinden ayrılarak kurduğu atölyede bu işe yoğunlaştı, ürünlerini pek çok ülkeye ihraç ediyor.

Genel - 7 yıl önce

SAMSUN (AA) - Recep Bilek - Samsun'da yaşayan 47 yaşındaki Cengiz Çetin, hobi olarak başladığı geleneksel okçuluk kıyafetleri ve malzemeleri üretimini, talebin artması üzerine işinden ayrılarak kurduğu atölyede yapıyor. Çetin, şimdi Türkiye'nin yanı sıra pek çok ülkeye ürünlerini gönderiyor.

Atakum ilçesi Kurupelit Mahallesi'nde yaşayan Cengiz Çetin, demirci olan babasının yanında çocukluğunda bıçak ve kılıç yapmayı öğrendi. Üniversiteden mezun olduktan sonra ilaç mümessili olarak çalışmaya başlayan Çetin, bir yandan da evinde hobi amaçlı kılıç, tirkeş (ok kabı), sadak (ok ve yay torbası) gibi eşyalar yaptı.

Bu ürünleri yakınları ve arkadaşlarına hediye eden Çetin, zamanla talep artınca 3 yıl önce işinden ayrılıp kurduğu atölyede eski Türk devletleri ve Osmanlı döneminde savaşlarda okçuların kullandığı kıyafetler ile kılıç, tirkeş, sadak ve kalkan gibi aletler üretmeye başladı.

Ürünlerini sosyal medyadan da paylaşan ve ilgi gören Çetin, Türkiye'nin yanı sıra pek çok ülkeden talep edenlere yaptığı ürünleri kargo aracılığıyla ulaştırıyor.

"Bir tür kültür aktarımı da yapıyorum"

Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, televizyonda Osmanlı ve eski Türk dönemleriyle ilgili dizilerin yaygınlaşmasıyla eskiden kullanılan kılıç, kalkan, sadak ve tirkeşe ilginin arttığını, kendisinden sürekli talepte bulunulduğunu söyledi.

Bunun üzerine işinden ayrılarak kurduğu atölyede bu aletlerin üretimine yoğunlaştığını belirten Çetin, "Bir tür kültür aktarımı da yapıyorum. Geçmişte kültürümüzde olan, unutulan eserlerin yeniden hayat bulmasına katkı sağlamaya çalışıyorum." dedi.

Yaptığı eserlerin tamamen el işçiliği ve özel olduğuna işaret eden Çetin, bütün eserlerini aslına uygun ve içinde bulunduğu dönemi yansıtan motiflerle süslediğini belirtti.

Her dönemin kılıç, kalkan, sadak ve tirkeş motiflerinin farklı olduğuna dikkati çeken Çetin, şunları kaydetti:

"Son yıllarda geleneksel okçuluğa ilginin artması, özelikle tirkeş ve yaya ilgiyi arttırdı. Sadak ve tirkeşleri deriden yapıyorum. Deri işlemek kolay değildir, kuvvet ister. Ben bu işe çocuk yaşlarda başladım. Yaptığım eserleri sosyal medyadan da paylaşınca Hindistan, Japonya, Bahreyn, Umman, Almanya, Polonya, Fransa'dan da sipariş aldım. Seri üretim olarak yapmıyorum. Ayda ancak 15 tirkeş ve sadak, artan zamanlarımda ise yay ve kalkan yapıyorum. Özel talebi olanlara zırh da üretiyorum. Ülkemizde bu kültürün yaygınlaşması beni sevindiriyor."

Haftanın Öne Çıkanları

Vodafone 39. İstanbul Maratonu sona erdi

2017-11-12 18:21 - Genel

Yerli otomobilin eksantrik miline ESTAŞ talip

2017-11-06 17:27 - Ekonomi

'Öleceğim' korkusuyla geldiği İstanbul'da sağlığına kavuştu

2017-11-08 14:32 - Sağlık

ABD'li Zynga, Türk oyun şirketinin bir bölümünü 100 milyon dolara satın aldı

2017-11-08 15:12 - Ekonomi

Van Gölü'nde kale kalıntısı bulundu

2017-11-11 22:32 - Gündem

'Eyüp Sultan cazibe merkezi olacak'

2017-11-10 21:33 - Kültür Sanat

Çocuklarda suç eğilimine dikkat

2017-11-08 13:32 - Sağlık

Sabancı Holding'in konsolide ana ortaklık net karı 3. çeyrekte yüzde 64 arttı

2017-11-07 14:55 - Genel

Aksa Enerji'nin Madagaskar'daki elektrik santrali açıldı

2017-11-07 19:14 - Ekonomi

FETÖ'den kriptolarına "izahı olmayan belge bulundurmayın" talimatı

2017-11-12 15:50 - Genel

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

İstanbul Valisi Gül: Ocak ayında 86 bin 274 litre sahte ve kaçak alkol ele geçirildi

14:42 - Gündem

Uludağ'da kar kalınlığı yaklaşık 1 metre ölçüldü

14:38 - Gündem

Bursa-İstanbul deniz otobüsü ile Çanakkale'de feribot seferlerinin bazıları iptal edildi

14:32 - Çevre & Seyahat

Karacabey Ovası'nın verimi Gölecik Barajı ile artacak

14:28 - Ekonomi

Kalyon PV "karbon nötr panel" üreticisi olmaya hazırlanıyor

14:23 - Ekonomi